Sigara kullanıyorum sirozu etkiler mi? Sigaranın etkilemediği hiç bir şey yok. Sigara vücutta her şeye zararlı olduğu için karaciğer hastaları içinde oldukça zararlıdır.
Daha öncede belirtildiği gibi, sigara içimi 2 çalış- mada alkolik sirozda bağımsız risk faktörü olarak bulunmuştur (5,6). 1506 vakalık kronik hepatit B taşıyıcılı vakanın araştırıldığı bir çalışmada da benzer sonuç alınmıştır (7).
Sirozun birçok nedeni vardır. Uzun süre alkol alımı bunlardan birisidir. Kronik hepatitler ve karaciğer yağlanması diğer önemli sebeplerdir. Çocuklarda en sık görülen nedenler safra kanallarının hasarı ile oluşan biliyer atrezi ve neonatal hepatittir.
Bu noktada laboratuvar çalışması ve görüntüleme bulgularınız anormal gözükmese de, karaciğer biyopsinizde daha net sonuçlara rastlanabilir. Kompanse sirozlu hastalarda ortalama yaşam yaklaşık 9-12 yıl arasında değişmektedir. Dekompanse siroz ise, gözle görülür belirtileriniz olduğu ve kötüleşen bir tabloyu işaret eder.
İlgili 32 soru bulundu
Karaciğer yağlanması olup alkolu bırakanlarda uzun süre sağlıklı bir yaşam söz konusu olmaktadır. Karaciğer yağlanması olan hastalar alkol almaya devam ederse ortalama 8-10 yıl içinde siroza ilerlemektedir.
Karaciğer sirozu; hastalığın ilerleme seviyesine göre A, B ve C olarak 3 seviyeye ayrılır. Karaciğerin daha az hasar almış olduğu A ve B seviyesindeki hastalarda düzenli hekim kontrolü ve tedavi sonucunda hastalığın ilerleyişi minimuma indirilerek uzun yıllar boyunca kaliteli bir yaşam sağlamak mümkün olabilmektedir.
Örneğin karaciğer sirozuna yol açan neden alkol kullanımı ise alkolün kesilmesi, viral hepatitler ise antiviral ilaç başlanması veya otoimmün hepatit ise bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçların kullanılması ile sirozun ilerlemesi durdurulabilinir.
Karaciğer sirozu; kanama, sarılık, karında su toplanması (asit), enfeksiyon, vücutta toksik atıkların birikmesi, koma gibi ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Bu noktada hayat kurtarıcı tek seçenek hastalıklı karaciğerin alınıp yerine sağlıklı bir karaciğerin nakledilmesidir.
Yine de yorgun veya zayıf hissetmek, iştahsızlık, istemeden kilo kaybetmek, mide bulantısı ve kusma, karnın sağ üst kısmında hafif ağrı veya şişlik, sirozun erken belirtileri arasında yer alır.
AST de ALT gibi en çok karaciğer, kalpte; az oranda böbrek ve kaslarda bulunan bir enzim türüdür. Normal, sağlıklı kişilerde AST değerleri düşüktür. Ancak bir sorun olduğunda bu değer yükselir. En fazla hepatit, karaciğerdeki hasar, siroz gibi sorunları teşhis etmek için AST değerlerine bakılır.
Prof. Dr. Yaprak, karaciğere fayda sağlayan gıdaları ise şu şekilde sıraladı: "Omega-3, Selenyum, Glutatyon, C vitamini, E vitamini içeren antioksidan içerikli yiyecekler karaciğere faydalıdır. Glutatyon karaciğerde üretilen ve karaciğerin detoks kabiliyetini sağlayan esas antioksidandır.
Karaciğer hastalarında makarna, bulgur, sebzeler, baklagiller, sütlü tatlılar, bulgur pilavı gibi bileşik şeker içeren gıdalar önerilir. Hazır gıdalar: Fastfood, hazır market ürünleri, sosis, sucuk, salam tüketimi kronik karaciğer hastalarının uzak durması gereken gıdalar arasındadır.
Nikotinin lipoprotein metabolizmasını etkileyerek atheroskleroza yol açtığı bildirilmektedir 6. Sigaranın içinde bulunan ve oldukça toksik maddelerden biri de kadmiyumdur. Uzun süreli kadmiyum maruziyeti bu metalin karaciğer ve böbrekte birikmesine neden olurken akut maruziyeti karaciğerde birikmesine neden olmaktadır.
Özellikle akciğerler üzerinde ciddi zararlar yapar ve akciğer kanseri riskini artırır. Ayrıca kalp-damar sistemine zarar verir ve kalp hastalıklarının riskini artırır. Bunun yanı sıra, sigara karaciğer, böbrek, mide, bağırsak gibi birçok organa zarar verebilir ve kanser riskini artırabilir.
Solunum Yolu Hastalıkları
Özellikle sigara içerisinde yer alan katran akciğere en büyük zararı veren madde olarak bilinir. Sigara yüzünden astım, KOAH, bronşit ve amfizem gibi çeşitli akciğer hastalıkları ortaya çıkar.
Erkeklerde >60-80gr/gün, kadınlarda >20gr/gün ≥10 yıl içki kullanılması ile siroz riski artar. Ancak bu miktarda içenlerin ancak %6-41'inde siroz gelişir. Bir erkeğin karaciğer hasarı bulgularına sahip olması için günde en az 80 gr. olmak üzere 20 yıl sürekli alkol tüketimi yapması gerektiği saptanmıştır.
Siroz semptomlarının varlığına göre kompanse ve dekompanse siroz olmak üzere iki evrede incelenir. Eğer yeteri kadar erken teşhis edilirse dekompanse sirozun kompanse siroza dönüşü mümkündür.
Siroz Hastalığı Bulaşıcı mıdır? Hepatit hastalıklarının da neden olabileceği bu hastalık durumlarında kişiden kişiye bulaşabilen durum hepatit hastalığıdır. Hepatit hastalıklarının bulaşması ile diğer kişilerde hastalık görülebilir. Ancak bu hastalık tek başına bir bulaşıcılık taşımamaktadır.
Karaciğer hastalıkları, safra kesesi tıkanıklığı, siroz, hepatit ve pankreas hastalıkları kaşıntıya neden olabilir. Kronik karaciğer hastalıklarında inatçı kaşıntı yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir.
Siroz Evreleri Nelerdir? Siroz semptomlarının varlığına göre kompanse ve dekompanse siroz olmak üzere iki evrede incelenir. Eğer yeteri kadar erken teşhis edilirse dekompanse sirozun kompanse siroza dönüşü mümkündür.
Yanlış beslenme, alkol tüketimi ve benzeri zararlı alışkanlıklar karaciğerin yapısını bozmakta, işlevini olumsuz şekilde etkilemektedir. Karaciğer, yapısı gereği kendi kendini yenileyebilmektedir ve bu süreç yaklaşık 6 ay kadar sürmektedir.
Siroz, karaciğer hücrelerinin alkol, hepatit, bağışıklık sistemi ile ilgili nedenler vb. hasar görmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Siroz hastalarının %5'inde karaciğer kanserine yakalanma riski vardır.
4. Normal ALT seviyeleri kronik karaciğer hastalığını dışlamaz. AST/ALT oranının >1 olması ise kronik karaciğer hastalığı (fibroz-siroz) için değerli bir bulgudur (28).
Karaciğer nakli veya tıbbi adıyla karaciğer transplantasyonu, kadavradan veya canlı bir vericiden gerçekleştirilebilir. Karaciğer transplantasyonlarının büyük bir kısmı siroz hastalığı nedeniyle uygulanır. Doğru zamanda, başarılı bir operasyon ile karaciğer nakli gerçekleştirildiğinde başarı oranı oldukça yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri