Osmanlı ilk kez Haçlı ordusunu yendi. Balkanlar'a geçiş kolaylaştı.
Sırpsındığı Savaşı Tarihi
1364 yılında gerçekleşmiştir. Sırp İmparatorluğu, İkinci Bulgar İmparatorluğu, Macar Krallığı, Bosna Prensliği ve Eflak Prensliği'nden bir ittifak oluştu. Bu ittifak Osmanlıları Balkanlar'dan atabilmek için bu savaşı başlatmıştır. Savaş Osmanlı Devleti'nin zaferiyle sonuçlanmıştır.
Sırpsındığı savaşı; Osmanlı Devleti ile Sırp, Bulgar, Macar, Eflak ve Bosna Krallığı'ndan oluşan Haçlı İttifakı arasında yapılmıştır. Osmanlı Devleti'nin padişahı 1. Murad döneminde yapılan Sırpsındığı Savaşı tarihi 1364'tür.
“Bizdik o hücûmun bütün aşkıyle kanatlı; Bizdik o sabâh ilk atılan safta yüz atlı”6 (s. 24). Akıncı şiirindeki bin atlı, Mohaç Türküsü'nde yerini yüz atlıya bırakır. İlk iki beyitte, Mohaç Savaşı'nın başlaması ve zaferle neticelenmesi çok özlü bir şekilde ifade edilir.
Haçlı ordusu Türk milletini Balkanlardan çıkarmak istemiştir, Osmanlı Devleti'ni Avrupa topraklarında istemiyor olmaları, Sultan Murat Anadolu'ya seferler düzenlediği için Rumeli tarafının savunmasız kalması gibi nedenlerden dolayı Haçlı ordusu Sırpsındığı Savaşı'nı başlatmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
EDİRNE'NİN FETHİ - YouTube. Pınarhisar meydan muharebesini kazanan Osmanlı orduları 1. Murad'ın emri ile Edirne üzerine ilerlemeye karar verdi. Osmanlı ordularının şehri kuşatmasının ardından Edirne valisi kaçarak şehri terk edince şehir halkı savaşmadan şehrin anahtarını teslim ettiler.
Kemal'in anlatımıyla “Bin atlı, akınlarda çocuklar gibi. şendik; Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik!”
Akıncılar Şiiri Yahya Kemal Beyatlı Şiirleri Bin atlı, akınlarda çocuklar gibi şendik; Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik!
Comments22. Çirmen savaşı üzerine Merhum Yahya Kemal Beyatlı tarafından yazılmış bir şiir. 800 kişi 70.000 kişilik orduyu imha etmiştir.
Sırpsındığı Muharebesi veya Birinci Meriç Muharebesi 1364 yılında, Sırp İmparatorluğu, Macar Krallığı, İkinci Bulgar İmparatorluğu, Bosna Banlığı ve Eflak Prensliği'nden oluşan ittifakın, Osmanlı'yı Balkanlar'dan atmak için başlattıkları bir savaştır.
Çirmen Savaşı, 26 Eylül 1371 tarihinde 800 Osmanlı akıncısının 70.000 kişilik Sırp ordusuyla karşı karşıya geldiği, tarihe adını yazdıran bir savaştır. Lala Şahin Paşa'nın komutanlığında yürütülen Çirmen baskınında, akıncıların ve komutanlarının izlediği taktikler ve cesaretleri sayesinde muharebeyi kazanabilmişlerdir.
Osmanlı Devleti ile Haçlı ordularını tarihte ilk kez karşı karşıya getiren savaş 1364 yılında gerçekleşen Sırpsındığı Savaşı'dır. Osmanlı Devleti'nin 1361 yılında Edirne'yi fethetmesi ve İstanbul ile Avrupa arasındaki iletişimin kesilmesi, oluşturulan bu Haçlı ittifakı için belirleyici olmuştur.
800 Osmanlı Askeri 70,000 Kişilik Sırp Ordusunu Nasıl Yendi? Sırpsındığı ve Çirmen Muharebesi - YouTube.
Sırpsındığı Muharebesi (1364) | I. Murad #1 - YouTube.
Daha sonra ise Yahya Kemal Beyatlı'nın “Rindlerin Ölümü” adlı şiiri Rus Biçimcilerinin kuramsal görüşleri ile incelenecektir.
Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik! Ak tolgalı beylerbeyi haykırdı: İlerle! Bir yaz günü geçtik Tuna'dan kafilelerle. Yahya Kemal Beyatlı
İsminin de belirttiği üzere teması Osmanlı İmparatorluğu tarafından görevlendirilen akıncı atlı birlikleridir. Şiirin yapısı ve sözcük seçimi coşkulu bir hava yaratmaktadır ama dokuz ve onuncu mısralar bu genel duruma ters düşmektedir.
Çirmen Muharebesi (1371) | I. Murad #2 - YouTube.
Çirmen Muharebesi veya diğer adıyla İkinci Meriç Muharebesi, 1364 yılında yapılmış olan Sırpsındığı Muharebesi'nde yenilen taraf olan Sırpların, Osmanlı Devleti ile Meriç kıyısındaki Çirmen yakınlarında (günümüzde Ormenio), 26 Eylül 1371 tarihinde yapılan muharebedir. Osmanlıların zaferiyle sonuçlanmıştır.
Zira 1364 Çirmen Savaşı, yukarıda da belirttiğimiz gibi Osmanlılar'la Sırp, Macar, Ulah ve Bosna kuvvetleri arasında yapılmıştır.
Edirne, Mehmet Akif Ersoy'un 'Edirne' isimli şiirinde de ifade ettiği gibi 'Şarkın demir kilididir'. Edirne Osmanlı Devletinde Orhan Bey'in vefatından sonra padişah olan I. Murad tarafından 1361 yılında fethedilmiştir" dedi.
Büyük bir coğrafyaya hükmeden Osmanlı Devleti'nin temelleri de Bursa'da atıldığını anlatan Pala, “689 yıl önce Orhan Gazi tarafından fetih edilen Bursa, 130 yıl başkentlik yaptı. Kuruluş devrinde yer alan 6 padişahın kabirleri Bursa'da yer almaktadır.
4 bin yıllık geçmişi ile tarihi bir başkenttir. Osmanlı, Bursa'yı 23 yıl boyunca fethetmeyi hedefledi. Osman Gazi'nin ardından Orhan Gazi'nin 11 yıllık kuşatması 6 Nisan 1326'da fetihle son bulmuştur” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri