Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
Peynirde Tuz Acısı, Peynirde Kabuk, Peynirde İçten Erime, Peynirde Dıştan Erime vb. bu durumlar tuzdan gerçekleşebildiği gibi sütten ya da Peynir işletmesindeki kullanım suyundan kaynaklı olabilir. Peynirde Tuz Acısı genellikle tuzdan ya da sudan gelen yüksek magnezyum değerlerinden kaynaklı olabilir.
Peynir için kaynattığımız suya bir miktar tuz atılır ve tuzun ayrını ayarlamak için suyun içerisine yıkanmış çiğ yumurta atılır eğer yumurta suyun yüzüne çıkarsa tuz yeterli demektir.
Kesilen peynirler bir süre kalacağı ağzı kapanabilen büyükçe bir leğene bol tuzla dizilir. Tuzla birlikte kapalı bir kapta kalan peynirler 3- 4 gün sonra sulanır ve bu sudan süzülür. Büyükçe bir kapta su kaynatılır ve tuzda sertleşen peyniri kaynayan suya bir atıp alınır ve uygun yere serip soğutulur.
Burgu peynir ve beyaz peynir gibi salamura suyunda satılan ürünler ambalajı açıldıktan sonra da salamurası için de saklanmalıdır. Salamura suyundan çıkarıldıktan sonra peynirler sudan geçirilebilir ya da 5-10 dakika su içinde bekletildikten sonra tüketilebilir. Böylece peynirin tuzu azaltılmış olur.
İlgili 31 soru bulundu
Bir kabın içerisinde tuz koyun. Dilimlediğiniz peynirleri arkalı önlü bir şekilde tuza bulayın. Ardından kavanozların içerisine aktarın. Peynirleri koyduktan sonra kavanozlarınızın üzerine su ilave edip kapakları sıkıca kapatın.
Beyaz peynir, ambalajı açıldıktan sonra salamura suyu denen içme suyuna yemek tuzu ilavesiyle yapılmış sıvının içinde uzun zaman besin değerleri ve lezzetini kaybetmeksizin saklanabilir. Böylece peynirin olgunlaşma süreci de devam eder.
Bu teknikte peynirin içerisinde bekletildiği salamura suyunu kıvam artırıcı jel hale getiriyoruz. Bu sayede az tuz kullanmış olsak bile peynir suyu çekemediği için yumuşayıp bozulmuyor. Normalde az tuz kullanırsanız peynir ortamdaki suyu çeker ve erir.
Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulmalıdır. Suyu azalır ise, içme suyu eklenerek peynirin havayla teması kesilmelidir. Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
Bozulmuş olan peynirin tadı normal bir peynire göre çok daha farklı olacaktır. Peynirin türüne göre tadında acılık veya ekşilik oluşur. Normalden farklı bir tat alırsanız peynir maalesef bozulmuş demektir. Peynirden kötü bir tat geliyorsa hemen yemeyi bırakmanızı tavsiye ederiz.
Salamura hazırlama
Salamurayı sadece su ve tuzdan hazırlarsak peynir çok tuz alır. Peynirin tuz almaması için ortamın hafif asitli olması lazım bunun için 1 litre su +100 gr tuz ve 1 çay kaşığı dolusu limon tuzu karıştırılır bu şekilde salamura hazırlanır.
Çiğ sütten yapılan taze peynirler, olgunlaşma süresini tamamlamadan tüketildiğinde birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Namık Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, çiğ sütten üretilen peynirlerin tüketilmeden önce 4 ay olgunlaşmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kaynaması yeterlidir. Kaynayan salamura suyu bir akşam bekletilir, peynirlerin üzerine dökülür. Peynir hazırlanan salamurada en az 3 ay bekletildikten sonra tüketilmelidir. Çiğ sütten yapıldığı için bu şekilde sağlıklı ürün haline gelmektedir.
bildik beyaz peynirle kaşar peyniri arası, vıcık değil sert ve hafif tuzlu peynir çeşidi.
Oldukça farklı tatlarda üretilebilen tuzsuz peynir çeşitleri veya tuzsuz peynir isimleri denildiğinde akla öncelikle lor peyniri, çeçil (tel) peyniri, Edremit sepet peyniri, örgü peyniri, isli peynir gibi peynirler gelir. Bunun yanında tuzsuz dil, kaşar peyniri ve tuzsuz Ezine peyniri bu sıralama içerisinde yer alır.
Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Peynirler derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Krem peyniri gibi taze ve yumuşak peynirler ise mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak muhafaza edilmeli, paketi açıldıktan sonra porsiyon olarak servis edilmelidir. Örgü peyniri tipi tuzlu ve yarı sert peynirler ise açıldıktan sonra streçle sarılıp hava almaz bir kap içine konularak saklanabilir.
Peynir erirken yapısının fazlasıyla pürüzsüz ve sos kıvamında olması içinse içerisine asit ekmesi yapılıyor. Bunun için az miktarda limon suyu ya da beyaz sirkeden yararlanabilirsiniz.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Rengi değişen, kıvamı farklılaşan ve ağır kokuya sahip olan peynir altı suyunu tüketmeden çöpe atmanızı öneririz.
Casu marzu peyniri Sardinyalı tutkunları tarafından içindeki kurtçuklar öldükten sonra yenilmesi tehlikeli sayılır. Bu yüzden sadece içindeki kurtçukları canlı olan peynirler yenir fakat dondurulmuş olan peynirlerin kurtçukları ölmüş olsa da yenilmesinde sıkıntı yoktur.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri