Zıpır Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Zıpır hareket ve tavırlarında şımarık ve delice hareket gösteren kişilere denmektedir. TDK, web sitesindeki açıklamaya göre ise hareketlerinde ölçü olmayan, zırtapoz, delişmen, şımarık ve zirzop kişiler için kullanılmakta olan bir sıfattır.
"güçlü, hareketli, sağlam yapılı" anlamında.
Zıpırlık TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Zıpır olma durumu, delişmenlik, zirzopluk, zırtapozluk.
Zir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Alt. Aşağı
Zira kelimesi birinci cümlenin ya da ifadenin bitmesi ile birlikte kullanılır ve ikinci cümleye yada ifadeye geçilir. İki cümle zira kelimesi ile virgül ile bağlanır. - Buradan sonra dinlenmemiz gerek, zira hava kararmak üzere. - Buradan hemen ayrılmamız gerekiyor, zira sınava geç kalacağız.
İlgili 40 soru bulundu
Toponimi. Adanın modern ismi olan Boyuk Zira kelimesi Azerice "büyük" anlamına gelen "böyük" ve Arapça "ada" anlamına gelen "cezire" kelimesinden oluşmuştur.
Yöresel Kelimeler Arasında Olan Zaar Kelimesinin Anlamı Nedir? Zaar kelimesinin anlamı elbette ya da kuşkusuzdur. Günümüzde en çok karşılığı olan kelime kuşkusuz ve elbette kelimesidir. Bu nedenle zaar kelimesi yerine artık daha çok elbette ve kuşkusuz zarfları kullanılmakta.
Eski Türkçe bala “kuş ve hayvan yavrusu” sözcüğünden evrilmiştir.
sıf. (Kuvvetlendirme benzer hecesi zır ile zır+deli) Aklını tamâmen yitirmiş kimse, çılgın: Orada az kalsın bir zırdeli gibi kahkaha salarak hoplaya zıplaya kazanlara, tencerelere tekme, çifte atarak hepsini şangır şungur dört tarafa fırlatacaktım (Halikarnas Balıkçısı).
Osmanlı Türkçesi
[1] kılık, kıyafet. elbise. [2] (Zi):Türkçedeki "den, dan" mânasını ifade eder.
Yaramaz ve şımarık erkek çocuklarını ifade etmek için kullanılmakta olan bir sıfattır. Halk arasında zıpır çocuk, zıpır oğlan gibi şekillerde kullanılmaktadır.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan zıpçıktı kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan zıpçıktı kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
yapılamayacak (veya yapmak istemeyeceğin) bir şeyi yapacağını söylemek, hatta abartmak, bunun çok kolay bir şey olduğunu bile iddia etmek.
Serseri, belli bir işi ve yeri olmayan başıboş kimse, hayta (TDK).
Tutuk (Broca) Afazi: Bu tip afaziye sahip hastalar, beyninin frontal lobunda hasar oluşan bireylerdir. Sözlü veya yazılı olarak anlatmak istediklerini bilirler ancak, kelimelere dökerken bağlaç dahi kullanmadan kısa ifadelerle anlatmaya çalışırlar. Karşısındakinin konuştuklarını anlamada zorluk yaşamazlar.
Terbiyesiz olarak adlandırılan kişiler, kendisinden yaşça büyük kişilere ve yeni tanıştığı kişilere bile lakayt davranırlar. Bu kişilerin ortak özelliği hem ahlak hem de görgü kurallarını dikkate almamalarıdır. Halk arasında, kaba ve kırıcı konuşan, argo ve küfürlü ifadeler kullanan kişilere de terbiyesiz denir.
Asıl olarak kendilerine kılavuz, rehber manasına gelen delil ismi verilmesine karşın, cesur ve korkusuzca düşmana atılmaları nedeniyle halk arasında deli olarak anılmışlardır.
Kırk altı, argoda "deli" anlamındadır.
Sözcüğün “mec. Davranışları aşırı ve taşkın olan (kimse), çılgın: “Ben delinin biriyim, ateşe girerim.” –F.R. Atay.” anlamı ise genellikle halk edebiyatı anlatılarında ve alp /alperen tipi anlatımında kullanılmıştır.
Erkek çocuk ya da oğlan yerine bazı yörelerde kızan kelimesi değerlendirilir. Aynı zamanda bazı yerlerde silah tutan erkek çocukları ile beraber çoluk çocuk olarak da bir kelime grubu şeklinde değerlendirilmektedir.
Eski Türkçe boş “serbest, salık, kayıtsız” sözcüğünden evrilmiştir. Özgün anlamı olan "hür, serbest, bağsız" anlamı boşanmak, boş vermek, boşlamak gibi deyimlerde korunmuştur.
Osmanlı fermanlarında, Kırım Hanları için ilk defa 1696 yılında Tatar ifadesi geçmektedir. İslâm dünyasında ise, "Tatar" kelimesiyle kastedilen, "Moğol" idi.
Ebleh kelimesi akılsız kişilere kullanılan bir kelimedir. Özellikle budala kelimesiyle aynı anlama geliyor. Budala veya akılsız kişilere ebleh kelimesi yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ebleh kelimesi bazen eblek olarak da kişilere söylenebiliyor.
Zahir kelimesinin sözlük anlamı apaçık ortada olan ve dış görünüştür. Örnek Cümleler: 1- Her meselenin bir zahiri bir batıni olmak üzere iki farklı yönü vardır. 2- Zahiren mutlu görünsem de içim kan ağlıyor.
Zağar, Orta Asya kökenli bir izci köpeği. Anadolu'da Manisa ve Batı Toroslar'da daha çok rastlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri