Hamilelik belirtileri genellikle adet öncesi belirtilerinden daha uzun sürerler ve adet gecikmesi sonrasında ortaya çıkarlar. Ayrıca, göğüslerdeki hassasiyet ve büyüme, mide bulantısı, sık idrara çıkma ve baş ağrısı gibi belirtiler, adet öncesi belirtilerinden farklılık gösterir.
Hafif Kanama ve Akıntı
Yaşanan kanama, kadının her ay yaşadığı adet kanamasından farklıdır. Lekelenme tarzında, yoğun olmayan bu kanama; embriyonun rahme tutunduğunun işaretidir. Halk arasında “yerleşme kanaması” olarak da bilinmektedir. Akıntı ise erken hamilelik belirtileri arasında kabul edilir.
Gebelik belirtileri de regl öncesi dönemde yaşanan hormonsal değişimlere benzer bir seyir gösterebilir. Hamileliğin ilk belirtileri, döllenmenin oluşumundan sonraki 5-10 gün arasında hissedilebilir. Regl öncesi ve sırasında yaşanan şişkinlik hissi, hamileliğin ilk belirtilerinin arasındadır.
Adet ağrılarına benzeyen kramplar, hamileliğin erken dönemlerinde ve ilk haftalarında ortaya çıkabilir. Bunlar genellikle hormon değişimleri ve büyüyen rahimden kaynaklanır. Genellikle ilk haftada hafif ağrı ve kramp yaşanırken hamilelik ilerledikçe bu ağrılar daha da şiddetlenebilir.
Hamilelikte İdrar Rengi
Gebelik süresince idrar renginde değişimler görülmesi normaldir. Gebelikte idrar rengi genellikle açık tonlardadır. Su tüketimini artıran gebelerde idrar rengi açılır ve sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedilir. Vücudun susuz kaldığı zamanlarda idrar rengi koyulaşır.
İlgili 29 soru bulundu
6-Hamilelik:Hamile kadınların idrarında hormon içeriği ve diğer maddelerin yoğunluğu nedeniyle idrar yaparken köpüklenme ve baloncuk oluşumu görülebilir, ancak buna eşlik eden başka bulgular varsa araştırmak gerekir.
Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları görülebilmektedir. En yaygın ilk hamilelik belirtisi adet gecikmesidir. Diğer gebelik semptomları şöyle sıralanabilir: Mide bulantısı ve kusma.
Erken hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, hafif kramp benzeri karın ağrıları ve yorgunluk yer alabilir. Bu belirtiler gebeliğin ilk haftalarında görülebilir.
Doğurganlık akıntısı: Reglinizden iki hafta önce olur ve çiğ yumurta beyazı gibi görünür. Islak ve kaygandır, kokmaz veya kaşınmaz. Külodunun ıslandığını hissedersin. Bu normaldir ve endişelenecek hiçbir şey yoktur.
Sık sık belirgin akıntıların gelmesi en erken hamilelik belirtileri arasında bulunur. Bu akıntılar beyaz ve süte benzer kıvamlı bir sıvı olarak görülebilir. Bunun dışında regl kanamasına benzemeyen ve az az gelen kanamalar da erken dönem hamileliğin belirgin bir belirtisidir.
Bunlar hem fiziksel hem ruhsaldır. Sinirlilik hali, gerginlik, duygusallık, ani değişebilen duygu durumu, tatlı yeme isteği, kasıklarda ağrı, baş ağrısı, karında şişkinlik, ishal, ciltte sivilcelenme, memelerde hassasiyet hissi, yorgunluk veya halsizlik en önemli belirtilerdendir.
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
Alt karın bölgesinde hafif kramp benzeri ağrılar, Yerleşme Kanamasının Süresi: Bu süre kadından kadına değişebilir. Genellikle 1 ila 3 gün arasında süren bir yerleşme kanaması meydana gelir, ancak bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir. Kanama genellikle adet döneminden daha hafif ve daha kısa sürer.
Doğurganlık çağındaki bir kadında yumurtlama beklenen adetten ortalama olarak 14 gün öncedir. Bu nedenle hiç bir kadında adete 2 gün kala gebelik oluşmaz. Korunmayı gerektirmeyen bir tarihtir.
Yine gebeliğin erken dönemlerinde özellikle 4 ve 5. haftalarda embriyonun rahme yerleşmesine bağlı, şiddetli olmayan, genellikle batma tarzında hafif kasık ağrıları olabilir. Bu ağrılar çoğunlukla istirahatle geçer.
Kadınlarda yerleşme kanaması yaşanırken genellikle bir ağrı ortaya çıkmaz. Bazı kadınlarda adet sancısına benzeyen hafif ağrılar görüldüğü de bilinmektedir. Yerleşme kanamasına bağlı olarak ortaya çıkan ağrılar kısa sürelidir.
Kırmızı Vajinal Akıntı
Vajinal akıntının renginin kırmızı olması çoğu zaman doğaldır. Özellikle adet başlangıcı zamanına denk gelen akıntılarda kan ile birlikte kırmızı bir renk fark edilebilir. Ancak bazı durumlarda ciddi bir serviks enfeksiyonun belirtisi olabilir.
Beyaz ve sarım renk tonlarında vajinal akıntı görülür
Bu dönemde yaşanan akıntıların rengi beyaz ve sarımsı tonlarda olur. Bu süreçte iç çamaşırının kirlenmesinden hoşlanmayanlar ped kullanımına başlayabilir. Vajinal akıntı ortaya çıktıktan sonra 6-8 ay içinde adet kanaması görülecektir.
Bu sebeple kramplar, çoğu kadın tarafından gebelik belirtisi olarak algılanmayabilir. Akıntı: İlk günlerde görülen vajinal akıntı, çoğunlukla beyaz ve akışkan bir dokudadır. Bu durum döllenmeden sonra vajina duvarının kalınlaşmasına bağlı olarak görülür.
“Gebelik testi ne zaman yapılır” sorusunun yanıtı şöyle olabilir: Regl periyodunun gecikmesinden en az beş gün ile bir hafta sonra yapılmalıdır. Gebelik testi sonucu ile ilgili yanlış değerlendirmeler yani negatif sonuç almak testi daha erken yaptırmak sebebiyle olabilir.
Minik limon parçacıklarının da bardağa düşmesine özen gösterin. Şimdi sıra geldi heyecanlı bekleyişe: limon parçacıkları ya da ufak granüller dibe çöküyorsa bunun hamile olduğunuz anlamına geldiği söylenmektedir. Yani testiniz pozitif. Eğer parçacıklar yüzeyde kalıyorsa demek ki hamile değilsiniz.
Anne adayına 50 gr şeker yüklemesi yapılır ve hamilelikte 50 gr şeker yüklemesi sonuçları 1 saat sonra değerlendirilir. Sonuç 130 veya 140 üzeri değerlerdeyse durum şüpheli olarak değerlendirilir. 75 gr ve 100 gr şeker yüklemesinde ise anne adayının testten önce 8 saatlik açık uygulaması gerekir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Aynı zamanda prenatal vitaminler kabızlığa katkıda bulunur ve yoğun bir gaz sancısı yaratabilir. Bu nedenle osurmak hamilelik belirtileri arasındadır. Yoğun gaz birikimi, her ne kadar yorucu olsa da hamileliğin sağlıklı olduğunu işaret eder.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri