Narsistlik; kişinin kendi ruhsal ve fiziksel bütünlüğüne duyduğu saygı olarak kısaca tanımlanabilir. Her insan az da olsa narsizt mizaca sahiptir. Ancak narsist davranışların aşırıya kaçması evlilik birliği içinde eşleri boşanmaya kadar götürebilir.
Narsist eşten boşanmak inanılmaz derecede zor olabilir. Narsistik kişilik bozukluğu başlı başına bir boşanma sebebi değildir. Narsist eş, diğer eş için ortak yaşamı çekilmez hale getirmeye başladıysa genel boşanma sebebi olan evlilik birliğinin temelinden sarsılmasından boşanma davası açılabilir.
Narsistik kişilik yapısına sahip bireyler genelde, düşük empati becerisine sahip, fedakarlık yapmayan, sabır göstermeyen bireyler olmaktadır. Bu durumlar da boşanmanın artışını oldukça arttıran durumlardır.
Narsist bir ilişkinin bitişinin ardından maruz kalan partner rahatlama ve özgürlük de hissedebilir, kendini sorgulama içinde kalıp olumsuz duygularla boğuşabilir de. Bu noktada özellikle ikinci kısımdaki bireyler profesyonel destekle birlikte geçmiş kısımları sorgulaması ve anlamlandırması gerekir.
Cinsel ilişkilerinde cinsel performans kaygısı oldukça fazla olur. Cinsel ilişki esnasında erken boşalma, ereksiyon problemleri, sertleşme problemleri, geç boşalma gibi pek çok cinsel sorun yaşarlar, ayrıca narsistik kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler için partnerinin orgazm olması çok önemlidir.
İlgili 24 soru bulundu
Kıskançtır. Narsist insan sürekli kendini başkalarıyla kıyaslar. Farklı konularda başkalarına göre nasıl olduğu onun için çok önemlidir. Bu da kıskançlığı ve çekememezliği beraberinde getirir.
Bencil Narsist sadece kendi kendine sevişir. Partneri onun için sadece bir araçtır. Kadın veya erkek narsistler sevişmek istediklerinde herhangi bir kriteri yoktur ve bir şey hissetmek zorunda değildir, sadece biraz etkilensin yeter. Bencil narsist sonuç odaklıdır.
özellikle partnerde belirgin narsistik kişilik özellikleri mevcutsa ayrılık acısı daha sert yaşanabiliyor.
Narsisistik kişilik, öteki ile kurduğu ilişkide "sen" e yatırım yapamayan, libidinal(cinsel,yaşam) enerjiyi kendisinden karşısındakine akıtamayan kişilerdir. Bu kişilerin birçoğu aşık olamazlar. Rastgele cinsel ilişkilere girerler, sanki aşıkmış gibi görünürler ama aslında değildirler.
Narsistler ve diğer manipülatörler siz onlarla ilişkinizi kestikten çok sonra bile size geri dönmeye çalışabilirler. Hatta bazen terk eden taraf onlar olduğunda bile bir süre sonra kapınızda belirdiklerini görebilirsiniz.
Kendinizi partnerinizin her şeyi gibi hissederken, bir anda kendinizi kapının önünde bulabilir ve neyin yanlış gittiğini anlamakta zorlanabilirsiniz. Orloff'a göre bunun nedeni, narsistlerin çıkarları doğrultusunda rol yapma konusunda çok becerikli olması. Özür dilemez ya da pişmanlık duymazlar.
Narsisistler için kurbanlarıyla kurdukları ilişkiler ömür boyu sürer. Sizi terk edip gitmesi onun için ilişkinizin bittiği anlamına gelmemektedir. Ayrılırken bir daha asla sizinle görüşmek istemediğini, size her şeyin kesin olarak bittiğini ve bir daha da asla başlamayacağını ifade etmiş olsa da hiç fark etmez.
Abartılı bir şekilde, kendilerini mükemmel ve eşi benzeri olmayan insanlar olarak görürler ve bunun gerçekten de doğru olduğuna tüm benlikleriyle inanırlar. Başka insanların kendisine karşı gereken saygıyı göstermediğini düşündüğünde, onlardan hiç pişmanlık duymadan intikam alırlar.
Narsistik kişilerin en büyük özelliğinden birinin de en değer verdiği şeyi kaybetmekten korkmak olduğunu belirten Tarhan, “En değer verdiği şey, paraysa onu kaybetmekten korkarlar.
Kendilerine "olağanüstü" önem veren ve genelde "utanç" duygusundan yoksun olan narsistler, psikologlara göre çok daha mutlu.
Narsist Erkeğin Evliliği
Narsist bir kişi ile evli birisi, sürekli eleştirildiğini, görmezden gelindiğini ve değersiz görüldüğünü hissedebilir. Narsist eş aynı zamanda manipülatif davranışlar sergileyebilir, örneğin ilişkiyi kontrol altında tutmak için gaslighting gibi.
Narsizm, abartılı bir öz hissine sahip, oldukça benmerkezci olan bireyleri anlatmak için kullanılmaktadır.
Narsistler partnerlerini, arkadaşlarını, işyerindeki kişileri hatta dostlarını bile kandırabilir ve yalan söyleyebilirler. Bunu farkında olmadan bile yapabilirler.
Gizli narsistler ilişkilerde partnerlerine kıskançlık ve kısıtlama davranışlarında bulunabiliyorlar. Bu durum partnerleri sıkıyor, bıktırıyor, bezdiriyor. Zamanla yalnızlaştırıyor. Gizli narsistler bu tür davranışları bilinçsiz şekilde yaparlar.
Narsistler, yalnız kalmaya dayanamadıkları için onları terk ettiğinizde incinirler; her zaman etraflarında insanlara ihtiyaç duyarlar. Ve onlardan ayrılırsanız, sürekli dikkatiniz olmadan kendilerini tamamen kaybolmuş hissedecekler.
Bir narsist vicdan azabı duymaz, empati yapmaz. O yüzden konuşarak konuyu çözmek pek mümkün değil.
Narsist bireyler, kendilerini daima ayrıcalıklı görürler. Bunun haricinde, olumlu davranışlar görmeyi hak ettiklerini düşünmektedirler. Talep ettikleri her şeye sahip olmaları gerektiğini düşünürler. Ayrıca etraflarındaki bireylerin, kendilerinin tüm isteklerine otomatik olarak uyum sağlamasını isterler.
Narsist kendi dünyasında yapa yalnız olduğunun gerçeğini de asla kabul etmek istemez o yüzden kurbanını aşırı derece yalnızlaştırır ve ona muhtaç olmasını sağlar.
Benlik Saygısı Düşük Olan Bireyler
Narsisistler, özgüvenli görünen ama içten içe göründüğü kadar benlik saygısına sahip olmayan insanları partner olarak seçerler. Bu tür partnerleri yönlendirmek ve kuşkuya düşürmek onlar için daha kolay olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri