Bunun yanı sıra adet geciktiren ilaçların 10 günden fazla kullanılması önerilmiyor. Bu süre aşılırsa kadınlar adet düzensizliği yaşayabiliyor. Geciktirici hapların kanıtlanmış bir sakıncası veya yan etkisi olmadığı belirtiliyor ancak bu haplar, hormonal yükleme yaptığı için doktora danışılarak kullanılmalıdır.
Hormon içeren her ilaç gibi adet geciktirici ilaçların da içerdiği progesteron (gestagen) hormonuna bağlı bazı istenmeyen etkiler olabilir. Bunlar memelerde hassasiyet artışı, şişlik, dolgunluk ve adet miktarında değişmedir. Bu yan etkiler geçicidir ve 1-2 ay içerisinde adetler eski düzenine girince normale döner.
Adet döneminin gecikmesine yardımcı olan bu ilaçlar, yumurtlamaya herhangi bir etki sağlamaz. Sadece rahim içinde bulunan tabakaya etki ederek kanamanın başlamamasına yardımcı olur.
Yılmaz, bu amaçla doktor kontrolünde doğum kontrol haplarının aralıksız kullanılabileceğini belirterek, şunları kaydetti: 'Geciktirici ilaç, adet olması arzulanınca bırakılır ve genelde en geç 1 hafta içinde adet olunur.
Adet geciktirici ilaç, gerçekleşmesi planlanan adet dönemine kadar kullanılır. Bu süre toplamda 5-10 gün arasında değişebilir. Bazen ilacı bırakınca adet hemen gerçekleşir. Bazen ilacı bıraktıktan 3-5 gün sonra adet başlayabilir.
İlgili 22 soru bulundu
PRIMOLUT-N'in premenstrüel semptomlar üzerindeki olumlu etkisi yumurtalıklarla ilgili fonksiyonların baskılanmasıyla ilişkilendirilebilir. Noretisteronun endometriyum üzerindeki stabilize edici etkilerine bağlı olarak PRIMOLUT-N adet kanamalarının zamanının değiştirilmesinde kullanılabilir.
Bilmeniz gereken diğer konular: PRIMOLUT-N paketini bitirdiğinizde, son tableti aldıktan 2-3 gün sonra genellikle adet kanaması olacaktır.
İlacı kullandıktan sonra cinsel ilişkiye girilirse hamile kalınır mı? İlaç sadece adet geciktirici bir içeriğe sahiptir, tek başına hamileliği engelleme özelliği yoktur. Eğer adet geciktirici ilaçla birlikte doğum kontrol hapı kullanılıyorsa koruma sağlanabilir.
En popüler ilaç Primolut Noretisteron adlı bir haptır. Primolut Noretisteron, içeriğinde noretisteron adlı bir hormon barındıran ilaçtır. Bu hormon, vücutta progesteron benzeri etki göstererek rahim iç tabakasının dökülmesini ve adetin başlamasını engeller. Bu sayede adet dönemi ertelenebilir.
Adet geciktirici hap, adet kanamasının başlangıç tarihinden 3-4 gün önce kullanılmaya başlanmalıdır. Genellikle ilacı bıraktıktan 2-3 gün sonra kanama başlar. O döneme kadar doktorunuzun reçete ettiği ilacıgünde 2 tane ya da günde 3 tane şeklinde almalsınız.
Doğum kontrol haplarının tüylenme yaptığına dair şehir efsaneleri vardır. Ancak bu efsanelerin aksine yeni jenerasyon doğum kontrol hapları tüylenme yapmadığı gibi, tüylenmeyi azaltmak için kullanılmaktadır.
Ayrıca kullandığı ilaç sebebiyle âdeti geciken bir bayanın tuttuğu oruçlar geçerli midir? Ay hâli oruç tutmaya mânidir. Bu hâlde iken tutulan oruç geçerli olmaz. İlaç etkisi ile de olsa, akıntı olmadıkça ay hâli vuku bulmuş olmayacağından tutulan oruç geçerlidir.
Antidepresanlar, kortikosteroidler ve kemoterapi ilaçları adet düzensizliğine yol açan ilaçların başında geliyor. Bununla birlikte kilo değişiklikleri ile vücut kitle indeksi de adet düzensizliklerine neden olabilir.
Adet geciktirici ilaçlarla adet döneminin ertelenmesinin vücuda bir zararı olur mu? Adet geciktirici ilaçların normal kullanılması halinde vücuda herhangi bir zararı olmamaktadır. Ancak vücudun doğal döngüsüne olan etkisinden dolayı adet geciktirici ilaçların çok sık kullanılmaması önerilmektedir.
Ertesi günü hapı kullanımından sonra beklenen adet gününde değişiklikler olabilmekle beraber bu ilaçların adet düzenleyici veya adet geciktirici olarak kullanılması uygun değildir.
Tarçın: Tarçını suya koyup içmek ya da yoğurt gibi yiyeceklerle karıştırarak tüketmek, adet gününüzü 4-5 gün kadar geciktirmenize yardımcı olabilir. Tabii ki aşırı tüketmemek şartıyla. Salatalık: Regl dönemine yakın salatalık tüketerek, adet döneminizi 3-4 gün erteleyebilirsiniz.
Çünkü; adet geciktirici hapları alışkanlık haline getirilirse bazı kadınlarda vücutta şişkinlik, göğüslerde hassasiyet, varis, kanama miktarında artış ve kabızlık gibi şikâyetlere de yol açabiliyor.
Adet geciktirici ilaca, beklenen adet gününden en geç 3 gün önce başlanması gerektiğini söyleyen Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri paylaştı; “Adet geciktirici ilaçlar sabah, öğle, akşam olmak üzere günde üç kere, birer tablet olarak kullanılır.
Doktora danışarak doğum kontrol hapı kullanmakta olan kadınlarda bunu yapmak mümkündür. İki kutu arasında normalde verilen ilaçsız bir hafta ara yerine doğum kontrol hapı yeni bir kutuyla adeti geciktirmek istenen süre kadar devam ettirilir. İlaç kesildiğinde bir hafta içerisinde adet kanaması gerçekleşir.
Adet geciktirici ilaçların içerdiği progesteron hormonuna bağlı bazı yan etkileri bulunabilir. Bunlar; göğüs hassasiyet artışı ve şişkinlik, sivilce, duygu durum bozuklukları ve mutsuzluk hali, vücutta sıvı toplanması (ödem), cinsel istek kayıpları, kabızlık sayılabilir.
3-4 gün öncesinden ilaç kullanmaya başlayıp tatilde rahat edebilirsiniz. Regl tarihi tatil planı yapılan günlere denk gelen hanımlar adet kanamalarını geciktirebilmek için progesteron hormonu olarak etki eden bir preparat kullanabilirler. Bu ilaç kullanıldığı süre zarfında adet görülmeyecektir.
Adet Söktürücü Ne Zaman Etki Eder? Adet söktürücü ilaç belirli bir kural çerçevesinde kullanılır ve etki eder. İlaç bırakıldıktan sonra genellikle 3-7 gün içinde adet görülür. Bu rakamın kişiden kişiye göre değiştiği unutulmamalıdır.
Bu nedenle kadınlar istedikleri süre bu ilacı kullanarak kanamalarını istedikleri güne kadar geciktirebilirler. Ancak adet kanamasını erteleyebilmek için beklenen adet gününden en az 4-5 gün önce ilaca başlamak gerekir. Eğer ilaç adet gününe 1-2 gün kala başlanırsa kanamayı geciktirme etkisi elde edilemeyebilir.
Doğum kontrol hapları kullanmak, döngü içinde bir kanamanın atlanmasına neden olabilir. Bu durum çoğu kadın için normal kabul edilir. Özellikle yalnızca progesteron içeren haplar âdetin gecikmesine neden olur. Hapların bırakılmasıyla birlikte âdet döngüsünün normal seyrinde ilerlemesi beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri