Adi ortaklıkların tüzel kişiliği olmadığı gibi gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmaları da söz konusu değildir. Adi ortaklık olarak faaliyette bulunulması halinde, ortaklığa stopaj ve katma değer vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmektedir.
Adi ortaklıkların gelir/kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmamakta, adi şirket tarafından elde edilen kazançlar nedeniyle şirket ortakları tarafından gelir/kurum kazancı yönünden mükellefiyet tesis edilip, kazancın hisseleri oranında beyan edilmesi gerekmektedir.
Adi ortaklıklar , gelir ve kurumlar vergisi mükellefiyetleri olmamalarına rağmen Katma Değer Vergisi, Damga Vergisi ve Stopaj sorumlusu olarak, mükellefiyet tesis ettirmek zorundadırlar.
Adi ortaklıklar muhtasar yönünden de mükellefiyet oluşturmak zorundadır.Muhtasar kalemlerini oluşturan işlemlerle ilgili her türlü stopaj işlemlerini adi ortaklık adına oluşturup kendi numaralarında yatırmak zorundadırlar. Adi ortaklıklar sürekli damga vergisi mükellefiyeti oluşturabilir ve beyanname verebilirler.
Buna göre, adi ortaklıklarda her bir ortak, ortaklık faaliyetinden kendi payına düşen kar veya zararı, geçici vergi beyannameleri ile yıllık beyannamesine dâhil etmek zorundadırlar.
İlgili 42 soru bulundu
Adi ortaklıkta tutulacak defter türü, Vergi Usul Kanununun 177/4'üncümaddesi'nde belirtilmiştir. İlgili maddeye göre şirket faaliyetinin ortakların şahsi işlerinden bağımsız tutulmalarına karar verilmiş olup, adi şirketin faaliyetleri nedeniyle bilanço esasına göre defter tutmasına hükmedilmiştir.
Adi ortaklıkların tüzel kişiliği olmadığı gibi gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmaları da söz konusu değildir. Adi ortaklık olarak faaliyette bulunulması halinde, ortaklığa stopaj ve katma değer vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmektedir.
Adi ortaklık, kolektif ve adi komandit şirket şeklindeki işletmelerde her bir ortak için ayrı ayrı vergi levhası alınacak ve bu Tebliğin 2.5. bölümünde sayılan yerlerde her bir ortak için ayrı ayrı bulundurulacaktır.
Adi ortaklık sözleşmesi, kural olarak, herhangi bir şekil şartına tabi değildir.
2. ADİ ORTAKLIKLARDA TARHİYATIN MUHATABI : 44 üncü maddenin ikinci fıkrasındaki (a) bendinde adi ortaklıklarda ortaklardan herhangi birinin tarhiyata muhatap tutulacağı, verginin ödenmesi konusunda tüm ortakların müteselsilen sorumlu olacağı belirtilmektedir.
Adi şirket, sahibinden ayrı bir varlığı olmayan şirketlerdir. En basit şirket modelidir. Adi şirketler Türk mevzuatında Borçlar Kanunu içerisinde düzenlenmiştir. Buna göre, adi şirketlerin tüzel kişiliği bulunmamaktadır.
Adi ortaklıklarda katma değer vergisi beyannamesi ortaklık adına düzenlenir ve ortaklardan birisi tarafından imzalanmak suretiyle ilgili Vergi Dairesine verilir. Ortakların verginin ödenmesi bakımından müteselsil sorumlulukları vardır.
Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere adi ortaklık yapısı ticari işletmenin unsurlarını taşımamaktadır.34 Bu nedenle tüzel kişi ya da gerçek kişilerden oluşan adi ortaklıklar aracılığıyla işletilen işletmeler ticari işletme değildir.
Sahibinden ayrı bir varlığı olmayan, en basit şirket modeli olarak ayrışan adi şirket veya adi ortaklık; kuruluş kolaylığı, tüzel kişiliğinin olmaması ve tescil zorunluluğu bulunmaması dolayısıyla yaygın bir şirket türüdür. Adi şirketler, yasal dayanağı Türk Borçlar Kanunu'nun 620 – 645 maddelerinde düzenlenmiştir.
Bu itibarla, adi ortaklık uhdesinde yapılan söz konusu inşaat taahhüt işinden elde edilen ve ortaklık payınıza isabet eden karın “640 İştiraklerden Temettü Gelirleri” veya “641 Bağlı Ortaklıklardan Temettü Gelirleri” hesabında izlenmesi gerekmektedir.”
Şahıs şirketleri TTK'ya göre Kolektif şirket ve Komandit şirket olarak ikiye ayrılmakla beraber, ticari hayatta fazla tercih edilmeyen ortaklık tipleri olarak yer almaktadırlar. Bununla birlikte Borçlar Kanunu'nda düzenlenmekte olan adi şirketler de yine şahıs şirketleri grubuna dahildir.
Ortaklar, noter başta olmak üzere herhangi bir kurum tesciline gerek kalmaksızın yazılı veya sözlü anlaşabilirler.
Kollektif şirketler ve adi komandit şirketler şahıs şirketleridir. Anonim şirketle, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ise sermaye şirketleridir.
Adi ortaklık sözleşmesinin kurulabilmesi için, en az iki (2) ortağın varlığı gerekir. Tek kişi ile adi ortaklık kurulamaz. Adi ortaklığın sonradan tek ortaklı hale gelmesi adi ortaklığın sona erme sebebidir. Adi ortaklıkla ortaklar gerçek ve tüzel kişi olabilirler.
Adi ortaklık kurulumu herhangi bir şekle tabi tutulmamıştır. En az iki ortak, adi ortak çatısı altında ticari faaliyet göstermek istediklerinde noter huzurunda hazırlanan sözleşme ile ortaklığı kurabilirler. Bunun yanında ortaklar kendi aralarında söz birliği ya da sözlü anlaşma ile adi ortaklık kurabilmektedirler.
Adi Ortaklıklarda Ceza Muhatabı; Gelir Vergisi yönünde: Adi şirketler tarafından elde edilen kazanç için gelir vergisi tarhiyatı ortaklar adına mükellefiyet tesis edilip hisseleri oranında ortaklar adına yapılır ve tarhiyata muhatap ortaklar tutulur.
Adi ortaklık vergi levhası, vergi memurları tarafından yapılan yoklama işlemi sonrasında firmalara iletilmektedir. Adi ortaklık kuruluşu yapan şirketlerde ortak olan kişiler için ayrı vergi levhaları alınmakta ve bulundurulmaktadır. Adi ortakların vergilendirilmesi ise ortakların hisse oranlarına göre yapılmaktadır.
ADİ ORTAKLIĞIN TESCİLİNİ BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Tüzel kişiliği bulunmayan ortaklıklar aracılığıyla işletilen ticari işletmelerin tescili sözleşmede belirtilen adresin bulunduğu yer ticaret siciline tescil edilir. Bu ortaklıklar aynı zamanda Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilir.
Öte yandan, iş ortaklıklarının tasfiyesi, Borçlar Kanunundaki adi ortaklıkların dağılmasına ilişkin hükümlere göre yapılacaktır. Bu hükümler ışığında bir sermaye şirketi ile şahıslar arasında adi ortaklık kurulması mümkün bulunmaktadır.
Yani adi ortaklık adına gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilmez. Ortaklar kendilerine düşen geliri, ticari (veya serbest meslek) kazancı olarak beyan ederler. Bu beyanlarla ilgili tebligatlar, her bir ortağın kendisine yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri