Nas Suresi adetliyken Kuran'ı Kerim'in ayeti olarak okunmaz. Adetli olan kadınların sure ve Kuran'ı Kerim okuması doğru değildir.
Adetliyken Ayetel Kürsi Okunur mu? Ayetel kürsinin adetliyken hem ezberden hemde Kur'andan okunması caiz değildir. Bu ayeti kerime sadece adet halinin sona ermesinin ardından gusül abdesti alındıktan sonra okunabilir. Gusül abdesti gerektiren adet hallerinde Kuranı kerime el sürmek ve yüzünden okumak haram olmaktadır.
Adetli iken kadınların namaz kılması ya da Kur'an-ı Kerim'i okuması haram kılınmıştır.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
İlgili 29 soru bulundu
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde de konu hakkında en geniş bilgilere yer verilmiştir. Diyanet'te yer alan bilgiler şöyle; ''Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz.
Kadınların adetli iken sureleri ezberden de okumaması gerekmektedir. Çünkü bu durum haramdır.
Kadınların özel hallerinde iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan bir âyet veya hadis yoktur. Bu sebeple kadınların bu halde iken kabir ziyareti yapmaları ve dua niyetiyle ezberden dua ayetlerini okumaları caizdir. Cenaze için salâ vermenin hükmü nedir?
İnşirah Suresi Adetliyken Okunur mu? Adetliyken okunabilecek dualar kapsamına bakıldığında adetliyken dua edilmesi hususunda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Arzu edilen her çeşit dua okunabilmektedir. Bununla birlikte Kur'an-ı Kerim içerisinden İnşirah suresi dua niyeti ile regli döneminde okunabilmektedir.
Çünkü Hazreti Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî) buyurmuştur. Aynı zamanda Hazreti Ali de '' Resûlullah'ı Kur'an okumaktan cünüplük hâli dışında hiçbir şey alıkoymazdı'' dediği söylenmektedir.
Gusül gerektiren adet hallerinde Kuranı kerime dokunmak ve yüzünden okumak haramdır. Alimlere göre bu hallerde ezberden de olsa okunmaması gerektiği bildirilmiştir. Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz.
Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler.
Dört büyük sunni mezhepten Hanefi, Hanbeli ve Şafi mezhebine göre Kevser Suresini adetliyken okumak caiz değildir. Abdestsizken Kuran'ı Kerim'e dokunmak da haram olduğu için Kevser Suresi, Kuran'ı Kerimden okunacağı zaman abdest almak farzdır.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Diyanet İşleri Başkanlığı fetvalarına göre kadınlar adet (regl-hayız) durumunda şunları yapamazlar: namaz kılamaz, Kur'an okuyamaz, oruç tutamaz, cinsel ilişkiye giremez, Kabe'yi tavaf edemez, gerekmedikçe camilere giremezler.
Hayız ve nifaslı halde olanlar, Kur'an-ı Kerîm'i okuyamamakla beraber, onu dinleyebilirler. Hayızlı olanlara dua konusunda bir sınırlama getirilmemiştir, her türlü duayı okuyabilirler.
Diyanet'in açıklamasına göre; Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur.
Zilzal Suresi Adetliyken Okunur Mu? Zilzal suresinin adetliyken Kur'an-ı Kerim'den ya da ezberden okunması caiz olmamaktadır.
Fetih suresi, abdestsiz sadece ezber şeklinde okunabilir. Aynı zamanda adetli olan kadınların fetih suresini okuması uygun değildir.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler.
En çok merak edilen konulardan biri de adetli veya lohusa bir kadının kuran okuması durumuyla ilgili. "Adetli veya lohusa bir kadın Kur'an-ı Kerim/ Yasin okuyabilir mi?" sorusuna Diyanet'ten yanıt geldi. Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz.
Adetliyken la havle vela kuvvete çekilir. Çünkü la havle vela kuvvete cümlesi güç ve kuvvetin yegane sahibi Allah'tır manasına gelen çok etkili bir duadır. Bunları da mutlaka okumalısınız!
Kafirun Suresi adetli iken sadece Allah rızası için ya da Allah'ı zikretmek için okunabilir. Ancak adetli iken bu surenin Kur'an'dan okunması haramdır.
Tabiki çekilir. Adetli iken kurandan ayet okunmaz fakat dua niyetine okunabilen sureleri oluyabilirsin, namaz kılınmaz, oruç tutulmaz, hac yapılmaz, zikir ve tesbih çekilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri