Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur.
Peygamber Efendimiz (SaV) hayızlı (adetli), lohusa ve cünübün Kur'an okuması ile ilgili şöyle buyurmuştur; "Hayızlı kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan bir şey okuyamaz." (Tirmizi, Taharet,) ayrıca Hz. ali (ra) de şöyle demiştir: "allah Resülünü cünüplüğün dışında Kur'an okumadan bir şey alıkoymazdı."
- Âdet dönemi dışındayken tesbih çekmeden önce abest almak gerekir mi? Değerli kardeşimiz, Kadınlar âdet döneminde tesbih çekmesi caizdir. Tesbih çekmek için abdest almaları gerekmez.
İlgili 41 soru bulundu
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Ayetel kürsinin adetliyken hem ezberden hemde Kur'andan okunması caiz değildir. Bu ayeti kerime sadece adet halinin sona ermesinin ardından gusül abdesti alındıktan sonra okunabilir. Gusül abdesti gerektiren adet hallerinde Kuranı kerime el sürmek ve yüzünden okumak haram olmaktadır.
Adet olan kadınlar, kabir ziyareti yapabilse de Kuran okuyamaz.
Değerli kardeşimiz, Hayızlı bir kadının belirttiğiniz ifadeleri kullanması caizdir. Hayızlı kadın tesbih çekebilir, dua okuyabilir, salavat getirir, dua maksadıyla Kur'an'dan bir veya bir kaç ayet okuyabilir.
Buna göre, Besmele de Kur'ân'dan bir âyet olduğundan hayızlı iken yazılmaması daha isabetli olur.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
Adetli kadınların Kur'an okuması doğru değildir. Ancak adetli bir kadının Kur'an okunurken dinlemesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
İnşirah Suresi Adetliyken Okunur mu? Adetliyken okunabilecek dualar kapsamına bakıldığında adetliyken dua edilmesi hususunda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Arzu edilen her çeşit dua okunabilmektedir. Bununla birlikte Kur'an-ı Kerim içerisinden İnşirah suresi dua niyeti ile regli döneminde okunabilmektedir.
ADETLİYKEN SALAVAT GETİRİLİR Mİ? Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler.
Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı açıklamalara göre adetli ve regl dönemlerinde kadınların kabir ziyareti yapmalarında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Nitekim bu konuda herhangi bir hadis veya ayet bulunmamaktadır. Bu sebeple kadınlar adet dönemlerinde kabir ziyaretlerini gerçekleştirebilirler.
Bunlara bir mani yoktur. Bunun yanında Diyanet fetvasına göre regli döneminde kadınlar, kelime-i şehadet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavat-ı şerife getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler. Adetli olan kadınlar Kadir Gecesi'nde Seyyidü-l istiğfar duasını da yapabilirler.
La ilahe illallahül melikül hakkul mübin duasını her gün 100 kez okuyan kişinin duaları kabul olur. La ilahe illallahül melikül hakkul mübin duasını okuyanın malı, mülkü artar fakirlikten kurtulur. Cuma günü 200 kez bu duayı okuyanın ömrü bereketli ve huzurlu olur.
Lâ ilâhe illallahül-Melikül-Hakkul-Mübin Fazileti
Allah'a teslimiyetle bu duayı okuyan kişi fakirlikten kurtulur. Malı ve mülkü artar. Bu duayı bilhassa cuma günü okuyan kişinin ömrü bereketli ve huzurlu olur. Cuma saatinde 200 defa bu duayı okuyan maddi sıkıntı çekmeden bolluk içinde yaşar.
"Lâ ilâhe illallâhül melikül hakkul mübîn Muhammedün rasûlüllâhi sâdikul va'dil emîn." "Mülk sahibi Melik, hak ve varlığı birliği apaçık Mübin olan Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur. Vadinde sadık ve emin olan Muhammed (asm) Allah'ın Rasulüdür."
Adetliyken dua edilmesinde hiçbir sakınca yoktur.
Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler.
Diyanet'in açıklamasına göre; Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz.
Fâtiha, Rabbenâ âtina.., Rabbenağfirli... ve daha başka dua âyetlerini dua niyetiyle ezberden okuyabilir. Hayzlı iken kabir ziyaretine gidebilir, dua niyetiyle orada Fatiha okur.
Dört büyük sunni mezhepten Hanefi, Hanbeli ve Şafi mezhebine göre Kevser Suresini adetliyken okumak caiz değildir. Abdestsizken Kuran'ı Kerim'e dokunmak da haram olduğu için Kevser Suresi, Kuran'ı Kerimden okunacağı zaman abdest almak farzdır. Ezberden okumak içinse abdest farz kılınmamıştır.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Cünüp olup da henüz gusletmeden önce âdet görmeye başlayan bir kadının hemen gusletmesi şart değildir, guslü âdetinin bitimine kadar geciktirebilir (Haddad, el-Cevhera, 1/31-32; İbn Nüceym, el-Bahr, 1/63). Ancak bu durumdaki kadınların gusül abdesti alması uygun olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri