Adet gecikmesinin 10. gününde idrar değerlerinde Hcg düzeyi artar fakat sonuçtan emin olmak için birkaç gün daha beklemek faydalı olmaktadır. Bu yüzden evde gebelik testi uygulamadan önce en doğru zaman adet döneminin gecikmesinin 11 ya da 12. günleri olabilmektedir.
Beklenen adet dönemi geciktiğinde ya da gecikmeden bir hafta sonrasında daha kesin sonuçlar alınabilir. Sonucun ne kadar doğru olabileceği konusunda birkaç faktör devreye girmektedir. Yumurtlama döneminin ilk günlerinde oluşan gebeliklerde, pozitif sonucun daha erken alınması muhtemeldir.
Gebelik teşhisi için idrar testi evde kolaylıkla yapılmaktadır. Adet gününden 3 gün önce yapılan idrar testinin doğruluk oranı %51, beklenen adet tarihi üzerinden 10 gün geçtikten sonra yapıldığında ise doğruluk oranı %99'dur.
Bunun en net cevabı ise kuşkusuz gebelik testleridir. Gebelik testleri, idrardan yapılan ve kandan yapılan testler olarak 2 türlüdür. İdrardan yapılan testler, beklenen adet tarihinin gecikmesinden ortalama 2-3 gün sonra doğru sonuç verir.
Ancak adet gecikince gebelik şüphesi oluştuğu için çoğunlukla testi beklenen adet tarihi geçince yaparız. Gebelik testi ne zaman yapılmalı? Şüpheli ilişkiden 10-12 gün sonra bile yapılabilir. Düzenli adet görenlerde adet gecikmesi olduktan sonra yapılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Kadınların çoğunda adet periyodları 28 veya buna yakın gün olanlarda ve adetin başlangıcından yaklaşık 7. günden itibaren olan ilişkilerde gebelik olabilir. Ovulasyon en sık 11 ile 21. günler arasında olur. Spermlerinde, 5 güne kadar yaşayacakları dikkate alınırsa bu günler gebelik ihtimalinin en çok olduğu günlerdir.
Adet gecikmesinin 10. gününde idrar değerlerinde Hcg düzeyi artar fakat sonuçtan emin olmak için birkaç gün daha beklemek faydalı olmaktadır. Bu yüzden evde gebelik testi uygulamadan önce en doğru zaman adet döneminin gecikmesinin 11 ya da 12. günleri olabilmektedir.
Peki stres adeti en fazla kaç gün geciktirir? Bu konuda net bir cevap vermek zor olsa da, stresin adeti en fazla birkaç gün geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durum kadından kadına değişebilir ve bazı kadınlarda adet gecikmesi daha uzun sürebilir.
Ortalama gün aşırı iki katına çıkarak zamanla kan düzeyi artmaya başlar ve bir süre sonra da idrarda görülmeye başlar. Bu nedenle kanda yapılan beta-hcg testi çok daha erken ve net sonuç verir. Cinsel ilişkiden 8-10 gün sonra henüz beklenen adet zamanı bile gelmeden, kan testiyle (beta-hcg) gebelik anlaşılabilir.
İdrarda gebelik testleri günümüzde artık çok hassas hale gelmiştir ve hatta "Erken gebelik testi" adı verilen testlerle adet gecikmesi olmadan bile hamilelik anlaşılabilmektedir. Bu nedenle idrardaki beta hcg hormonunu saptayan bu testler olumsuz çıktığında testin yanlış çıkma ve hamile olma olasılığı düşüktür.
Erken hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, hafif kramp benzeri karın ağrıları ve yorgunluk yer alabilir. Bu belirtiler gebeliğin ilk haftalarında görülebilir.
Bu durumda yapılan testin türü etkili olacaktır. Klasik gebelik testleri ilişkiden yaklaşık iki hafta sonra, adet gecikmesinden sonra kullanım için uygundur. Eczanelerden kolaylıkla temin edilen erken gebelik testleri idrardaki Beta-HCG miktarını büyük bir hassasiyetle ölçtüğünden 3. haftada gebeliği tespit edebilir.
Evde yapılan idrar gebelik test kitinde, eğer ikinci çizgi silik bir şekilde görünüyorsa, bu durum gebelik şüphesi olduğunu gösterebilir. Ancak, testten sonra yaklaşık 3 dakika bekledikten sonra ikinci çizgi belirginleşmezse, sonuç negatif olarak kabul edilir.
Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda beta hCG dediğimiz gebelik hormonu yükselmeye başlar. Bu durumda kanda ya da idrarda bakılan gebelik testleriyle gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Adet dönemi geciktiği halde negatif sonuçlu bir gebelik testi mevcutsa, bunun nedeni geç döllenme olabilmektedir.
Adet döngüsünde yaşanan gecikme 7 günü aştığı zaman, bu durum hekim desteğine başvurulması gereken gecikme olarak tanımlanabilir. Normal kabul edilebilen adet gecikmesi süresi en fazla 7 gündür.
Testi, periyodunuzun gecikmesinden en az bir hafta sonra yapın. Daha erken yaparsanız yeterli hCG seviyesine ulaşılamadığı için gebe olsanız bile sonuç negatif çıkabilir. Testi yaptığınız saat da önemlidir. çok büyük bir fark yaratmasa da sabah saatlerindeki yani uyanınca ilk idrar, her zaman çok daha iyi sonuç verir.
Her kadında adetin 14. gününde yumurtlama olmuyor, her kadının döngüsü 28 günde bir değil bu nedenle değişiklik gösterdiğinde ne zaman döllenme olduğunu bilemeyebiliriz. Ultrasonla baktığımızda gebelik haftasında bir uyumsuzluk varsa bu duruma kabaca geç döllenme diyebiliriz.
Cinsel ilişki, gebelik olmadığı taktirde adet gecikmesine neden olmaz. Ancak ilk defa ilişkiye girilmesi sonrası görülecek adet daha uzun sürebilir.
Kansızlık, adet düzensizliğine yol açmaz; ancak kadınlarda gebelik şansını azaltabilmekte ve hamilelik sırasında riskleri artırabilmektedir.
Bir kadındaki adet siklusu son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen süredir ve bu süre normalde 28 gün olmasına karşın 21 ile 35 gün arasında olması da normal kabul edilir. Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir.
Normal şartlarda adet kanamasında 7 güne kadar bir gecikmenin bulunması normal olarak kabul edilir. Gecikmenin 7 günden uzun sürmesi halinde ise aktif cinsel yaşantısı olan kadınlarda öncelikle hamilelik testi yapılmalıdır.
Hamileliğin ilk ipucu olan adet gecikmesinden de önce bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet ve yorgunluk, bazen adet gecikmesinden de önce kadınların hamilelikten şüphelenmesine neden olabilir. Bu durumda evde yapılabilen hamilelik testleri, şüphelerin giderilmesine yardımcı olur.
Kan testinde gebelik saptanabilmesi için gebeliğin oluştuğu günden sonraki 11. gün, beta HCG testi yaptırılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri