Tüzel kişi adi ortaklığın ticaret siciline tescil edilmesi mümkün iken, tüzel kişiliği yoktur. Bu nedenle tüzel kişiliği olmayan bir ortaklığın ticaret sicilindeki tescilli sermaye kaydı üzerine haciz konulmasının da hukuki bir kıymeti yoktur.
ADİ ORTAKLIĞIN TESCİLİNİ BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Tüzel kişiliği bulunmayan ortaklıklar aracılığıyla işletilen ticari işletmelerin tescili sözleşmede belirtilen adresin bulunduğu yer ticaret siciline tescil edilir. Bu ortaklıklar aynı zamanda Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilir.
Adi Şirketler Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenmemiş olup, tüzel kişiliğe de sahip değillerdir. Bu nedenle adi şirketlerin ticaret siciline ve odamıza kaydı söz konusu değildir. Her bir ortağın ayrı ayrı şahıs işletmesi olarak kaydı gerekir.
Adi şirket kuruluşu herhangi bir şekle tabi tutulmamıştır. Adi ortaklıklarda ticaret sicili tescili ve ticaret sicil ilanı verilmesi zorunlu değildir. Noter huzurunda yazılı bir sözleşme ile kolay bir şekilde kurulmaktadır. Adi ortaklıkta herhangi bir kira kontratına ihtiyaç bulunmamaktadır.
Adi ortaklık kurulumu herhangi bir şekle tabi tutulmamıştır. En az iki ortak, adi ortak çatısı altında ticari faaliyet göstermek istediklerinde noter huzurunda hazırlanan sözleşme ile ortaklığı kurabilirler. Bunun yanında ortaklar kendi aralarında söz birliği ya da sözlü anlaşma ile adi ortaklık kurabilmektedirler.
İlgili 22 soru bulundu
Adi ortaklıkların tüzel kişiliği bulunmaması nedeni ile ticaret siciline tescil ettirme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Adi ortaklık, iki ya da daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendikleri sözleşme ile kurulmaktadır. Her ortak, para, alacak veya başka bir mal ya da emek olarak, ortaklığa bir katılım payı koymakla yükümlüdür.
Adi ortaklıkta tutulacak defter türü, Vergi Usul Kanununun 177/4'üncümaddesi'nde belirtilmiştir. İlgili maddeye göre şirket faaliyetinin ortakların şahsi işlerinden bağımsız tutulmalarına karar verilmiş olup, adi şirketin faaliyetleri nedeniyle bilanço esasına göre defter tutmasına hükmedilmiştir.
Buna göre, adi ortaklıklarda her bir ortak, ortaklık faaliyetinden kendi payına düşen kâr veya zararı, geçici vergi beyannameleri ile yıllık kurumlar vergisi beyannamesine dahil etmek zorundadırlar.
Kollektif şirketler ve adi komandit şirketler şahıs şirketleridir. Anonim şirketle, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ise sermaye şirketleridir.
Adi ortaklık sözleşmesi yazılı yapılabileceği gibi sözlü de yapılabilir. İhtilaf halinde, bu ortaklığın var olduğunu ileri süren kişi, iddiasını, HMK'nın 200. maddesi gereğince senetle ispat etmelidir. Bu aşamada, tarafların sahibi oldukları ortak hesaba ilişkin genel açıklama yapılmasında yarar görülmüştür.
Adi ortaklık sözleşmesinin kurulabilmesi için, en az iki (2) ortağın varlığı gerekir. Tek kişi ile adi ortaklık kurulamaz. Adi ortaklığın sonradan tek ortaklı hale gelmesi adi ortaklığın sona erme sebebidir. Adi ortaklıkla ortaklar gerçek ve tüzel kişi olabilirler.
Sahibinden ayrı bir varlığı olmayan, en basit şirket modeli olarak ayrışan adi şirket veya adi ortaklık; kuruluş kolaylığı, tüzel kişiliğinin olmaması ve tescil zorunluluğu bulunmaması dolayısıyla yaygın bir şirket türüdür. Adi şirketler, yasal dayanağı Türk Borçlar Kanunu'nun 620 – 645 maddelerinde düzenlenmiştir.
Buna göre, adi ortaklıklarda her bir ortak, ortaklık faaliyetinden kendi payına düşen kar veya zararı, geçici vergi beyannameleri ile yıllık beyannamesine dâhil etmek zorundadırlar.
Her ne konuda olursa olsun üzerinde belli para yazılı olan her türlü sözleşmelerin her bir nüshası binde 9.48 oranında damga vergisine tabi olacaktır.
2. ADİ ORTAKLIKLARDA TARHİYATIN MUHATABI : 44 üncü maddenin ikinci fıkrasındaki (a) bendinde adi ortaklıklarda ortaklardan herhangi birinin tarhiyata muhatap tutulacağı, verginin ödenmesi konusunda tüm ortakların müteselsilen sorumlu olacağı belirtilmektedir.
Adi ortaklıkların gelir/kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmamakta, adi şirket tarafından elde edilen kazançlar nedeniyle şirket ortakları tarafından gelir/kurum kazancı yönünden mükellefiyet tesis edilip, kazancın hisseleri oranında beyan edilmesi gerekmektedir.
Elektronik tebligat sistemini kullanmaları zorunlu olmamakla birlikte sisteme isteğe bağlı olarak başvuruda bulunmak isteyen adi ortaklığın aktivasyon işlemleri için; ortaklardan birisinin Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler için) ile ortaklığın bağlı bulunduğu vergi dairesine ...
Bu itibarla, adi ortaklık uhdesinde yapılan söz konusu inşaat taahhüt işinden elde edilen ve ortaklık payınıza isabet eden karın “640 İştiraklerden Temettü Gelirleri” veya “641 Bağlı Ortaklıklardan Temettü Gelirleri” hesabında izlenmesi gerekmektedir.”
Yani adi ortaklık adına gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilmez. Ortaklar kendilerine düşen geliri, ticari (veya serbest meslek) kazancı olarak beyan ederler. Bu beyanlarla ilgili tebligatlar, her bir ortağın kendisine yapılır.
22. Adi ortaklık sözleşmesi az yukarıda belirtildiği gibi, iki yada daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendikleri bir sözleşme olup, adi ortaklık ilişkisi mutlaka sözleşme temeline dayanır. Adi ortaklık sözleşmesi yazılı yapılabileceği gibi sözlü de yapılabilir.
MERHABA ADİ ORTAKLIKTA KARAR DEFTERİ OLUR MU? Hayır Karar defteri olmaz.
Adi ortaklıkların tüzel kişiliği olmadığı gibi gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmaları da söz konusu değildir. Adi ortaklık olarak faaliyette bulunulması halinde, ortaklığa stopaj ve katma değer vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmektedir.
Öte yandan, iş ortaklıklarının tasfiyesi, Borçlar Kanunundaki adi ortaklıkların dağılmasına ilişkin hükümlere göre yapılacaktır. Bu hükümler ışığında bir sermaye şirketi ile şahıslar arasında adi ortaklık kurulması mümkün bulunmaktadır.
Adi ortaklıklar Türk Hukuku'nda 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun (“TBK” veya “Kanun”) 620 ve 645. maddeleri arasında düzenlenir. Adi ortaklık sözleşmesi Kanun'da, iki veya daha fazla kişinin emeklerini veya mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri