Adet düzensizliklerinin eğer jinekolojik bir problem mevcut değilse çok büyük bir kısmının stres kaynaklı olduğu kesinlikle unutulmamalı ve stresten uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra aşırı tuzlu yiyeceklerden ve kafeinden uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak ta adetin düzene girmesi için yardımcı olacaktır.
Adet düzensizliği şikayetinde olan kadınların bitki çayı saatlerinde adaçayını tüketmesi tavsiye edilir. Ayrıca adet düzensizliği için tarçın, papatya çayı, çörek otu, kantaron çayı önerilmektedir.
Adet düzensizliği; duygusal ve fiziksel stres, fazla kilo veya zayıflık gibi nedenlerden kaynaklanabildiği gibi polipler, miyomlar, yumurtlama bozuklukları, rahim içi anormallikleri gibi rahatsızlıklar nedeniyle de ortaya çıkabiliyor.
Tedavi alternatifleri arasında aşağıdaki yöntemler sayılabilir: Doğum kontrol hapları – Bu haplar kanama miktarınızı azaltır ve âdetlerinizi düzenler. Hormonlu spiral – Mirena® adı verilen spiral ile kanama miktarı azaltılabilir. Kanın pıhtılaşmasını ve dolayısıyla kanamayı azaltan ilaçlar.
Sağlıklı kiloda olmak: Aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olmak adet düzensizliğine yol açabilir. Kilonuzu sağlıklı aralıkta tutarak düzensiz adet görme riskinizi azaltabilirsiniz. Egzersiz yapmak: Düzenli olarak, uygun ağırlıkta egzersiz yapmak; kilonuzu korumaya yardımcı olarak adetinizin düzenli olmasına yardımcı olur.
İlgili 23 soru bulundu
Adet düzensizliği ve tüylenme şikayetlerine, FSH hormonu yüksekliğine ve östrojen hormonun yükselmesine karşı Prof Saraçoğlu, yardımcı ve destekleyici olarak Testere Dişli Aslan Pençesi önermektedir.
Hormonal Düzensizlikler: Genç yaşta görülen adet düzensizliklerinin büyük kısmı hormonal kaynaklıdır. FSH ve LH hormonlarının salgılanmasındaki bozuklular, fazla ya da az çalışan tiroid hormonları, stres hormonları ve progesteron hormonunun azlığı adet düzensizliklerine yol açabilir.
Adet düzensizliklerinin eğer jinekolojik bir problem mevcut değilse çok büyük bir kısmının stres kaynaklı olduğu kesinlikle unutulmamalı ve stresten uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra aşırı tuzlu yiyeceklerden ve kafeinden uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak ta adetin düzene girmesi için yardımcı olacaktır.
Sık adet görmenin temel nedeni hormonal kaynaklı çeşitli bozukluklardır ve bu bozuklukların tedavi edilmesi önemlidir. Genellikle, adet düzenleyici ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanır. Ancak bazı durumlarda, kistler ve miyomlar gibi yapılar kadın sağlığı için risk oluşturabilir ve ilaç tedavisi etkili olmayabilir.
Bu aralıkta görülen adet siklusu, normal adet düzeni olarak kabul edilmektedir. Adet kanamlarının görülmesi gereken zamandan önce görülmesi veya 21 günden önce adet kanamalarının tekrar etmesi sık adet görme olarak adlandırılmaktadır. Bu sıklıklta adet gören kadınlar ayda 2 kez adet gödüklerini düşünebilirler.
Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Adet kanamasının ilk başladığı yıllarda adet düzensizlikleri olabilir/ Bu durum 2-3 yıl içerisinde düzelir. Adetin görüldüğü ilk dönemlerde adet kanamasının düzensiz olması normaldir. → İlk adet gördükten 3 yıl sonra artık adet düzeni oturur. Artık her ay adet kanamasının yoğunluğu ve sıklığı aynı olmaya başlar.
Kişinin gebe kalması durumunda âdet kanaması kesilir. Anacak gebelik dışında âdet kanamasının 7 gün ve daha uzun süreyle kesilmesi durumu, âdet gecikmesi olarak tanımlanır. Yani kişinin âdet kanamasının 5 gün gecikmesi normal bir durum olarak kabul edilirken, 10 gün gecikmesi bir problemin habercisi olabilir.
Adet söktürücü haplardan en bilineni Tarlusal'dir.
Soğan suyu, kadınların bu problemini ortadan kaldıran bitkisel bir adet söktürücüdür. Aynı zamanda adet sancılarını da hafifletir. Fayda sağlaması için en az 15 gün düzenli tüketilmelidir.
Ancak bazı kadınlar da ara kanamaları sürekli yaşandığı için ciddiye de almayabilir. Ancak iki yaklaşım da yanlış olacaktır. Adetten 10 gün sonra kanama yaşandığında bir kere yaşanırsa dikkate alınmayabilir. Ancak ara kanamalar birden fazla kez yaşandığında ciddiye alınmalı ve hemen bir uzmana başvurulmalıdır.
Adet kanamasının gerçekleştiği ilk gün baz alınarak yapılan hesaplamanın 21 günden kısa olması durumu, erken adet olarak tanımlanır. Ortalama 28 günde bir olan; 21 ile 35 gün arasında gerçekleşen adet kanamaları normal kabul edilir.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Cinsel ilişki asla adet döneminizi değiştirmez. Cinsel ilişkinin adet döneminizi değiştirebileceği tek durum hamilelik olmasıdır.
Adet düzensizliği yaşıyorsanız, düzenli beslenmek ve gerekli vitaminleri besinler aracılığıyla almak önemlidir. Besin içerikleri yüksek ve bol antioksidan içeren gıdalarla özellikle bolca sağlıklı yağ içeren ve proteinler deposu besinler tüketmeye çalışın.
Özellikle doğum kontrol hapları… Yeni bir ilaca başladıysanız ya da kullandığınız ilacın dozunu değiştirdiyseniz gecikme yaşanması olasıdır. Antidepresanlar, kortikosteroidler ve kemoterapi ilaçları adet düzensizliğine yol açan ilaçların başında geliyor.
“Adet düzensizliği kaç yaşında başlar?” sorusunun yanıtı da yumurtalama kalitesinin bittiği 40'lı yaşlardan sonra regl düzensizliği başlar. 12 yaş adet düzensizliği ise son derece normal bir durumdur.
0-18 yaş grubunda yer alan tüm çocukların hormonal bozuklukları ve bu bozukluklar karşısında ortaya çıkan hastalıklar ile ilgilenen birim ise çocuk endokrinolojisidir.
21 günden az ve 35 günden fazla aralıkta gerçekleşen kanama varlığında adet düzensizliğinden söz edilebilir. Ayrıca 3 ya da daha fazla periyotta kanama görülmemesi, kanama miktarının ve süresinin normalde olduğundan daha az ya da fazla olması ve adet dönemi dışında kanama olması, adet düzensizliği olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri