Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Kendi başına bir hastalık olmayan adet düzensizliğinin tedavisi için öncelikle altta yatan hastalığı tespit etmek gerekir. Bunun için jinekolojik muayene, kan tahlilleri ve kimi zamansa endometriyal biyopsiye başvurulur. Sonrasında adet düzensizliğine yol açan medikal durum tedavi edilir veya düzenlenir.
Rahimde, yumurtalıklarda ya da vajinada polip, miyom, tümör gibi anatomik bir sorun varsa cerrahi müdahale yapılır ki bu da, laparoskopi adı verilen kapalı ameliyat yöntemidir. Sorun hormonal kaynaklı ise hormon salgılarını düzenleyici ilaç tedavisine başlanabilir.
Adet düzensizliği; duygusal ve fiziksel stres, fazla kilo veya zayıflık gibi nedenlerden kaynaklanabildiği gibi polipler, miyomlar, yumurtlama bozuklukları, rahim içi anormallikleri gibi rahatsızlıklar nedeniyle de ortaya çıkabiliyor.
Sağlıklı kadınlarda normal âdet döngüsü, son kanamanın başlama tarihinden itibaren 28 gündür. Bununla birlikte 21-40 gün arası da normal kabul edilebilir. Döngünün her seferinde birkaç gün değişmesi de normal bir durumdur. Kanamaların bu döngü dışında görülmesi ise âdet gecikmesi olarak adlandırılır.
İlgili 24 soru bulundu
İkinci adetin görülmesi için normal olarak kabul edilen üst sınır 45 gündür. Ancak genç kızlarda ilk 3 yıl içinde adet düzensizliği görüldüğü için ikinci adet gecikebilir. Genç kızlarda 2-3 yıla kadar belirli aralarda adet görülmemesi ya da adet görme süresinin uzaması endişelenecek bir durum değildir.
Yılda 9 dan daha az adet olunması sık görülen bir durumdur. Adet sıklığı ve gecikme miktarı hastanın kilosuna, genetik meyiline ve kandaki testesteron düzeyine göre farklılık gösterir. Genellikle 40 günden daha uzun süren aralıklarla adet olurlar. Bu ise yaklaşık minimum 10 gün gecikmeye eşdeğerdir.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Ortalama 28 günde bir adet görülürken bu süre 21 ile 35 gün arasında da değişebilir. Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Gebelik dönemindeki adeti düzenli bir adet döngüsü olarak görmemek gerekir. Kadınlar gebelik dönemi içinde bazı aylarda ya da tüm süreç boyunca 1-2 defa adet kanaması tarzında kanamalar yaşayabilir. Bunun yanında bazı kadınlar da gebelik dönemine özgü kanamaları adet kanaması olarak de değerlendirebilir.
Sık adet görmenin temel nedeni hormonal kaynaklı çeşitli bozukluklardır ve bu bozuklukların tedavi edilmesi önemlidir. Genellikle, adet düzenleyici ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanır. Ancak bazı durumlarda, kistler ve miyomlar gibi yapılar kadın sağlığı için risk oluşturabilir ve ilaç tedavisi etkili olmayabilir.
Jinekolojik muayene sonrasında gerektiğinde FSH, AMH, LH, östrojen gibi bazı kan tetkikleri yapılabilir. Gebelik testi ve hormon testleri istenebilir.
Adet düzensizliklerinin eğer jinekolojik bir problem mevcut değilse çok büyük bir kısmının stres kaynaklı olduğu kesinlikle unutulmamalı ve stresten uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra aşırı tuzlu yiyeceklerden ve kafeinden uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak ta adetin düzene girmesi için yardımcı olacaktır.
Düzensiz adetlerin en sık sebebi polikistik over hastalığıdır. Bu, kadınların yaklaşık % 10'unu etkileyen bir durumdur. Bu hastalıkta overlerde 1 cm'den küçük çok sayıda kist ve hormonlarda dengesizlik mevcuttur. Teşhis kan hormon testleri ve ultrason taramasıyla konabilir.
Bu ultrason tekniği; rahim, serviks, vajina, fallop tüpleri ve yumurtalıklar dâhil olmak üzere vajinal organların ve yapıların hızlı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. Pelvisteki açıklanamayan ağrı, şişlik veya enfeksiyonların teşhis edilmesini ve pelvisteki büyümenin incelenmesi için en iyi test türüdür.
Salgı bezlerinin doğru ve düzgün çalışmaması ile ortaya çıkan hastalıklarla ilgilenen birim dalı ise endokrinolojidir. 0-18 yaş grubunda yer alan tüm çocukların hormonal bozuklukları ve bu bozukluklar karşısında ortaya çıkan hastalıklar ile ilgilenen birim ise çocuk endokrinolojisidir.
Bu dönemde daha yeni ergenliğe girmiş olan kız çocuklarında adet gecikmesi durumu sıkça görülür. Ancak adet gecikmesi durumunun 3 - 4 ay boyunca devam etmesi veya 1 - 2 ay düzenli olup 5 - 6 ay tekrar bozulması gibi durumlarda bir doktora muayene olmak gerekir.
Cinsel ilişki, gebelik olmadığı taktirde adet gecikmesine neden olmaz. Ancak ilk defa ilişkiye girilmesi sonrası görülecek adet daha uzun sürebilir.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
Hipofiz bezindeki tümörler, yumurtalık ya da rahimdeki kist, miyom, tümörler adet düzensizliğini getirmektedir. Rahim dokusunun kalınlaşması, rahim veya rahim ağzındaki polipler ve nadiren kanser adet düzensizliğini beraberinde getirmektedir. Bu sorunlar çözüldükten sonra adet düzensizliği de ortadan kalkmaktadır.
Demir Eksikliği Anemisi: Düzensiz adet bazen gerektiğinden (80 cc) fazla kanamaya yol açabilir. Bu durumun sürekli olması demir eksikliğinden kaynaklanan anemiye sebebiyet verebilir.
Polikistik over sendromu için genellikle hormon ve tam kan sayımı testleri verilmektedir. Kandaki androjen hormonlarının seviyesi ile FSH ve LH adlı hormonların seviyelerinin tespiti polikistik over sendromu tanısı konmasında oldukça önemlidir.
Yumurta Tembelliği Nedir? Polikistik over sendromu (PCOS) olarak isimlendirilen yumurta tembelliği, üreme çağındaki kadınlarda en sık tespit edilen endokrin (hormonal) bozukluktur. Görülme sıklığı %5-15 arasında değişkenlik gösterir.
Yüksek androjen seviyeleri, yumurtalıkların yumurta salmasını engelleyerek düzensiz adet döngülerine neden olur. Düzensiz yumurtlama, yumurtalıklarınızda küçük, sıvı dolu keselerin gelişmesine sebebiyet verir. Yüksek androjen ayrıca kadınlarda sivilce ve aşırı kıllanma gibi belirtilere neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri