Adet düzensizliği yaşayan kadınların sıkça sorduğu soruların başında “Düzensiz adet görüp hamile kalınır mı?” sorusu gelmektedir. Bu durum kısırlık nedeni olabileceği gibi, adet düzensizliği olup hamile kalanlar da olabilmektedir.
Adet Gecikmesi
Progesteronun azalması ile birlikte ise parçalanan rahmin iç dokusu kanama ile birlikte dışarı atılır. Ancak döllenme gerçekleştiyse rahim iç dokusu yenilenmez ve dolayısıyla kanama gerçekleşmez. Bu durum kişinin hamile olduğunu işaret eder.
Sonuç olarak, adet düzensizliği, hamile kalmayı etkileyebilir çünkü düzensiz adet döngüsü, yumurtlama sürecini tahmin etmeyi zorlaştırır. Yumurtlama olmadan gebelik gerçekleşemez. Adet düzensizliği yaşayan kadınlar, bir jinekologla görüşmeli ve altta yatan nedeni belirlemek için gerekli testleri yaptırmalıdır.
Uzmanlar ayrıca, adet döngüsü için takvim tutmayan ya da adet döngüsü düzensiz olan kadınlar için gebelik testi uygulamasını cinsel ilişkiden 21 gün sonra gerçekleştirmesini öneriyor.
Adetleri düzensiz olanlarda yumurtlama gününü tahmin etmek daha zordur. Ama her zaman adet kanaması başlamadan ortalama 14 gün önce yumurtlama meydana gelir. Üstteki tarifler hep sonraki adetten geriye doğru sayılacak şekilde verilmiştir (adet başlamadan 17-18 gün önce ilişkiye başlayın gibi).
İlgili 33 soru bulundu
Her 28 günde bir âdet gören kadınlarda yumurtlama, bir sonraki âdet kanamasının başlayacağı ilk günden önceki 14. günde gerçekleşir. Her 30 günde bir âdet gören kişilerde ise yumurtlama dönemi 16. güne denk gelir. Bu noktada doğru hesaplama için iki âdet kanaması döneminin arasındaki sayıdan 14'ü çıkarmak gerekir.
Bu belirtiler arasında adet görmeme, servikal akıntının olmaması, vücut sıcaklığında düzensizlikler olması, adet dönemleri arasında hafif/şiddetli kanama olması yer alır. Ancak düzenli adet olup yumurtlama olmaması sık görülen bir durumdur. Yani “Yumurta çatlamazsa adet olur mu?” sorusunun cevabı “Evet”tir.
Beyaz ve sarım renk tonlarında vajinal akıntı görülür
Bu dönemde yaşanan akıntıların rengi beyaz ve sarımsı tonlarda olur. Bu süreçte iç çamaşırının kirlenmesinden hoşlanmayanlar ped kullanımına başlayabilir. Vajinal akıntı ortaya çıktıktan sonra 6-8 ay içinde adet kanaması görülecektir.
Erken hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, hafif kramp benzeri karın ağrıları ve yorgunluk yer alabilir. Bu belirtiler gebeliğin ilk haftalarında görülebilir.
Normal şartlarda 28 günde bir gerçekleşmesinin normal kabul edildiği adet döngüsünün 35 gün gecikmesi durumuna adet gecikmesi adı verilir. Bu süreç 35 günden daha fazla bir zamana yayılıyorsa altında yatan nedenin araştırılması gerekir.
Adet düzensizliğinin yaygın nedenleri hamilelik gibi hormonal dengesizlikler, enfeksiyonlar, rahim içi ve yumurtlama sorunları, miyo ve polikistik over sendromu gibi hastalıklar, travma, stres ve ilaç kullanımıdır. Normalden çok daha ağır ya da hafif bir şekilde adet kanaması görülebilir.
Ciddi derecede adet düzensizliği olanlarda korunmasız ilişki sonrası genellikle 2 hafta sonra test pozitif çıkar.
Yani artık adet görmeyen ve yumurtlamayan kadınlar hamile kalamaz. Bu dönemde vücudun döllenme için gerekli yumurtası yoktur. Bir kadın menopoz dönemine tam olarak girdiğinde artık gebelik riski yoktur ve cinsel ilişki sırasında korunmaya da gerek kalmaz.
“Gebelik testi ne zaman yapılır” sorusunun yanıtı şöyle olabilir: Regl periyodunun gecikmesinden en az beş gün ile bir hafta sonra yapılmalıdır. Gebelik testi sonucu ile ilgili yanlış değerlendirmeler yani negatif sonuç almak testi daha erken yaptırmak sebebiyle olabilir.
Sık sık belirgin akıntıların gelmesi en erken hamilelik belirtileri arasında bulunur. Bu akıntılar beyaz ve süte benzer kıvamlı bir sıvı olarak görülebilir. Bunun dışında regl kanamasına benzemeyen ve az az gelen kanamalar da erken dönem hamileliğin belirgin bir belirtisidir.
Yani kadının rahmine giren bir sperm rahimde 3-4 gün canlı olarak durur. Yumurta henüz canlıyken yaşanan korunmasız bir cinsel ilişki sonucunda kadın rahmine giren sperm yumurtayı döller. Döllenen yumurta rahim astarına girer ve hamilelik oluşur. İlişkiden 7 gün sonra hamilelik oluşur ancak belli olmaz.
Hamilelikte İdrar Rengi
Gebelik süresince idrar renginde değişimler görülmesi normaldir. Gebelikte idrar rengi genellikle açık tonlardadır. Su tüketimini artıran gebelerde idrar rengi açılır ve sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedilir. Vücudun susuz kaldığı zamanlarda idrar rengi koyulaşır.
Minik limon parçacıklarının da bardağa düşmesine özen gösterin. Şimdi sıra geldi heyecanlı bekleyişe: limon parçacıkları ya da ufak granüller dibe çöküyorsa bunun hamile olduğunuz anlamına geldiği söylenmektedir. Yani testiniz pozitif. Eğer parçacıklar yüzeyde kalıyorsa demek ki hamile değilsiniz.
Evde yapılan hamilelik testleri, doğru şekilde kullanıldığında ve test sonucu doğru okunduğunda güvenilir sonuçlar verirler, ancak yanıltıcı sonuçlar da mümkündür. Pozitif sonuç, vücuttaki hCG hormonunun yükselmesiyle ilişkilidir ve hamileliğin varlığını gösterir.
Özellikle menstrüel döngünün başında veya sonunda bir miktar beyaz akıntı normaldir. Bununla birlikte, akıntıya kaşıntı eşlik ediyorsa ve yoğun, süt kesiği benzeri bir kıvam veya görünüme sahipse normal değildir ve tedavi gerektirir. Bu akıntı türü sıklıkla bir maya enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
Bu sebeple kramplar, çoğu kadın tarafından gebelik belirtisi olarak algılanmayabilir. Akıntı: İlk günlerde görülen vajinal akıntı, çoğunlukla beyaz ve akışkan bir dokudadır. Bu durum döllenmeden sonra vajina duvarının kalınlaşmasına bağlı olarak görülür.
Hamilelik belirtileri akıntı şeklinde kendini belli edebilir. Özellikle ilk 3 haftada vajinadan beyaz yapışkan sıvı gelebilir. Bu vücudun kendini hamileliğe hazırladığının bir göstergesidir. Ancak akıntı dışında vajinada kaşıntı ve yanma varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Yumurta çatlaması, kadınların ovulasyon dönemlerinde yumurtanın yumurtalıktan dışarıya çıkması durumuna denmektedir. Yumurtlama gününün yaklaştığı zamanlarda akıntıda artış olur. Yumurta çatlaması kasık bölgelerinde ağrıya neden olurken göğüslerde şişlik ve vücut ısısında artma gibi tepkimelere de yol açabilmektedir.
Eğer o ay içinde atılan yumurta, erkek spermi ile döllenip gebelik oluşturursa estrojen ve progesteron hormonlarının yapımı devam eder, böylece gebeliğin rahim içine tutunması ve beslenip büyümesi sağlanırken adet kanaması da gecikir.
Östrojen (E) çekilme kanaması: Östrojenin ortamdan çekilmesine bağlı olan kanamalardır. Östrojen hormonunun kesilmesi, ameliyat sonrası (ooferektomi, over rezeksiyonu) kanamalar bu gruba girer. Progesteron (P) çekilme kanaması: Progesteronun ortamdan çekilmesi ile olan kanamadır ve adet kanaması bu gruba dahildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri