TCK'nın genel af hükümleri doğrultusunda eğer TBMM genel af çıkarır ise kamu davası düşer ve hükmedilen cezalar düşer. Ancak TBMM genel ya da özel af çıkarmadığı takdirde adli para cezasının affı ya da iptali söz konusu değildir.
1. Hangi borçlar yapılandırılacak? Tüm vergi, prim, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, destekleme primi borçları da yapılandırma kapsamında yer alıyor.
Adli para cezası affı
Bir başka anlatımla adli para cezaları için ayrı bir af müessesi bulunmamaktadır. Kişiler hakkında kesinleşmiş bulunan adli para cezalarını affetmek yetkisi, diğer tüm cezalarda olduğu gibi TBMM'ye aittir.
Adli Para Cezası Ertelenir mi? Cezanın Ertelenmesi kurumu, sadece hapis cezaları için uygulanabilir. Adli para cezasının ertelenmesi, kanuni engel nedeniyle mümkün değildir. TCK' da ancak hapis cezalarının ertelenebileceği düzenlendiğinden adli para cezaları hakkında erteleme kararı verilemez (TCK md.51).
Adli para cezası taksitle ödenirse son taksitin yatırıldığı gün ; peşinen yatırılırsa peşin olarak tamamen yatırıldığı gün ceza infaz edilmiş sayılır ve ceza adli sicil kaydından silinir. Kendiliğinden silinmeyen kayıtlar için Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünden bunun dilekçeyle talep edilmesi gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Tek adli para cezasında azami süre üç yıldır. Adli para cezası yerine çektirilen hapis süresi üç yıl ile sınırlandırılmıştır. Para cezasının hapse çevrilmesi sonucunda hapis cezası üç yıldan fazla olsa bile üç yıldan fazla olan süre dikkate alınmayacak, hapis cezası üç yıl olarak infaz edilecektir.
Yetkili mahkeme tarafından uygun görülen adli para cezası ödenmezse cezası hapis cezası olarak değiştirilir. Buna bağlı olarak da kişinin kamu yararına çalışması uygun görülür. Hükümlü ceza miktarına göre belirlenen gün sayısınca çalışma yapar. Çalışma süresi ise 2-8 saat aralığında değişir.
Adli Para Cezasına Karşı İstinaf
Adli para cezası miktarının 3000TL'den fazla olması halinde istinaf kanun yoluna başvurulabilir. Bunun haricinde hapis cezasından çevrilen adli para cezaları karşı, miktarı ne olursa olsun, istinaf konun yoluna başvurulabilir.
Adli Para Cezasının İnfazı
Cumhuriyet Savcılığı hükümlüye otuz gün içinde cezanın ödenmesi için ödeme emri gönderir. Takside bağlanmamış cezanın üçte biri bir ay içinde ödenirse, kalan kısım birer ay arayla iki eşit taksitle ödenebilir. Bu taksitlendirmeyi hükümlü talep etmelidir.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Adli para cezaları ile ilgili zamanaşımı süresi, 10 yıl olarak düzenlenmiş- tir(TCK m.68/1-e). Müsadereye ilişkin hüküm, hükmün kesinleştiği tarihten itibaren, yirmi yıl sonra zamanaşımına uğrar ve bu müsadere hükmü infaz edilmez(TCK m.70).
Adli para cezasının ödenmemesi nedeniyle, cezası hapse çevrilen hükümlüler, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infaz usulünden yararlanamazlar.
31 Aralık 2022 tarihinden önceki 2 bin TL'nin altındaki kamu kurumu alacaklarından vazgeçildi. Vergi affı paketi kapsamında vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları yer alıyor. Dolayısıyla trafik cezası ödeme işlemlerine de yapılandırma geldi.
VERGİ AFFI HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR? Vergi affı yapılandırma paketi; tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçlarını da kapsıyor.
Vergi borcu yapılandırılması için başvuru süresi bir ay uzatılarak 30 Haziran 2023 olmuştu. Bu tarih tatile denk geldiği için, son başvuru süresi 3 Temmuz 2023 olarak açıklandı.
Ancak Bağ-kur affı veya diğer bir adıyla Bağkur tescil affına ilişkin bir konu veya madde torba yasada yer almıyor.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Ödeme emrinin size tebliğinden itibaren hükmedilen adli para cezasını 30 gün içerisinde ödemeniz gerekir. Bu ödeme emrini aldığınızda Adliyede bulunan Cumhuriyet Savcılığı İnfaz Bürosu'na başvurmanız ve burdan Vergi Dairesi'ni hitaben yazılmış bir yazı almanız gereklidir.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir. Bu süre ,avukatınızın becerisi ve işlemlerin hızlıca değerlendirilmesine bağlıdır. Teslim olma gününüzü tatile denk gelmeyen haftanın ilk gününe bırakmanızı ayrıca tavsiye ederiz.
Adli para cezası kararına itiraz edilmesi hukuken sadece bir durumda mümkündür. Bu durum hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HAGB) karar verilmiş adli para cezaları için geçerlidir. Zira HAGB kararları ceza muhakemesi kanunu madde 231 gereği itiraz kanun yoluna tabi tutulmuştur.
Üst sınırı 500 günü geçmeyen adli para cezasını gerektiren suçlardan “beraat hükümleri” kesindir. Bu hükümler aleyhine istinaf yoluna başvurulamaz (CMK md. 272/3-b). Özel kanunlarda kesin olduğu yazılı bulunan hükümler aleyhine de istinaf kanun yoluna başvurulmaz (CMK md. 272/3-c).
İstinaf Kanun Yoluna Başvurulamayacak Kararlar
Ceza yargılamasında Kanun istinaf kanun yoluna başvurulamayacak, ilk derece mahkemesinin kesin nitelikte kararlarını CMK 272. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; 3000 TL dâhil adli para cezasına “mahkumiyet hükümleri” aleyhine istinaf kanun yoluna başvurulamaz.
3.2020 öncesi işlenen suçlarda (bazı suçlar hariç) kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir. (Denetimli serbestlik süresi 3 yıldır) 3.2020 sonrası işlenen suçlarda kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir.
30/03/2020 tarihinden önce işlenen suçlarda, sıfır-altı yaş grubunda çocuğu bulunan ve koşullu salıverilmesine 4 yıl veya daha az süre kalan kadın hükümlüler hakkında denetimli serbestlik hükümleri uygulanacaktır. Ayrıca 70 yaşını bitirmiş hükümlüler hakkında da denetim süresi 4 yıl olarak uygulanır.
Örnek vermek gerekirse; 180 gün hapis cezası verilmiş olsun. Hâkim suçun işleniş biçimi sanığın hal davranışları ve ekonomik durumuna göre tam gün karşılığı 20 TL belirlemişse: 20 TL x 180 gün= 3600 TL adli para cezası kararı verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri