İlk adet kanamasında genellikle yoğun kanama görülmemektedir. Bu dönemde genç kızlarda hafif lekelenme şeklinde bir kanama süreci geçirilir. Adet kanının rengi belirli zamanlarda farklılık gösterebilir. İlk önce vajinal akıntı rengi olan kahverengi akıntı olabilir.
Adet başlangıcında hafif bir karın ve kasık ağrısı, uyku hali, yorgunluk, halsizlik ve sinirlilik, baş ağrısı olabilir. Östrojenin su tutucu özelliğinden dolayı oluşan ödem, baş ağrısına yol açar. İlk gün biraz daha fazla karın ağrısı ve daha koyu renkli kanamalar olabilir.
İlk adet kanamasının rengi, döngünün başladığı ilk günlerde koyu veya hafif açık kahverengi tonlarında olabilir. İlk regl gününde siyah kan gelmesi, genç kızları endişelendirebilir. Ancak kanamanın rengi, devam eden süreçte kırmızıya dönüşür ve döngü sonunda yeniden koyu bir tona bürünür.
Kanamanın başlamasıyla birlikte diğer belirtiler; baş ağrısı, akne, şişkinlik, alt karın ağrısı, yorgunluk, ruh hali değişiklikleri, yemek isteği, göğüs ağrısı ve ishal olarak sıralanabilir. Regl kanamasının ilk günü, son regl döneminin başlangıcı olan tarihtir.
Adet dönemi genellikle tüylenmeden bir veya iki sene sonra başlayacaktır. İlk adet dönemine yönelik belirtilerden biri de beyaz ve sarı renk tonlarında görülen akıntıdır. Akıntılar başladıktan sonra en geç 1 yıl içinde adet döngüsü başlayacaktır. Akıntılarla birlikte artık ped kullanmaya başlanılması önerilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Bu akıntının başlamasından yaklaşık 6-12 ay (18 aya kadar uzayabilir) sonra regl olmaya başlamalısın.
Örneğin ergenliğe erken girdikleri için 8-10 yaşlarında yaşıtlarına göre uzun olan bu çocukların erişkin boyları, kemiklerindeki büyüme noktalarının erken kapanması nedeniyle toplumdan kısa kalır. Diğer taraftan kız çocuklarının 10 yaşından önce adet görmeleri söz konusu olabilir.
Peki ilk defa regl olma belirtileri nelerdir? Genç kızlar ilk regl dönemini genellikle 11-13 yaşları arasında yaşasa da, 8 ile 16 yaş arasında herhangi bir yaşta olabilir. Bunun anlamı tek başına yaşın kızınızın ne zaman regl olacağına dair tam bir ipucu vermiyor olması!
Erken regl olmak için rahime giden kan akışını artırmayı deneyebilirsin. Sıcak su torbası ile kasık bölgendeki kan akışını hızlandırmak kanama döngünün erken başlamasına yardım edebilir. Eğer kanamanı öne almak istiyorsan sıcak suyla banyo yapma yöntemine şans verebilirsin.
Adet belirtileri kaç gün önce başlar sorusunun yanıtı sıkça merak ediliyor. İlk adet belirtileri adetten 4-5 gün önce başlar. Bazı kadınlarda ise 7 ila 10 gün önceden de belirtiler kendini gösteriyor. Aynı zamanda bazı kadınlar ise regl belirtisi yaşamadan adet olabiliyor.
Adet kanamasında genellikle ilk günler adet kanamasının rengi kahverengi olur. Bu durum geçmiş dönemdeki adet kanamasından kalan ve çıkmayan parçaların atıldığını gösterir. Çünkü vajinal kanamanın kahverengi olması eski bir kanın içeride kuruduğunu gösterir.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez.
Gün: Adet kanaması başlar. Miktarı önemli olmamakla birlikte kanamanın başladığı ilk gün siklusun 1. günü olarak sayılır. Kanama genellikle 28 günde bir görülür. Bu dönemde yumurtalıklardan salınan yumurta döllenmediği takdirde rahmin iç tabakası ile beraber atılır.
Doğurganlık akıntısı: Reglinizden iki hafta önce olur ve çiğ yumurta beyazı gibi görünür. Islak ve kaygandır, kokmaz veya kaşınmaz. Külodunun ıslandığını hissedersin. Bu normaldir ve endişelenecek hiçbir şey yoktur.
Adet kanının kıvamı, normalde kanın kıvamına benzer olmalıdır. Pıhtılaşma veya aşırı sıvılaşma gibi durumlar dışında, adet kanının normal kıvamı genellikle akıcı ve damarlardan akacak kadar sıvıdır. Adet kanının kıvamı genellikle sıvıdır, ancak bazen pıhtılarla karışabilir.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
Adaçayı, adet döneminin düzenlenmesine yardımcı olurken, kırmızı ahududu yaprağı, rahim kaslarını uyararak adet kanamasının başlamasına yardımcı olur. Ayrıca maydanoz da, östrojen seviyelerini artırarak adet döngüsünü düzenleyebilir. En iyi adet söktürücü çay seçenekleri arasında papatya çayı ilk sırada gelir.
Sık adet görmenin temel nedeni hormonal kaynaklı çeşitli bozukluklardır ve bu bozuklukların tedavi edilmesi önemlidir. Genellikle, adet düzenleyici ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanır. Ancak bazı durumlarda, kistler ve miyomlar gibi yapılar kadın sağlığı için risk oluşturabilir ve ilaç tedavisi etkili olmayabilir.
Bazı genç kızlar 16 yaşına kadar hiç adet görmeyebilirler. Ancak 15 yaşında olup adet görmeyen genç kızlar için doktor kontrolü önerilir. Ayrıca adet görmeye başladıktan sonra 3 ay süreyle adet görememe durumunda da doktor kontrolü gereklidir.
"Hasta oldum.", "Kirlendim.", "Ay başındayım." gibi cümleler de zaten en sık kullanılanlardan...
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
Ergenliğe girdikten sonra her ay regl olmaya başlarsın. Çoğu insan için regl döngüleri ise 45 ile 55 yaş arasında biter.
Yaklaşık olarak 50'li yaşlarda bu duruma bağlı hormonal düzensizliklere paralel olarak adet kanaması düzeninde değişimler, kanamaların sıklığında azalma veya artmalar yaşanır. Bu dönem menopoz öncesi (perimenopozal) dönem olarak kabul edilir ve menopozun gerçekleşeceğine dair ilk belirtiler arasında sayılabilir.
Vajinal akıntı kaç yaşında başlar? 9-14 yaş arasında gerçekleşen ergenlik dönemi ile başlayan hormonal fonksiyonlar sonucu kız çocuklarında normal olan doğal vajinal akıntılar başlar. Ancak çocukluk dönemindeki kız çocuklarında da çeşitli nedenlere bağlı akıntılar olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri