Gürültü ölçümleri, ses basınç ölçerler, sürekli ölçüm/izleme sistemleri ve dozimetreler (etki izleme analizi) ile gerçekleştirilir. En yaygın olarak ses basınç ölçerler kullanılmaktadır. Gürültü değerlendirme ölçüsü, ses basıncı seviyesine dayanan desibel (dB)'dir.
Gürültü Ölçümü Nasıl Yapılır? Uzman kişiler tarafından kalibrasyonlu ses seviyesi ölçer cihazlarla yapılır. Gürültüye maruz kalan kişinin çalıştığı noktada gerçekleştirilir. Ölçüm sonrasında hazırlanan raporda aşılmaması gereken gürültü değeri ve ölçülen değer belirtilir.
Gürültü Maruziyet Ölçümü Nedir? Bir işyerindeki çalışanların maruz kaldığı gürültünün ağırlıklı eşdeğer basınç seviyesinin 8 saatlik bir çalışma günü referans alınarak hesaplanması konusudur.
Gürültü düzeyinin ölçülmesi ve analizi için ses düzeyi ölçü aletleri, frekans analizörleri ve kişisel veya ortam gürültü dozimetreleri kullanılır.
GÜRÜLTÜ NE İLE ÖLÇÜLÜR? Ses ölçerler (sonometre), sürekli ölçüm/izleme sistemleri ve dozimetreler. Çevresel gürültü ölçümlerinde genellikle ses ölçerler kullanılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Canlı müzik izni almak veya belediyelere yapılan şikayetleri değerlendirmek amacı ile çevresel gürültü ölçümü yapılır. Çevresel gürültü ölçümleri genellikle belediyeler tarafından istenir, bazı durumlarda il çevre ve şehircilik müdürlüğü veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu ölçümleri isteyebilir.
Dozimetreler; 0,05 mSv-10 Sv arasında doz ölçümü gerçekleştirebilmeli, bu aralıklarda TURKAK akreditasyon belgesi ve TAEK yetki belgesine sahip olmalıdır. Dozimetre hizmeti kapsamında kullanılacak dozimetreler radyoloji, nükleer tip ve radyoterapi gibi birimlerde teknik yeterliliğe sahip olmalıdır.
Ses ölçüm cihazı desibelmetre insanların duyabildikleri desibel aralığındaki sesler için üretilmiş araçlardır. Bu araçlar sayesinde ses seviyesindeki bütün frekanslar rahatlıkla ölçüm cihazı ile ölçülebilmektedir.
Desibel Ne ile Ölçülür? Sesin şiddeti desibel (db) şeklinde ele alınır ve ölçümü yapılır. Bu konuda özel olarak kullanılan ses ölçerler ile beraber sonometre denilen cihazlar ele alınmaktadır. Bu bağlamda bir mikrofon kullanılmak suretiyle sesin birimi üzerinden ölçümü yapılabilmektedir.
En yaygın olarak ses basınç ölçerler kullanılmaktadır. Gürültü değerlendirme ölçüsü, ses basıncı seviyesine dayanan desibel (dB)'dir. Gürültü seviyesinin ölçüsü, kullanılan ağırlık eğrisine göre dBA ya da dBC'dir.
Gürültü ne ile ölçülür? Gürültü ölçümlerinde kullanılan başlıca sistemler ses ölçerler (sonometre), sürekli ölçüm/izleme sistemleri ve dozimetreler olarak sunulabilir.
İşitilebilen seslerin basınç düzeyleri; 0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
Çalar saat 70, normal bir konuşma 60 dB'e eşittir. Genelde kulak: •0-140 dB'i algılar, •120 dB'de rahatsız olur, •125-130 dB'de ağrı duyar, •140 dB'ağrı ve kulak zarı yırtılması meydana gelir. •170 dB ve üstüne insan dayanamaz. Normalde, çevremizde işittiğimiz ses 30-60 dB'den çok olmamalıdır.
Ses basıncının ölçülmesinde, birimi desibel (dB) olan sistematik oransal bir skala kullanılır.
İnsan için 35-65 dB sesler normaldir. 65-90 dB arasındaki sesler ise gürültü olarak tanımlanabilir ve sürekli duyulduğunda zararlıdır. 90 dB üstü gürültü seviyesi ise az süre maruz kalınsa bile tehlikelidir. Sağlıklı bir uyku için bulunulan ortamdaki ses seviyesi 30 dB'den az olmalıdır.
Bu şiddet ve zararları şöyle ölçülmüştür; 30-65 db: rahatsızlık ve uyku bozukluğu. 65-90 db: solunum hızlanması ve kalp atışının değişimi. 90-120 db: metabolizmada bozukluk, baş ağrısı
40 db konuşma sesi seviyesindedir. Fan motoru yerine sabitlenmemiş veya bir yere değdiği için çalıştığında zırıltı yapıyor olabilir. 43 db bahsettiğiniz sesin yarısı bile değildir.
Akıllı telefon ses ölçüm uygulamalarının kullanımı (desibel metre), işyerinde gürültü araştırması ve gürültü kontrolü alanlarında muazzam ve geniş kapsamlı bir etkiye sahip olabilir, çünkü her akıllı telefon potansiyel olarak bir dozimetre veya ses seviyesi ölçeri haline getirilebilir.
Bu standartlara göre gürültü ölçüm cihazları tip 0, tip 1, tip 2 ve tip 3 olarak 4 gruba ayrılmaktaydı. için kullanılmaktaydı. 2003 yılında yayımlanan IEC 61672 Standardı ile dört çeşit olan tolerans seviyeleri, sınıf 1 ve sınıf 2 olarak ikiye ayrılmıştır.
Buna göre; işçinin gürültülü işte en az iki yıl, gürültü şiddeti sürekli olarak 85 desibelin üstünde olan işlerde en az 30 gün çalışmış olması gereklidir. Aksi halde işitme kaybı, mesleki olarak değerlendirilmeyecektir. Ayrıca meslek hastalığı bakımından kesin tanı için bilateral eşit odiyogramı yapılmalı.
Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik'te (Anonim 2013a) maruziyet sınır değeri 8 saat=87 dB(A), en yüksek maruziyet etkin değeri 8 saat=85 dB(A), en düşük maruziyet etkin değeri 8h=80 dB(A)'dır.
Dozimetreler, çalışma kıyafetinin üst cebine, yakasına ya da kemerine bir klips ile bağlanır. Kullanım sırasında dozimetrenin önüne kalem, isimlik ve benzeri herhangi bir cismin gelmemesine özen gösterilmelidir. Böylece alet sağlıklı bir ölçüm yapabilir.
ICRP (International Comission on Radiological Protection / Uluslararası Radyolojik Korunum Komisyonu) yıllık doz olarak halk için güvenli limiti 1mSv olarak belirlemiştir. İş sebebiyle maruz kalma limiti 50 mSv dir ve yıllık maximum 100 mSv maruz kalınan bir işde arka arkaya 5 yıldan fazla çalışılmamalıdır.
Çalışma sırasında kurşun önlük giyiliyorsa, dozimetre, önlüğün altına takılarak tüm vücut dozunun ölçülmesi sağlanır. Dozimetrenin kurşun önlük dışında taşınması durumunda ise kurşun önlük dışında kalan vücut kısımlarının (troid, göz lensi, eller) aldığı dozlar ölçülmüş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri