21 günden az ve 35 günden fazla aralıkta gerçekleşen kanama varlığında adet düzensizliğinden söz edilebilir. Ayrıca 3 ya da daha fazla periyotta kanama görülmemesi, kanama miktarının ve süresinin normalde olduğundan daha az ya da fazla olması ve adet dönemi dışında kanama olması, adet düzensizliği olarak kabul edilir.
Kişinin gebe kalması durumunda âdet kanaması kesilir. Anacak gebelik dışında âdet kanamasının 7 gün ve daha uzun süreyle kesilmesi durumu, âdet gecikmesi olarak tanımlanır. Yani kişinin âdet kanamasının 5 gün gecikmesi normal bir durum olarak kabul edilirken, 10 gün gecikmesi bir problemin habercisi olabilir.
Adet düzensizliğinin yaygın nedenleri hamilelik gibi hormonal dengesizlikler, enfeksiyonlar, rahim içi ve yumurtlama sorunları, miyo ve polikistik over sendromu gibi hastalıklar, travma, stres ve ilaç kullanımıdır. Normalden çok daha ağır ya da hafif bir şekilde adet kanaması görülebilir.
Adet kanamasının ilk başladığı yıllarda adet düzensizlikleri olabilir/ Bu durum 2-3 yıl içerisinde düzelir. Adetin görüldüğü ilk dönemlerde adet kanamasının düzensiz olması normaldir. → İlk adet gördükten 3 yıl sonra artık adet düzeni oturur. Artık her ay adet kanamasının yoğunluğu ve sıklığı aynı olmaya başlar.
Adet düzensizliklerinin eğer jinekolojik bir problem mevcut değilse çok büyük bir kısmının stres kaynaklı olduğu kesinlikle unutulmamalı ve stresten uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra aşırı tuzlu yiyeceklerden ve kafeinden uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak ta adetin düzene girmesi için yardımcı olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Bu aralıkta görülen adet siklusu, normal adet düzeni olarak kabul edilmektedir. Adet kanamlarının görülmesi gereken zamandan önce görülmesi veya 21 günden önce adet kanamalarının tekrar etmesi sık adet görme olarak adlandırılmaktadır. Bu sıklıklta adet gören kadınlar ayda 2 kez adet gödüklerini düşünebilirler.
Sık adet görmenin temel nedeni hormonal kaynaklı çeşitli bozukluklardır ve bu bozuklukların tedavi edilmesi önemlidir. Genellikle, adet düzenleyici ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanır. Ancak bazı durumlarda, kistler ve miyomlar gibi yapılar kadın sağlığı için risk oluşturabilir ve ilaç tedavisi etkili olmayabilir.
“Adet düzensizliği kaç yaşına kadar normal?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Türkiye'de regl olma yaşı 11 ile 14 arasındadır. Reglin başladığı ilk yıllarda düzensizlikler olabilir ve bu durum 2-3 yıl içerisinde düzelir.
Kadınlarda adet düzensizliği, tüylenme ve benzeri gibi durumlarda hormon testi yapılır. Eğer kadınlarda adet düzensizliği, tüylenme ya da kadın hastalıkları gibi şikayetler var ise bu durumda kadınlara hormon testi yapılır.
Normal kabul edilebilen adet gecikmesi süresi en fazla 7 gündür. Kişiler ergenlik çağlarında ya da menopoz dönemlerinde normal karşılanabilecek düzensizlikler yaşanabilir, ancak bu aksaklıkların normal olup olmadığı da yaptırılan düzenli muayenelerde hekim kararıyla verilmelidir.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Adet düzensizliği şikayetinde olan kadınların bitki çayı saatlerinde adaçayını tüketmesi tavsiye edilir. Ayrıca adet düzensizliği için tarçın, papatya çayı, çörek otu, kantaron çayı önerilmektedir.
Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Adet kanamasının gerçekleştiği ilk gün baz alınarak yapılan hesaplamanın 21 günden kısa olması durumu, erken adet olarak tanımlanır. Ortalama 28 günde bir olan; 21 ile 35 gün arasında gerçekleşen adet kanamaları normal kabul edilir.
Adet düzensizliği ne zaman düzelir
İlk adetin görülmesini takiben 1-2 yıl adetin bir miktar düzensiz olması normaldir ve genellikle kendiliğinden düzene girer. Hormonal ya da fiziksel faktörlerden kaynaklanan adet düzensizlikleri ise basit tedaviler veya cerrahi işlemler ile tedavi edilebilir.
Düzensiz adetlerin en sık sebebi polikistik over hastalığıdır. Bu, kadınların yaklaşık % 10'unu etkileyen bir durumdur. Bu hastalıkta overlerde 1 cm'den küçük çok sayıda kist ve hormonlarda dengesizlik mevcuttur. Teşhis kan hormon testleri ve ultrason taramasıyla konabilir.
Salgı bezlerinin doğru ve düzgün çalışmaması ile ortaya çıkan hastalıklarla ilgilenen birim dalı ise endokrinolojidir. 0-18 yaş grubunda yer alan tüm çocukların hormonal bozuklukları ve bu bozukluklar karşısında ortaya çıkan hastalıklar ile ilgilenen birim ise çocuk endokrinolojisidir.
Kan sayımı, biyokimya, hormon testleri, bulaşıcı hastalıklara yönelik testler, vitamin ve mineral düzeylerine yönelik testler gibi çeşitli kan tahlilleri aile hekimliği tarafından yapılabilir.
Sağlıklı kadınlarda normal âdet döngüsü, son kanamanın başlama tarihinden itibaren 28 gündür. Bununla birlikte 21-40 gün arası da normal kabul edilebilir. Döngünün her seferinde birkaç gün değişmesi de normal bir durumdur. Kanamaların bu döngü dışında görülmesi ise âdet gecikmesi olarak adlandırılır.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
21 günden az ve 35 günden fazla aralıkta gerçekleşen kanama varlığında adet düzensizliğinden söz edilebilir. Ayrıca 3 ya da daha fazla periyotta kanama görülmemesi, kanama miktarının ve süresinin normalde olduğundan daha az ya da fazla olması ve adet dönemi dışında kanama olması, adet düzensizliği olarak kabul edilir.
Kadınlarda adet döngüsü dışında da vajinal kanamalar yaşanabilir. Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalar da sık rastlanan bir durumdur. Kadınlarda adetten sonra ortaya çıkan ara kanamalar lekelenme olarak da nitelendirilebilir.
Ayrıca ergenlik döneminde yumurtlama dengesizliği olduğu için de adet düzensizliği olabilmektedir. Bir doktor kontrolü gerekmektedir. Bu ergenlik döneminde görülen kanamaların %75'inin nedeni hipotalamus-hipofiz ve yumurtalık arasındaki hormonal çalışmanın tam olgunlaşmamasıdır ve bu da hormon bozukluğuna neden olur.
Adetin düzensiz, aşırı miktar veya sürede olması
Adetin düzensiz, aşırı miktarda veya sürede olması durumunda; başta yumurtlamama (anovulasyon)olmak üzere hormon bozuklukları, myom, polip, hiperplazi, kanser, enfeksiyon, dış gebelik, ilaç kullanımı, tiroid bezi hastalıkları ve adenomyosis araştırılmalıdır.
Bir yıl içinde görülen adet kanamalarının 21 günden daha sık aralıklarla görülmesi durumudur. Sık adet gören bayanlarda en çok görülen nedenler arasında hormonal dengesizlik, miyom, polip, hormonal bozukluklar, hipertroidi ve stres gibi faktörleri sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri