Ticaret şirketleri ve Kooperatifler: Ticaret şirketlerinin, şahıs şirketi veya sermaye şirketi olması arasında bir fark yoktur, her iki halde de ticari şirket iflasa tabidir. Ancak adi şirketlerin tüzel kişiliği bulunmadığından iflasa tabi değildir.
Buna göre, ticaret şirketleri (kolektif, komandit, anonim şirketler, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, limited şirketler ve kooperatifler) amacına ulaşmak için ticari işletme işleten dernekler ve vakıflar; kamu tüzel kişileri tarafından kurulan teşekkül ve müesseseler tacir sayıldıklarından iflasa ...
TTK m. 317 yollaması ile TTK m. 238/2 ve 240 uyarınca komandite ortakların şirket borçları nedeniyle iflası istenebilmektedir. Dolayısıyla komandite ortaklar şirketin borçlarından dolayı iflasa tabidirler.
Buna göre, ticaret şirketleri (kolektif, komandit, anonim şirketler, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler, limited şirketler ve kooperatifler) amacına ulaşmak için ticari işletme işleten dernekler ve vakıflar; kamu tüzel kişileri tarafından kurulan teşekkül ve müesseseler tacir sayıldıklarından iflasa ...
Tüzel Kişiler
Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili madde hükümlerinden de anlaşıldığı gibi Ticari Şirketler TTK m.124 hükmü gereğince tacir sayıldıkları için iflasa tabidir. Kamu tüzel kişileri tarafından kurulan teşekkül ve müesseseler de iflasa tabidir.
İlgili 27 soru bulundu
Ticaret şirketleri ve Kooperatifler: Ticaret şirketlerinin, şahıs şirketi veya sermaye şirketi olması arasında bir fark yoktur, her iki halde de ticari şirket iflasa tabidir. Ancak adi şirketlerin tüzel kişiliği bulunmadığından iflasa tabi değildir.
Bir ticari işletme adi ortaklık olarak işletiliyorsa, adi ortaklığın tüzel kişiliği olmadığından ortaklardan her biri ticari işletmeyi kendi adına ayrı ayrı ticaret siciline tescil ettirmelidir. Bu durumda ticari işletmeyi işleten adi ortaklık ortakları tacir sıfatını kazanır.
Adi konkordato: iflasa tabi olup olmadığı fark etmeksizin herhangi bir borçlunun, alacaklılarıyla yaptığı konkordatoya denecektir. İflasa tabi olan borçlunun, henüz iflas etmeden alacaklılarıyla anlaşıp bunun tasdik edilmesi sonucunda konkordato ilan etmesi, adi konkordato kapsamında yer alacaktır.
Ancak devlet, vilayet ve belediye gibi kamu tüzel kişilerinin iflası mümkün değildir. Aynı şekilde SGK da iflasa tabi değildir.
tutulan deftere göre, adi tasfiyeye karar verilirse, iflasın özel organları olarak alacaklılar toplantıları (İİK m. 221, 237-238), iflas bürosu (İİK m. 221/1, 4) ve iflas idaresi (İİK m. 226) görev yapar14. Basit tasfiyede (İİK m. 218, 256) iflasın tasfiyesi, resmi organ olan iflas dairesine aittir.
Adi komandit şirket bir şahıs şirketidir, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ise sermaye şirketidir. Komandit şirket, biri komandite (sınırsız sorumlu) ortak, biri komanditer (sınırlı sorumlu) ortak olan en az iki kişi tarafından kurulabilir. Komandite ortaklar yalnızca gerçek kişi olabilir.
Anonim şirketler de limited ve paylı (eshamlı) komandit şirketler gibi sermaye şirketi olduklarından kurumlar vergisi mükellefidir.
TTK m. 20'de tacirlerin her türlü borçlarından dolayı iflâsa tabi oldukları açık- ça düzenlenmiştir. Ayrıca yalnızca para ve teminat alacakları için iflâs yoluyla takipte bulunulması mümkündür (İİK m. 42). Bu nedenle donatma iştiraki de her türlü borçlarından dolayı iflasa tabidir58.
İİK m.179'da belirtildiği üzere, sermaye şirketlerinin borca batık olması halinde, şirketi temsile yetkili kişiler tarafından mahkemeye başvurulması halinde ve mahkeme tarafından bu durumun tespit edilmesi halinde şirketin iflasına karar verilmektedir.
Örneğin, bir ticari işletme işleten noter veya avukat da bu anlamda iflâsa tâbi olacaktır. Türk Ticaret Kanunu'nun 239, 240, 250, 270 ve 324. maddelerinden de anlaşılacağı üzere, ticaret şirketleri ister şahıs şirketi ister sermaye şirketi olsun tacir sayılıp iflâsa tabidir (TTK m. 124).
TTK kapsamında ticari iş ve gerek TTK gerekse TKHK gereğince tüketici işlemi olarak kabul edilemeyen işler adi iş olarak nitelendirilmektedir.
Ticari faaliyetleri sonucu tacirler iflasa tabi iken, tacir olmadıkları halde bankacı- lıkta banka yöneticileri, denetçileri ve hakim ortakları da belli şartların bulunma- sı halinde Bankacılık Kanununun 110. maddesi uyarınca iflasa tabi kılınmışlar- dır.
Konkordato geçici veya kesin süresi içinde bulunan borçlunun, mahkemece verilen tedbir kararı gereğince çek düzenleme yetkisi bulunmamaktadır. Ancak her konkordato dosyasında çeklerden kaynaklanan borçların konkordato projesi içinde yer aldığı bir gerçektir.
Konkordato başvurusu Asliye Ticaret Mahkemesi'ne yapılır. Birden fazla şubesi olan işyerleri merkez şubelerinin bulunduğu bölgenin Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurmalıdır. Merkezi yurtdışında olanlar ise Türkiye'deki şubelerinin bulunduğu ile bağlı olan Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuru yapmalıdır.
Bu nedenle adi konkordato, iflas önleyici konkordato olarak da anılır. Konkordatoya başvurmak isteyen borçlu veya iflas talebinde bulunabilecek her alacaklı, icra mahkemesine gerekçeli bir dilekçe ile konkordato teklifi verir.
Adi şirketlerin tüzel kişilikleri olmadığından belli bir unvanları yoktur. Bu nedenle Ticaret Siciline kaydolma sorumlulukları yoktur. Şirketlerin aktifleri (varlıkları), ortaklığa değil ortaklara aittir. Borçları da ortakların tek başına veya birlikte ödemek zorunda oldukları şahsi borçlardır.
ADİ ŞİRKET (şirketin tüzel kişiliği yoktur)
Emek, itibar, para, taşınır, taşınmaz gibi unsurlar sermaye olarak getirilebilir. Şirketler tacir değildir. Ticari işletme işletirse ortaklar tacir.
Adi Şirket Avantajları
Kuruluşu, işlemlerde karar verme süreci, adres değişikliği ve kapanış işlemleri göz önüne alındığında sermaye şirketlerine göre çok daha hızlı karar alınabilen ve kısa sürede işlem gerçekleştirilen şirket türleridir. Kuruluş masrafları bakımından sermaye şirketlerine göre daha az masraflıdır.
Donatma iştirakinin tüzel kişiliği yoktur. Ancak tacirler hakkındaki hükümler donatma iştiraki hakkında da uygulanır. Gemi işletilmek üzere başka bir şahsa kiralanırsa donatma iştiraki ortadan kalkar.
Ticari işletme işleten vakıflarda tacir sayıldıklarından dolayı iflasa tabii bulunmaktadırlar. Kamuya yararlı derneklerin aksine kamuya yararlı vakıfların aleyhine de iflas yoluyla takip yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri