Adetli iken şükür secdesi yapılabilir mi? Şükür secdesi ve tilavet secdesi, namaz için gereken şartların bulunduğu bir ibadettir. Namaz kılabilecek şartların oluştuğu durumda şükür secdesi yapılabilir. Hayızlının namaz kılması mümkün olmadığına göre şükür secdesi yapması da mümkün değlidir.
Çünkü adet dönemi dinimizde hayız veya nifas hali olarak sayılmaktadır. Dinimizde hayız veya nifas halinde olan bir kadın namaz kılmaz. Bu durumda regl döneminde de namaz kılınmaz.
Farz, vacib, sünnet veya nâfile tam namaz veya tilâvet yahut şükür secdesi gibi eksik namaz için hadesten temizlenmiş olmak şarttır. Abdestsiz kılınacak bir namaz sahih olmaz. Buna göre âdet hâlinde olan bir kadın şükür secdesi yapamaz.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler.
Şükür secdesinin abdestli olarak yapılacağı konusunda bir hadis bulunmamaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
İkinci rekatta son oturuşta sonra ettahiyyatü, Allahümme salli, barik ve Rabbena duaları okunarak selam verilir. Şükür Namazı Ne Zaman Kılınır? Şükür namazı kerahat vakitleri dışında yani güneşin doğuş ve batış zamanlarına yakın zamanlarda kılınmaması uygun görülmüştür.
Şükür secdesi nasıl yapılır? Kıbleye dönerek tekbir alıp secdeye varılır, secdede iken tesbih okunur; tekrar tekbir alarak ayağa kalkılır. Şükür secdesinde “sübhane rabbiye'l-a'la” tesbihinin yanında hamd ve şükür ifade eden dualar da okunabilir. Şükür secdesinin abdestli olarak yapılması uygun olur.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Ayetel kürsi adetliyken hem yüzünden hem de ezberden okumak caiz olmamaktadır. Adet hali gibi durumlarda gusül abdesti alındıktan sonra ancak okumak mümkündür. Gusül gerektiren adet hallerinde Kuranı kerime dokunmak ve yüzünden okumak haramdır.
Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler.
REGLİ OLaN ZİKİR ÇEKEBİLİR, DUa EDEBİLİR :adetli kadınlar namaz kılamasalar da zikir çekebilir, dua edebilir. Bunlara bir mani yoktur. Hatta özel günlerindeki bir bayanın kıbleye doğru oturarak zaman zaman tesbih çekmesi, dua etmesi isabetli bir davranış olur.
Adetliyken Ayetel Kürsi Okunur mu? Ayetel kürsinin adetliyken hem ezberden hemde Kur'andan okunması caiz değildir. Bu ayeti kerime sadece adet halinin sona ermesinin ardından gusül abdesti alındıktan sonra okunabilir. Gusül abdesti gerektiren adet hallerinde Kuranı kerime el sürmek ve yüzünden okumak haram olmaktadır.
Diyanet bilgisi ile işte yanıtlar... REGL İKEN SALAVAT OKUNUR MU? Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler.
Şükür namazı kılmak isteyen kişi öncelikle abdest almalı ve niyetini kalben yaptıktan sonra dil ile de ifade etmelidir.
Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Çünkü adet döneminde Rahim içindeki kanın dışarıya atılması için rahim ağzı açıktır. Dolayısı ile dışarıdan gelebilecek bütün enfeksiyonlara karşı hem rahim hem de rahim içi oldukça duyarlıdır. Bu yüzden mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.
Onuncu günden sonra görülen kan, özür kanı olduğu için kadın bu günlerde namazını kılar, orucunu tutar. Düzenli âdet günleri olan altı günden sonra kılmadığı namazları ve tutmadığı oruçları ise kaza eder.
Haliyle kandilde Kur'an-ı Kerim okunduğu zaman dinleyebilir, her çeşit zikir ve dua yapabilir, sadaka verebilirsiniz. Adetliyken okunabilecek dualar : Adetliyken dua edilmesinde hiçbir sakınca yoktur. İstediğiniz her duayı okuyabilirsiniz.
Adet olan kadınlar, kabir ziyareti yapabilse de Kuran okuyamaz.
- Âdet dönemi dışındayken tesbih çekmeden önce abest almak gerekir mi? Değerli kardeşimiz, Kadınlar âdet döneminde tesbih çekmesi caizdir. Tesbih çekmek için abdest almaları gerekmez.
Hatipoğlu, "Dini açıdan hiçbir sıkıntısı yok. Yatarken, kalkarken ya da iş yaparken bunları okumak, regli bir kadına veya lohusa bir hanıma haram değil. Abdestsiz de okunabilir, bunun da sakıncası yok" dedi.
Adetli kadınların Kur'an okuması doğru değildir. Ancak adetli bir kadının Kur'an okunurken dinlemesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Adetliyken dua edilmesinde hiçbir sakınca yoktur.
Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler.
Şükür namazı ne zaman kılınır? Şükür namazının herhangi bir sebep olmaksızın kılınması mümkündür. Şükür namazının kılınma amacı kişilerin Allah'a yakınlık göstermesidir. Aynı zamanda alınan güzel haber, kurban kesmek gibi durumlarda da insanlar Allah'a şükür etmek amacıyla şükür namazı kılabilmektedir.
Secdede üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denir. Ayağa kalkarak kıyama durulur. Besmele çekildikten sonra Fatiha suresi okunur.
Şükür secdesinin, bir musibetten, bir beladan kurtulduktan sonra ya da mutlu olunan bir haber alındığında, kişinin istediği bir şeye kavuştuğunda kıbleye yönelerek yapıldığı belirtilmektedir. İnsanlar zor durumlardan kurtulduktan sonra ve mutlu olduklarında şükür secdesinde bulunabilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri