Likralı kumaşlar genel yapısı itibari ile elastik bir yapıya sahiptir. Bu sayede kumaşın lifleri en az seviyede kırılmaya müsaittir. Likralı kumaşlarla hazırlanan kıyafetler ve giyim aksesuarlarını ütülemeye gerek kalmaz. Giysilerde en çok kullanılan kırışmayan kumaş çeşidi, likralı kumaşlardır.
Jarse, şifon, triko, kadife ve kot kumaşları ütü gerektirmeyen kumaş türleri arasında yer alır. Uzun seyahatler ve iş toplantıları için kombin yapmak istiyorsanız bu kumaşları tercih edebilirsiniz.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Terletmeyen kumaşlar denince akla gelen ilk seçeneklerden biri şile bezidir. Şile bezinin elbise, gömlek, bluz hatta pantolon seçenekleri ile rahat bir yaz geçirebilirsiniz.
- Keten kumaş, pamuktan daha dayanıklıdır. - Tüysüz ve pürüzsüz bir yapıya sahip olan keten kumaşı, çok çabuk kirlenmediğinden ötürü çokça tercih edilmektedir. - Diğer kumaş çeşitlerinden çok daha kaliteli bir kumaştır. - Keten kumaşın esnekliği oldukça azdır.
Viskon kumaş, tekstil ürünü olarak, niteliği oldukça yüksek olan bir üründür. Nem emiciliği özelliği fazla olan viskon kumaşın yapısında bulunan selüloz, pamuk ile arasındaki benzerliğin ortaya çıkma nedenidir. Viskon Kumaş Nedir? Viskon kumaş için, kayın ağacından imal edilen bir ham madde olduğu söylenebilir.
Türkçe diline koton kumaş olarak geçen kumaş türü aslında pamuklu kumaşlara verilen genel isimdir. Pamuk liflerinden oluşturulan pamuklu kumaş türleri günümüzde pek çok alanda kullanılmaktadır. Pamuklu kumaş türleri kullanılarak hazırlanan giyim ürünleriyle sıklıkla karşılaşılabilmektedir.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Kumaş çeşitleri içinde ipek kumaşlar, dünyanın en pahalı kumaşları arasındadır. Bu lüks kumaş ipekböceğinin kozasındaki liflerin dokunmasıyla elde edilir.
Ütüleme işlemini buharla, kesinlikle dantele bastırmadan yapın. Polyester: Polyester, yapısı gereği ısıya dayanıklı değildir. Kumaşın erimemesi için düşük ısıda ütülemenizi ve giysinin üzerindeki yönlendirmelere kesinlikle uymanızı tavsiye ederiz.
Görüntüsü pamuklu kumaşlara benzese de viskon kayın ağacından yapılır ve ütü gerektirmemek gibi büyük bir avantajı vardır üstelik bluzdan elbiseye her tür kıyafette tercih edilebilir.
Keten Kumaş Kırışır mı? Keten kumaşlar pamuk ile karıştırıldıkları zaman kırışıklık oranı azalır. Ayrıca pamuk karışımlı keten kumaşlar çok daha kolay ütülenir. Kırılması ve yırtılması çok zor olduğu için %100 keten kumaşlar pamuklu kumaşlara nazaran daha kolay kırışabilir.
Bu özelliği sebebi ile sıklıkla viskon kumaş kırışır mı sorusu sorulur. Dayanıklı bir yapısı olmasına rağmen bu kumaş oldukça da hassastır. Yüksek sıcaklık derecelerinde yıkandığında çelme olasılığı vardır. Kolayca kırışmaz ama çok sıkıştırıldığı da kat izi olabilir veya kırışabilir.
PAMUKLU KUMAŞ ÖZELLİKLERİ
Küf ve güneş ışığına uzun süre maruz kalırsa bozulur. Islakken kuru haline göre daha sağlam olur. ▪ Kolayca kırışır. Kolay kirlenmesine karşın kolayca temizlenir.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Keten, keten elyafından elde edilen özel bir kumaş türüdür. Genellikle bahar ya da yaza özgü kıyafetlerde kullanılır. Takım elbiselerde sık tercih edilen bir kumaştır.
Doğal keten kumaş, dokusu itibari ile iri gözenekli olduğu için cildin nefes almasına yardımcı olarak serinlik verir. Farklı kumaş türleri ile kıyaslandığında oldukça sağlam bir yapıya sahiptir. Esnek olmamasına rağmen oldukça parlaktır.
Doğal olarak nefes alıcı ve nemi emen yapısı dolayısıyla yaz gardıroplarının kurtarıcısı olabilir. Ayrıca keten, doğal bir elyaftan yapılması dolayısıyla sürdürülebilir bir malzemedir. Bununla birlikte, keten kolayca kırıştığı için dikkatli kullanılması ve asılması gerekir.
Aerobin Kumaş Özellikleri
- Aerobin kumaş yapısı bakımından terletmeyen bir kumaş olma özelliğine sahiptir. - Kırışmaya karşı oldukça dayanıklıdır ve kullanımı kolaydır. - Yaz ayları için en fazla tercih edilen kumaş türleri arasında bulunur. - Nefes alan bir kumaş türüdür.
Sık bir biçimde dokunan saten kumaş oldukça pürüzsüz ve parlaktır. Uzun ömürlü de olan saten kumaş en yaygın olarak kullanılan kumaşlardan bir tanesidir. Pürüzsüz olan saten kumaş çok çabuk kırıştığı için günlük giyilen kıyafetlerde kullanılmaz.
Ayrobin kumaş, özellikle elbise yapımında kullanılan bir tür kumaştır. Pamuklu ve polyester ipliklerin bir karışımıdır ve bu sayede hem dayanıklı hem de yumuşaktır. Bu kumaş, özellikle yaz aylarında giyilen elbiseler için idealdir, çünkü rahat bir dokuya sahiptir ve nefes alabilen bir yapıya sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri