Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemelidir.
Ayrıca bu durum mide ve bağırsaklar için de ciddi hasarlara neden olabilir. Bu nedenle özellikle süt, peynir ve yoğurt gibi yüksek kalsiyum içeren gıdaları tüketirken antibiyotik kullanımınıyla 2 saat ara olmasına özen göstermek gerekir.
İlacı meyve suyu, hazır mama (süt şeklinde) ya da sütle karıştırmak aslında etkin olmaz; çünkü ilacın büyük bir kısmı bu sıvıyı içerken biberon ya da bardakta kalacaktır. Sıvıyla karıştırmanız gerekirse az sıvı kullanın böylelikle ilacın tümü çocuğun sindirim sistemine ulaşsın.
Uzmanlar, antibiyotiklerle süt, kahve, çikolata ve greyfurt gibi gıdaların birlikte tüketilmemesi gerektiğini söylüyor...
İlgili 32 soru bulundu
Her ilacın yan etkileri olduğu gibi bazı ilaçların yemek borusunda kostik yaralar yapabilme riski vardır. Bu nedenle, yemek borusu hasarı ve ülserlerinden kaçınabilmek için özellikle yaşlı ve yatalak hastalar başta olmak üzere yukarıda sözü edilen ilaçların az su ile ve yatmadan önce alınmamasına dikkat edilmelidir."
Pharmacia & Upjohn firmasının ürettiği ''Zyvox'' adlı yeni antibiyotiğin şimdiye kadar en güçlü antibiyotik sayılan Vancomycin'in bile iyileştiremediği enfeksiyonlara neden olan bakterileri dahi öldürüdüğü belirtildi.
Antibiyotik ve süt zehirliyor
Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemeli.
Antibiyotikler çok düşük konsantrasyonlarda dahi çeşitli süt ürünlerinin üretiminde kullanılan kültürlerin laktik asit üretimini yavaşlatmakta ya da tamamen durdurabilmektedir. Dolayısıyla antibiyotikler starter bakterilerin çalışmasını yavaşlatıcı, hatta durdurucu etki yaratırlar.
Direnç gelişmemesi amacıyla saatlerine dikkat edilerek kullanılmalıdır. Zamanından önce bırakılmamalıdır. Antibiyotiklerin çoğu karaciğer ve böbrek yoluyla vücuttan atılırlar. Bu nedenle karaciğer ve böbrekte tahribat yapabilmektedir.
Antibiyotiği içer içmez kusan bir bebekte, aynı dozda ilacı 30 dakika sonra (çocuk rahatladıktan sonra) tekrar yavaş yavaş vermek gerekir. Gerekirse peşinden bir miktar su içirilebilir. O sırada ateşi yok ise karna sıcak su torbaları ve boğaza sıcak su buharı yapılarak, tekrar kusma ihtimali azaltılır.
Antibiyotik kullanımı sırasında ve sonrasında probiyotik içeren özellikle yoğurt, kefir ve fermente ürünler sık sık tüketilmelidir.
En ufak soğuk algınlığında bile düşünmeden aldığımız antibiyotikler tehlike saçıyor. ABD'li profesör Khail Ghanem'e göre, vücutta antibiyotiklerin olumsuz etkileri alındıktan sonraki 4 yıl boyunca devam ediyor.
Pisayadaki sütlerde ölümcül hastalıklara yol açan antibiyotik kalıntısı ve aflatoksin olduğu iddia edildi. Bakan Mehdi Eker'in, “Binde bir var” diyerek, varlığını kabul ettiği bu sütlerin taze kaşar üretiminde kullanıldığı öğrenildi.
Antibiyotik kullanırken bu kurallara uyun
Antibiyotikler bakteriyel kaynaklı hastalıklarda kullanılmalıdır. Hekim kontrolünde kullanılan antibiyotik zamanından önce bırakılmamalıdır. Geniş etkili antibiyotikler mecbur kalınmadıkça alınmamalıdır. Direnç gelişmemesi için antibiyotiği alma saatleri her gün aynı olmalıdır.
Prebiyotik içeren besinler tüketilmelidir. Yoğurt, kefir, tarhana ve turşu gibi ürünler tercih edilmelidir. Bu ürünler fermente besinler olarak adlandırılmaktadır. Antibiyotik alımı ile değişen vücut direnci üzerinde etkili olmaktadır.
SÜTTE ANTİBİYOTİK TESTİ
Antibiyotiğin laboratuvar ortamı gerekmeden de ölçülebildiğini anlatan Gider, bir kaptaki çiğ sütün içerisine bırakılan test çubuğu ile 10 dakikada antibiyotik testi yapılabildiğini ifade etti.
Bu ürün, bir süt örneğinde beta laktam grubu ve tetrasiklin grubu antibiyotikleri (2'si bir arada) tespit etmenize ve ayırt etmenize olanak tanıyan hızlı bir test kitidir.
Antibiyotikler günümüzde sıvı, tablet veya kapsül olarak ağızdan alınabilir veya vücuda enjeksiyonla verilebilir. Genellikle enjeksiyon yoluyla antibiyotiğe ihtiyaç duyan bireyler ağır enfeksiyon geçirdikleri için hastaneye kaldırılmış olan bireylerdir.
Yani araba aynıdır ama rengi farklıdır. Örneğin; Augmentin 200 miligram 100 mililitetre şurup = Amoklavin 200 miligram 100 mililitetre şurup = klamoks 200 miligram 100. Mililitetre şurup birbiri ile aynıdır birbiri yerine verilebilir.
Böylece KLAMOKS geniş spektrumlu bir antibiyotik ve beta-laktamaz inhibitörünün özelliklerine sahip olur. KLAMOKS geniş bir yelpazedeki organizmalara karşı bakterisid etkilidir.
Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Uzmanı Songül Özer Covid -19 nedeniyle bilinçsiz kullanılan antibiyotikler konusunda şöyle bilgilendiriyor: “Covid-19 bir viral enfeksiyondur. Yani etkeni virüslerdir. Virüslerin tedavisinde kesinlikle antibiyotikler işe yaramaz.
Türkıye'de de yaygın olarak kullanılan Augmentin adlı şurup, kapağında tehlikeli boyutlarda plastikleştirici "Diisopdecyl Ftalat" maddesi bulunması nedeniyle toplatılıyor. Şurubun karaciğere olumsuz etki yaptığı, haziran ayında Hong-Kong'da tespit edilmişti.
Deride kaşıntı ve dökülmeler, nefes almada zorlanma, ani tansiyon düşüklüğü, hızlı kalp atışı, bilinç kaybı gibi alerjik belirtiler gözlenebilir. İshal, kabızlık, bulantı, kusma, şişkinlik, hazımsızlık, iştah kaybı ve karın ağrısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları antibiyotik zararları arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri