Cenk Atman, bebeklerin uyku ortamının 22- 23 derece olması gerektiğini ancak ailelerin çocuklarını korumak adına ısıyı 26-27 dereceye kadar çıkardığını belirterek, "Yapılan bilimsel araştırmalara göre, ortam ısısı abartılmış bebeklerde ani beşik ölümleri daha sık görülüyor" dedi.
30-25 derece: Bu sıcaklıklarda bebeğinize bebek bezinin üstüne şort ve kısa kollu t-shirt giydirip güneş gözlüğü takabilirsiniz. Unutmayın açık renkler koyu renklere göre bebeğinizi daha serin tutacaktır.
Bebeğin odasında sıcaklık 22-23 derece idealdir. Merkezi ısıtma sistemleri nedeniyle hava aşırı kurumuşsa, bebek odasında ıslak bir parça havlunun kurudukça ıslatılarak bulundurulması sorunu çözecektir.
BEBEK SOĞUKTA UYUMALI
Oysa sıcak ortamlar, Ani Bebek Ölümü için çok daha tehlikelidir. O nedenle bebeklerin yaşadığı ortamın serin olması çok önemlidir. En uygun sıcaklık 20-21 derece olmalı, daha üzerine çıkmamalıdır. Bebek uyurken çok fazla giydirilmemeli, başına şapka takılmamalıdır.
Yazın bebek odası sıcaklığı dışarıdaki havanın 8 -10 derece altında olmalıdır. Ancak çocuk odalarında birkaç derece daha fazlası makuldür. Yani dışarıda hava 30 dereceyse bebek odasında 20 derece değil 22 – 23 derece ayarlanmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır. Hava sıcaklığı 25 derece ve üstüne çıktığı zaman kumaş kalınlığı 0.5 tog olan ürünlere geçmenizi tavsiye ederiz. 25 derece ortam sıcaklığında 0.5 tog kalınlığa sahip uzun kollu body tercih edebilirsiniz.
Bebeğinizin sıcak havalarda rahat etmesi için hafif ve rahat kıyafetler tercih edin. Özellikle pamuktan yapılmış kısa kollu bodyler veya elbiseler bebekler için ideal seçeneklerdir. Sentetik kumaşlardan yapılmış giysiler tercih edilmemelidir. Çünkü bu tür kumaşlar bebeğin cildinde terlemeye ve tahrişe neden olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün oturma odası için koyduğu ideal sıcaklık 21 derecedir. Diğer odalar için 18 derecelik sıcaklık öneriliyor. Araştırmalar, ideal uyku ortamı için yatak odalarında sıcaklığın 16-19 derece a olması gerektiğini ortaya koyuyor.
Bebeğin normal vücut sıcaklığı 36 ila 37 derece arasında değişiyor. Vücut ısısı 36 derecenin altına düşmüş bebek üşüyordur. Bebeğin ateşini ölçmek için dijital termometre ya da temassız ateş ölçer kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Yazın Bebeklerin Üstü Örtülür Mü? Bebeğinize terlememesi ve pişik olmaması için uyurken de ince ve pamuklu kıyafetler giydirilmesi önemlidir. Üzerine ince pamuklu bir battaniye örtülmesi yeterlidir. Eğer bebeğiniz hareketlenmeye başladığı dönemde ise ve üzerinde battaniye tutmuyorsa, uyku tulumu tercih edilebilir.
Minik yavrunuzla çok kalın olmayan bir örtünün altında çıplak bir şekilde yatmanız, onun vücudunuzdan ısı almasını ve ısınmasını sağlar. Hangi mevsim olursa olsun ideal oda sıcaklığının 22-24 derece aralığında kalmasına özen göstermelisiniz.
Bir bebeğin bulunduğu odanın ideal sıcaklık değeri 20 ila 24 derece arasında değişiyor. Yenidoğan bebekler için bu aralık 22-24 derece olurken, 6 aydan sonra ideal sıcaklık 20-21 derece seviyesine iniyor. Gün içerisindeki bu sıcaklıkların geceleri 1 derece daha düşük olması ise ideal kabul ediliyor.
Bu nedenle bebeklerin bulundukları mekânların ne çok sıcak ne de çok soğuk, halk arasında oda sıcaklığı olarak da bilinen aralıklarda olması gerekiyor. İdeal sıcaklık değeri olarak 22 derece tavsiye ediliyor.
Yeni ve etiketli bebek kıyafetleri daha düşük sıcaklıklarda yıkanabilir. Yani lekesi olmayan kıyafetlerin 30 derece su sıcaklığı ile temizlenmesi mümkündür. Fakat bebek kıyafetleri 60 derecede yıkanır mı sorusunun yanıtı da evet olarak yanıtlanabilir.
Yavrunuzda sıcak havaların etkisi ile sıvı kaybı ortaya çıkar. Sıvı kaybettikçe vücut halsizleşmeye başlar. Bebeğiniz emme dönemindeyse, sıvı kaybını önlemek için bol bol emzirin. Su içmeye başlayan bebeklere ve çocuklara gün içerisinde bol bol su verin, su vermek için kendilerinin susayıp istemesini beklemeyin.
Ancak, eğer evin içinde klima çalışıyorsa ve bebeğin ayakları soğuyorsa ince çoraplar giydirebilirsin. Gece uyurken de aynı durum geçerlidir. Eğer bebeğinin odası soğuksa ve ayakları soğuyorsa çorap giydirebilirsin.
Bebeklerde el ayak sıcaklığı, her zaman vücutlarının geri kalanına göre daha soğuk olur. Bunun nedeni kan dolaşımının en uç noktası olan el ve ayakların daha soğuk olmasıdır.
Oysa ki bebeğin üşüdüğü boyun ve yanak kısmından anlaşılabilir. Boyun ve yanak kısmının kontrolüne rağmen anne evham yapıyorsa bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamak için bir derece ile ölçmek en doğru karar olacaktır.
Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı, soğuk algınlığının ana göstergeleridir. Bebekler özellikle soğuk algınlığına karşı hassastır, çünkü kısmen diğer büyük çocukların yanında olurlar.
Sıcak yaz günlerinde güneşe maruz kaldığımızda, vücut uyku hormonu olarak da bilinen melatonini üretmeyi durdurur. Güneşten uzaklaşıp gölgeye geldiğimizde ise melatonin üretimine devam eder; üstelik üretemediği zamanı da üzerine ekleyerek. Bu nedenle yorgunluk ve uyku hali oluşur.
Çocukların kaç derecede uyuması gerekiyor? İlk iki ay dışında, tüm yaş grupları için ideal sıcaklık; gündüz 18-20, gece 16-18 derece. İlk günlerde bebekler kendi ısılarını düzenleyemedikleri için 24 dereceye kadar yükselebilir. İlerleyen haftalarda yavaş yavaş düşürerek, ikinci ayda 20 dereceye kadar iniyoruz.
Teorik olarak belirlenen sabit bir değer olmamakla birlikte olduğu düşünülen en yüksek sıcaklık değeri 1032 Kelvin'dir. Planck olarak adlandırılır ve bu sıcaklığa sadece bir kez ulaşıldığı düşünülür.
Sıcak bir geceyse, tek başına ayaksız bir pijama takımı veya tulum uygun olacaktır. Yenidoğanlarda uzun kollu ve ayaklı, çok sıkmayan ve nefes alan ince kumaştan üretilmiş uyku tulumları uygun olabilir. Kundakta daha iyi uyuyorsa, bebeğinizi yaz mevsiminde sadece bezini giydirip, ince bir müslin örtüyle sarabilirsiniz.
ILIK DUŞ Bebeğinizin gün içinde yükselen vücut ısısını dengelemek için yatmadan önce ona ılık bir duş aldırın. Gün sonunda bebeğinize aldırdığınız ılık duş onu rahatlatır ve daha huzurlu olmasını sağlar. Yatmadan önce bebeğin vücut sıcaklığının denglenmesi onun daha rahat uykuya dalmasında büyük etken olacaktır.
Eğer klima kullanılıyorsa bebeğin üzerine gelmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Mümkünse aynı odada olmamalıdır. Klimaların filtre temizlikleri genel sağlık açısından önemli olduğu kadar bebeklerin sağlığı için de önemlidir. Eğer bebek klimalı odada uyuyorsa, bebeğin üzerini ince bir battaniyeyle örtmekte fayda vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri