Faz ve toprak arasında yapılan ölçümde olması gereken Voltaj 220-230 Volt olmalıdır.
İdeal nötr toprak arası gerilim ne olmalı konusunda ise belirlenen aralık 0 volt ile 1 volttur. Fakat ideal olanı 0 volttur. Bazı durumlarda pirizden elde edilen ölçüm sonucu 0.5 volt ya da 1 volt olabilmektedir.
Bundan yola çıkarak; meydana gelen sistem, aralarında 120°'lik faz farkı yani gecikme olan 3~fazlı bir sistem halini alırki bu fazların gerilimleri Türkiyede faz başına 231 Volttur. Ve faz-faz arasındaki gerilim ise bu gerilimin √3 katı yani 400V'tur.
Nötr ve toprak arasında gerilim değeri teoride 0V olmalıdır. Fakat elektrik tesisatının doğru boyutlandırılmaması sonucu veya dağıtım şirketinden kaynaklı olarak bu gerilimler artmaktadır. 2V 3V seviyelerine kadar normal olarak kabul edilebilmektedir.
Alternatif akımla beslemede ortaya V3 fak törü çıkmış ve bundan dolayı faz nötr arası 220 V. için fazlar arası 380 V., faz nötr arası 230 V. için ise fazlar arası 400 V. olmuştu. İlk zamanlarda bir türlü sabit bir kullanma gerilimi tegbit edilemiyordu.
İlgili 39 soru bulundu
faz ucu nötr e değerse sigorta bozuk değilse atar. faz ucu toprağa değerse bina topraklaması sağlamsa sigorta atar.
Elektrik tehlikelidir lütfen uygulama yapmayalım. Koruyucu ekipman olmadan kesinlikle müdahale etmeyelim. Faz nötr arası gerilim farkı 220 volt dur.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
Üç faz birbirine aynı anda temas edeceği için o birleşen yerde enerji sıfır olur.
Bu tarz uygulamalar insan sağlığına zararlı olduğu gibi elektronik cihazların bozulmasına da yol açacaktır. Normal şartlar altında yapılması gereken ise, toprak hattı için ayrı bir hat çekilmesidir. Koruma topraklaması için direnç <10 Ohm, Yıldırımdan koruma topraklaması <5 Ohm olmalıdır.
Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
Orta gerilim şebekeleri 1000 volt ile 35000 volt değerleri arasındaki şebekelerdir. Bu şebekeler yüksek ve çok yüksek gerilim şebekeleri ile alçak gerilim şebekelerini birbirine bağlamak için kullanılır.
Eğer bir alternatör 90 derece faz farklı iki sinüsoidal emk üretiyorsa buna iki fazlı alternatör denir. Eğer bir alternatör aralarında 120'şer derece faz farkı bulunan üç sinüsoidal emk üretiyorsa, böyle bir kaynağa da üç fazlı alternatör denir.
Topraklama Direnci İdeal Değeri İçin Yapılması Gerekenler
Koruma topraklamasında 5 Ohm ve işletme topraklamasında 2 Ohm değerlerinde olması gereken sınır değerler bulunmaktadır. Nötr topraklama direnci, saha uygulamalarına göre belirlenmekte ve projelendirilerek uygulanmaktadır.
Koruma toprak direnci 1 ohm altın- da olmalıdır. İşletme toprak direnci de 2 ohm altında olmalıdır. (ABD) toprak ölçümleri de aynen nötr direnci ölçer gibidir.
Görüldüğü gibi nötr ile toprak aynı şey demek değildir. Nötr iletkeni AC bir sistemin topraklanması için bir aracı görevi yapar ve ancak sistem dengesiz olduğu durumda nötr iletkeni aracılığıyla toprağa bir akım akacaktır. Toprak olarak bahsettiğimiz ise elektriksel olarak yüksüz olan bir referanstır.
Trifaze, dükkanlarda ve sanayide kullandığımız 3 3 fazlı beslemedir. Ülkemizde 380 volt gerilime sahip sanayi elektriği olarak bilinmektedir. Trifaze üretim, monofaze üretime benzer.
Üç fazlı sistem, tek fazlı sisteme kıyasla daha az iletken gerektirir. Daha yüksek verime ve minimum kayıplara sahiptir. Ayrıca elektrik yüküne sürekli besleme sağlar. Üç fazın biri bozulursa sistemin kalan iki fazı güç sağlamaya devam eder.
Motor eğer bu biçimde çalışmaya devam ederse çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur. 3 fazla çalışma için yapılan motorlar, 2 faza kalırsa elektrik şebekesinden yüksek akım çeker. Yüksek akım ise sargıları ısıtır. 2 faz enerji uygulanan motorda dönme olmaz ve sargılar çok fazla ısınarak zarar görebilir.
Kırmızı: Genel olarak 220 volt içinde görülmektedir. Faz iletkenliği için kırmızı renk kullanılmaktadır.
Topraklama ölçümünün yapılması, bu tarzdaki olaylarda yaşanan temasın geriliminin düzenini sağlayarak oluşabilecek hatalı elektrik akımına sınır getirmektedir. Tüm bu anlatılanların sonucuna bakıldığında kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışabilmektedir.
Nötr hattının gerilimi toprağı referans alırsak düşüktür. örneğin 1-3 Volt.daha yüksekte olabilir. Örneğin 5 volt.hatalı durumlarda insanı hafiften titretecek seviyede olabilir. Normalde nötr e dokunmak insanı çarpmaz.Alıcı cihazı faz ile toprak arasına bağlamak yasal değildir(kaçak elektrik).
Amerika'da kullanılan elektrik akımı ise 110 Volt'tur. Türkiye'de ise bu 220 Volt'tur.
Faz nötr arası 220 vac dir Faz toprak arasında da 220Vac görürüz ama topraklama da faz-toprak arası kaç volt olmalı diye bir ölçü yoktur.
Nötr ile toprak hattı birleşmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri