Adet döneminin gecikmesine yardımcı olan bu ilaçlar, yumurtlamaya herhangi bir etki sağlamaz. Sadece rahim içinde bulunan tabakaya etki ederek kanamanın başlamamasına yardımcı olur.
Bunun yanı sıra adet geciktiren ilaçların 10 günden fazla kullanılması önerilmiyor. Bu süre aşılırsa kadınlar adet düzensizliği yaşayabiliyor. Geciktirici hapların kanıtlanmış bir sakıncası veya yan etkisi olmadığı belirtiliyor ancak bu haplar, hormonal yükleme yaptığı için doktora danışılarak kullanılmalıdır.
Hormon içeren her ilaç gibi adet geciktirici ilaçların da içerdiği progesteron (gestagen) hormonuna bağlı bazı istenmeyen etkiler olabilir. Bunlar memelerde hassasiyet artışı, şişlik, dolgunluk ve adet miktarında değişmedir. Bu yan etkiler geçicidir ve 1-2 ay içerisinde adetler eski düzenine girince normale döner.
PRIMOLUT-N'in premenstrüel semptomlar üzerindeki olumlu etkisi yumurtalıklarla ilgili fonksiyonların baskılanmasıyla ilişkilendirilebilir. Noretisteronun endometriyum üzerindeki stabilize edici etkilerine bağlı olarak PRIMOLUT-N adet kanamalarının zamanının değiştirilmesinde kullanılabilir.
Hap bırakıldıktan birkaç gün sonra adet başlayacaktır. Bu şekilde doğum kontrol hapını ara vermeden kullanmanın bir sakıncası yoktur. Ayrıca kanama daha erken bir tarihe çekilmek isteniyorsa, hap kullanımı bırakıldıktan sonraki 2-3 gün içinde kanama olacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Pek çok kadın tarafından denenen ve hemen hemen aynı sonucu alan adet geciktirici tarçın, uzun süren regl dönemini de durdurucu etkiye sahip.
En popüler ilaç Primolut Noretisteron adlı bir haptır. Primolut Noretisteron, içeriğinde noretisteron adlı bir hormon barındıran ilaçtır. Bu hormon, vücutta progesteron benzeri etki göstererek rahim iç tabakasının dökülmesini ve adetin başlamasını engeller. Bu sayede adet dönemi ertelenebilir.
İlacı kullandıktan sonra cinsel ilişkiye girilirse hamile kalınır mı? İlaç sadece adet geciktirici bir içeriğe sahiptir, tek başına hamileliği engelleme özelliği yoktur. Eğer adet geciktirici ilaçla birlikte doğum kontrol hapı kullanılıyorsa koruma sağlanabilir.
Doğum kontrol hapları kullanmak, döngü içinde bir kanamanın atlanmasına neden olabilir. Bu durum çoğu kadın için normal kabul edilir. Özellikle yalnızca progesteron içeren haplar âdetin gecikmesine neden olur. Hapların bırakılmasıyla birlikte âdet döngüsünün normal seyrinde ilerlemesi beklenir.
Etkisi 6 -12 saat sürer ve daha sonra etkisini kaybeder. Tek başına bu grup ilacı kullandığımız zaman boşalma sürenizi 2-3 kat kadar geciktir.
Kullanım Süresi: Adet geciktirici ilaçları belirli bir süreyle sınırlı olarak kullanmanız gerekir. Bu süre, doktorunuz tarafından belirlenecektir. Kesme Dönemi: İlacı kullanmayı bıraktığınızda, adet kanaması genellikle birkaç gün içinde başlar.
Bilmeniz gereken diğer konular: PRIMOLUT-N paketini bitirdiğinizde, son tableti aldıktan 2-3 gün sonra genellikle adet kanaması olacaktır. Eğer bir süre adet kanaması olmazsa, daha fazla tablet almadan önce hamile olmadığınızdan emin olmanız gerekir.
Doğum kontrol haplarının tüylenme yaptığına dair şehir efsaneleri vardır. Ancak bu efsanelerin aksine yeni jenerasyon doğum kontrol hapları tüylenme yapmadığı gibi, tüylenmeyi azaltmak için kullanılmaktadır.
Kızlık zarı onarımı adet düzenini değiştirmez.Adet düzenini kullanılan hormonal ilaçlar,yumurtalık kistleri ,stres,mevsim geçişleri, vücuttan salınan hormonların seviyesindeki değişiklikler etkiler. Kızlık zarı operasyonu adet düzenini etkilemez.
Doktora danışarak doğum kontrol hapı kullanmakta olan kadınlarda bunu yapmak mümkündür. İki kutu arasında normalde verilen ilaçsız bir hafta ara yerine doğum kontrol hapı yeni bir kutuyla adeti geciktirmek istenen süre kadar devam ettirilir. İlaç kesildiğinde bir hafta içerisinde adet kanaması gerçekleşir.
Levonorgestrel ve etinilestradiol içeren hormonal haplar, adet dönemleri arasındaki süreyi uzatır. Diğer hormonal doğum kontrol yöntemlerinde ise, ilaç etkili hale gelene dek ara kanamalar görülebilir.
Peki stres adeti en fazla kaç gün geciktirir? Bu konuda net bir cevap vermek zor olsa da, stresin adeti en fazla birkaç gün geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durum kadından kadına değişebilir ve bazı kadınlarda adet gecikmesi daha uzun sürebilir.
Ortalama 28 günde bir adet görülürken bu süre 21 ile 35 gün arasında da değişebilir. Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Adet geciktirici ilaca, beklenen adet gününden en geç 3 gün önce başlanması gerektiğini söyleyen Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri paylaştı; “Adet geciktirici ilaçlar sabah, öğle, akşam olmak üzere günde üç kere, birer tablet olarak kullanılır.
Adet geciktirmek için ilaca ne zaman başlanmalı? Adet düzenini değiştirmek için çeşitli yöntemler mevcuttur. Eğer adet yaklaştıysa hormon ilacına beklenen adet tarihinden 3-5 gün önce başlanabilir. Hasta ilacı adet görülmesi planlanan tarihe kadar kullanmaya devam edebilir.
Adet geciktirici ilaçların içerdiği progesteron hormonuna bağlı bazı yan etkileri bulunabilir. Bunlar; göğüs hassasiyet artışı ve şişkinlik, sivilce, duygu durum bozuklukları ve mutsuzluk hali, vücutta sıvı toplanması (ödem), cinsel istek kayıpları, kabızlık sayılabilir.
Bu hapları ailesinde kanser öyküsü bulunan, emziren, gebelik şüphesi, meme kanseri ve anormal kanaması olan kadınların kullanmamaları gerekir. Adet geciktirici hapları hekiminize danışmadan kullanmayın.
Hafif esneme ve yoga gibi karın kaslarını gevşetmeye yardımcı egzersiz yöntemleri, ananas, zencefil, zerdeçal ve C vitamini açısından zengin yiyeceklerin tüketilmesi, karayılan otu, papatya, maydanoz, tarçın, biberiye, kekik ve adaçayı gibi bitki çayları adeti söktürmeye yardımcı doğal yöntemlerdir.
Antidepresanlar, kortikosteroidler ve kemoterapi ilaçları adet düzensizliğine yol açan ilaçların başında geliyor. Bununla birlikte kilo değişiklikleri ile vücut kitle indeksi de adet düzensizliklerine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri