Adl, Allah'ın isimlerinden biri olarak kullanıldığında mübalağa ifade eden bir sıfat olup “çok âdil, asla zulmetmeyen, hakkaniyetle hükmeden, haktan başkasını söylemeyen ve yapmayan” anlamına gelir.
Adl, “doğru olmak, doğru davranmak, adaletle hükmetmek; eşitlemek” vb. mânalara gelen bir masdardır. Ayrıca “doğruluk, hakkaniyet ve adalet” anlamlarıyla isim olarak kullanıldığı gibi, “çok âdil” anlamında sıfat olarak da kullanılır. Esmaül Hüsna ne demek? Esmaül Hüsna Allah (c.c)'ın 99 ismini ifade eder.
Son olarak El-Adl Esması'nın zikir saati ise Güneş'tir. El-Adl Faziletleri Nedir? Mutlak adalet sahibi ve çok adaletli anlamına gelen El-Adl isminin faziletleri aşağıda belirtilmiştir. - El-Adl ismini adaletten sapmamak ve istikametin düzelmesi için ''Ya Adl Celle Celalühü'' diyerek toplamda 104 kez okunmalıdır.
Allah'ın en azam isimlerinden birisi “Adl” ismidir. Allah adildir ve kâinatta hükmeden en esaslı kanunu da adalettir.
Âl-i İmrân / 18. Ayet
Allah, adâleti ayakta tutarak, kendisinden başka hiçbir ilâhın olmadığına bizzat şâhittir. Ayrıca bütün melekler ve kendilerine ilim verilmiş olanlar da tam bir doğruluk, adâlet ve hakkâniyet içinde aynı gerçeğe şâhittirler.
İlgili 33 soru bulundu
Türkiye'nin ilk “Tasarımcı & Marka” iş birliğini Cengiz Abazoğlu ile gerçekleştiren adL, farklı ve alanında iddialı özgür ruhlu tasarımcılar/Sanatçılar; Raisa Vanessa, Mert Aslan, Yasemin öğün, Sedef Gali ile iş birlikleri yürütüp tüm kadınların kendini özgürce yansıtabileceği sayısız koleksiyona ev sahipliği yapmıştır ...
İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği (İngilizce: Anti-Defamation League, kısa adıyla: ADL), İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği anlamına gelir.
Bir değer olarak adil olmak; kişinin hak ettiği muameleyle muhatap olmasını ifade eder. “Adil olma değeri”, adil davranmayı, doğruluktan ayrılmamayı belirtir. Sosyal değerler içinde ele alınan adil olma değeri ise, adaletli olmayı ve insanlara eşit saygı göstermeyi merkeze alır (Haynes, 2002).
Buna göre Allah'ın adâleti, var olan her şeye varlık hiyerarşisi içindeki durumuna göre tamlık ve mükemmellik kazandırmasıdır.
El Adl esması geçmişte haksızlığa uğramış hakların iadesi için de zikir halinde niyetle okunmalıdır. El Adl esması gerçek adaletli olandan istenilen faziletli bir esmadır.
El-Adl Anlamı
Adaletli olan Allah'tır. Adaletin sahibi olan Allah'tır. Yaptığı her şey hak ve adalet üzerine olan Allah'tır. Mutlak adil olan ve her şeyi yerli yerinde yaparak her zaman doğru olan Allah'tır.
Kur'an-ı Kerim'de Cenâb-ı Allah Hayrü'l-Hâkimîn yani adâletle hükmedenlerin en hayırlısı (el-A'râf, 7/87) olarak ifade edilirken, en büyük adâlet sıfatına sahip olan varlık anlamında kullanılmıştır. Adl, Cenâb-ı Allah'ın doksandokuz güzel isminden biri olarak sayılmıştır.
El Adl isminin anlamı adalet sahibi, adaletli olan ve adalet ile hükmeden anlamlarına gelmektedir. El Adl esması ile Allah'ın (cc) mutlak adalet sahibi olduğu ve her kuluna adaletli davrandığı anlatılır.
Devlete karşı isyanın çıktığı bir İslâm ülkesinde meşrû yönetimin hâkim olduğu bölgede (dârüladl) yaşayan kimseler anlamında bir fıkıh terimi. Meşrû devlet başkanına silâhla karşı koyma, isyan etme anlamında bir fıkıh terimi.
c) Adl, İstihkakların göz önünde tutulması ve her hak sahibine hak-kının verilmesi, zulm ise, başkalarının hakkını çiğnemek ve müdahale etmek demektir. İşte bu, insan toplumlarında gözetilmesi ve bireylerin saygı duyması gereken toplumsal adalet anlayışının gerçek anlamıdır.
Türk markası Adil Işık, 2015'te yurtdışında % 50 büyüyecek. Şirketin yönetim kurulu başkan yardımcısı Işık, Rusya, Arabistan ve Ortadoğu'ya odaklandıklarını belirterek, "Ocakta İsviçre'de de mağaza açacağız" dedi. Hazır giyim firması Adil Işık Group (adL), küresel marka oldu.
Genel planda her hak sahibine hakkını vermek anlamına gelen adâlet kavramı kur'ân-ı Kerîm'de inanç, karşılık, doğruluk, eşitlik, dengelilik, denklik ve benzerlik anlamlarına gelmektedir. Kullarının faydasına olan herşeyi en iyi bilen Allah'tır.
Her şeyi yoktan yaratan Allahü teâlâ, hâkimler hâkimi, her şeyin asıl sahibi ve tek yaratıcısıdır. Üstünde bir âmiri, sahibi yoktur ki, Onu bir kanun altında bulundursun. Bundan dolayı, (Allah'ın yaptığı şu iş, adalete uymuyor) denmez.
Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır. Bu anlamda herhangi bir durumun adil (adaletli) olup olmadığından söz edilebilir. Adalet kavramı temelde hukuk kurallarına uygunluğu içerir.
Eflatun demiştir ki; Adil insan, kendisine zarar verildiğinde bile adaletinden bir şeyler eksilmeyen kişidir. Adil bir kişi birisi ile bir sorun yaşadığında önce kendini haklı görmez. Önce kendini eleştirir, sonra karşısındakine yönelir. Karşısındakine hatasını söyler iken uygun ses tonu kullanır uygun sözcükler seçer.
Adil olmayan yönetim sürecinde, hak ve hukuka aykırı olarak haksız muamele ile karşılaşanlar; öfke, korku, kırgınlık, üzgünlük, utanmışlık ve aşağılanma duygularını hissederler.
ADALET: Hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi. Haklı ile haksızın ayırt edilmesidir ● Yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması. ● Hak ve hukuka uygunluk, hakkı gözetme: ● Herkese kendine uygun düşeni, kendi hakkı olanı verme, doğruluk manalarına gelen bir kavram ve bir değerdir.
Markamızın kurucusu Adil Bey, 1980'li yıllarda iki ortağıyla iş birliği içerisine girerek perakende sektöründeki başarılarının ilk adımlarını atmaya başlıyor. Kendi markamızı yaratmak hedefiyle ortaklardan ayrıldıktan sonra, 1992 yılında Adil Işık markasını oluşturduk.
a.y. - 285 - Page 4 Yine aynı kökten bir masdar-isim olan ve "adâlet, hakkaniyet, doğruluk, istikamet, orta yol, eş, benzer, misil, bir şeyin karşılığı” gibi anlamlara gelen J (adl) kelimesi, sıfat olarak kullanııldığında ise -mübâlağa ile- çok âdil anlamındadır.
Din Psikolojisi Anabilim Dalı
Milli Eğitim Bakanlığı'nda 2006-2010 yılları arasında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni, 2010-2023 yılları arasında da İmam-Hatip Meslek Dersleri öğretmeni olarak görev yaptı. 2023'te Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde Dr. Öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri