Kadınlar adet döneminde hemen önceki veya sonrası dönemde olursa kahverengi lekelenmeler olabilir. Bu süreçte uterusta kalan eski kalıntılar kahverengi kan renginde dışarı atılmasına yol açabilir. Kahverengi akıntılar 15-20 gün kadar normal kabul edilebilir.
Kahverengi adet kanamasının nedeni eski kan olması olabilir. Kan oksijenle temas ettiğinde rengi değişir. Uzun süre oksijenle temas eden kanda renk koyulaşması görülür. Adet döneminin başında ve sonunda adet kanamasında koyulaşma ve kahverengi kan normal kabul edilir.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez.
Hipomenore denilen az miktarda adet görme durumunda kanama kahverengi olabilir. Bazen doğum kontrol hapı ve spirale bağlı kahverengi kanama olabilir. Yerleşme kanaması kahverengi olabilir, hamileliğin habercisidir. Dış gebeliğin erken belirtilerinden biri kahverengi kanama olabilir.
Doğum kontrolü: Doğum kontrolü kullanımı, hormon dengesizliklerine neden olarak kahverengi akıntıya neden olabilir. Ayrıca, rahim içi araçların kullanımı da kahverengi akıntıya neden olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da kahverengi akıntıya neden olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Cinsel ilişkiden sonra ayda birkaç defadan fazla veya bir haftadan daha uzun kahverengi veya kanlı bir akıntı fark ederseniz doktorunuza başvurmanız gerekir.
Düzenli âdeti olan bir kadının âdet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler âdet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar âdetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz.
Yerleşme kanaması rengi kahverengi veya pembe olarak gözlenebilir. Adet döneminin başlamasına kısa bir süre kala görülen kanamalara benzer şekilde gerçekleşen bu durum lekelenme şeklinde gerçekleşir. Hamilelik sürecinin başlangıcında görülen bu durum devam ederken yoğun ve uzun süren bir kanama beklenmez.
Yerleşme kanaması genellikle gebeliğin erken dönemlerinde, yaklaşık olarak 6 ila 12 gün sonra ortaya çıkar.
Az miktardaki kahverengi akıntı önemli bir durum değildir ve 2-3 gün sürmektedir. Hamile kadınların özellikle yoğun fiziksel aktiviteler sonrasında kahverengi akıntıyı fark etmesi yaygındır.
Yerleşme kanaması genellikle birkaç saat ila birkaç güne kadar (1-2 gün) sürebilir. Kanama miktarı çok az ve genellikle pembe-kahverengi ped ya da iç çamaşırı üzerinde çizgi şeklinde görülebilir. Kırmızı ya da pembe şekilde başlayan kanamalar zamanla kahverengiye dönerek durabilir.
Genellikle reglin başında görülebilen kırmızı kan; rahmin, kasılırken hızlı kan dökmesinden ve bu kanın oksitlenmeye vakti olmamasından dolayı görünür. Kanaman yoğun bir akıştayken daha canlı ve parlak bir kırmızı, reglin sonlarına doğru hafiflerken ise daha koyu bir kırmızı olarak gözükebilir.
Süre. Yerleşme kanamasında lekelenme tarzında olan kanama birkaç saat ile 2 güne kadar sürebilirken, tipik olarak adet döngüsünde kanama süresi 4-7 gün arasıdır.
Az gelen adet kanamasının yüksek oranda sebebi hormonal bozukluklardır. Ancak bunun anlaşılabilmesi içinde kadınlık hormonunun yeterli salgılanıp salgılanılmadığına bakılması gerekmektedir. Bu tespit için klinik ortam şarttır ve ancak doktor gözetiminde yapılması gereken testlerdir.
Yerleşme kanaması, adet kanamasından farklı olarak çok daha kısa sürede bitebilir. Adet kanaması 4 ile 7 gün arasında sürerken yerleşme kanaması ise 3 saat ile 3 gün arasında gerçekleşmektedir.
Mâlikîler ve Şâfiîler gibi başka âlimlerin görüşleri ise şöyledir: "Sarılık ve bulanıklık, mutlak olarak hayız sayılır veyahut da hayız vukû bulduğu zamanda sarılık ve bulanıklık hayızdan sayılır. Sarı ve bulanık akıntının gelmesi, açıkça belli olduğu üzere hayızdan önceki durumu da kapsar.
Yerleşme kanaması az miktarda görülen ve kendi kendini sınırlayan bir vajinal kanama olmakla birlikte, belirli özellikleri bakımından adet kanamasından farklıdır. Yerleşme kanaması ortalama 24-48 saatten uzun sürmez. Adet kanaması ise ortalama 5 ila 7 gün devam eder.
Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması, yaklaşık olarak döllenmeden 10-12 gün sonradır. Ve bu andan itibaren bazı erken gebelik belirtileri ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin nedeni döllenmeden sonra, anne kanında beta hCG, östrojen ve progesteron hormonlarının artmaya başlamasıdır.
Hamileliğin erken dönemlerinde rahim, karın bölgesi, sırt ve bacaklarda ağrılar hissedilir. Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir.
Kahverengi adet kanaması nedenleri genel olarak eski kan olmasıdır. Yani kan oksijen ile tepkimeye girdiği anda renginde koyulaşma yani kahverengi tonlara gelme görülür. Adet döneminin başında ve sonunda kahverengi adet kanaması tehlikeli olmaz. Adet döneminde kan vücuttan uzun sürede çıkarsa kahverengiye dönebilir.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Bu sebeple kramplar, çoğu kadın tarafından gebelik belirtisi olarak algılanmayabilir. Akıntı: İlk günlerde görülen vajinal akıntı, çoğunlukla beyaz ve akışkan bir dokudadır. Bu durum döllenmeden sonra vajina duvarının kalınlaşmasına bağlı olarak görülür.
Kahverengi akıntı veya kanlı akıntı, özellikle adet dönemi sırasında veya hemen sonrasında meydana geldiğinde genellikle normaldir. Adet döneminin sonunda geç bir boşalma olduğunda kırmızı yerine kahverengi görülebilir. Ayrıca dönemler arasında az miktarda kanlı akıntı yaşanabilir ve buna lekelenme denir.
Kadın lekelenmeleri adet devamı olarak düşünebilir ve gebelik oluşmayacağı kanısına varabilir. Oysaki lekelenme durumunda yumurtlama oluşabilir ve lekelenme halinde girilen cinsel ilişki sonucu gebe kalabilme olasılığı söz konusudur. Adet kanamasının görüldüğü hiçbir gün %100 gebelikten koruduğu gibi bir anlam taşımaz.
Âdet kanı, namazı kılmaya engel olur, istihâze kanı ise, namaz kılmaya engel olmaz. İstihâze kanı için korunmak ve diğer namaz vaktine kadar kan akıntısı devam ediyorsa, her namaz için abdest almak yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri