Adli yardımdan yararlanan kişinin mali durumu hakkında kasten veya ağır kusuru sonucu yanlış bilgi verdiği ortaya çıkar veya sonradan mali durumunun yeteri derecede iyileştiği anlaşılırsa adli yardım kararı kaldırılır.
İtiraz incelemesi sonucunda kabul ya da red kararı kesindir. Adli yardım talebi reddedilirse, ödeme gücünde sonradan gerçekleşen ciddi bir azalmaya dayanılarak tekrar talepte bulunulabilir. Adli yardım, daha önce yapılan yargılama giderlerini kapsamaz.
19 Adli yardım talebinin reddine ilişkin kararlara karşı, tebliğinden itibaren bir hafta içinde kararı veren mahkemeye yazılı olarak (dilekçeyle) itiraz edilir. Ancak itiraz incelemesi, kararı veren mahkemede yapılmaz.
Mahkeme, adli yardım talebi hakkında duruşma yapmaksızın karar verebilir. Ancak, talep hâlinde inceleme duruşmalı olarak yapılır (HMK m. 337/1). Mahkeme, adli yardım talebinde bulunan kişinin sunduğu belgelerden, adli yardım koşullarının gerçekleştiği kanısına varırsa, adli yardım talebinin kabulüne karar verir.
Adli Yardım imkanı sadece Adli yargı ve idari yargıda sunulmaktadır. Kişiler hakkında yürütülen ceza davalarında adli yardım imkanı bulunmamaktadır. Ceza yargılamasında bazı durumlarda zorunlu avukatlık öngörülmüştür. Bu nedenle ceza yargılaması için adli yardım talebinde bulunulamaz.
İlgili 22 soru bulundu
Adli yardım talebi reddedilirse, ödeme gücünde sonradan gerçekleşen ciddi bir azalmaya dayanılarak tekrar talepte bulunulabilir. Adli yardım talebinin mahkemece kabulü halinde yargılama harç, avans ve giderleri de adli yardım kararı devam ettiği müddetçe kısmen ya da tamamen ödenmeyebilir.
Adli Yardım Talebi Şartları
Talepte bulunan tarafından bu durumu kanıtlayıcı belgelerin mahkemeye sunulması gerekmektedir. Uygulamada genelde muhtarlıklardan alınan mali duruma ilişkin belge (Fakirlik belgesi) yeterli görülmektedir.
(Değişik:RG-8/10/2022-31977) Adli yardım isteminin reddi halinde istemde bulunan; tebliğden itibaren on gün içinde yazılı veya sözlü olarak baro başkanına başvurabilir. Baro başkanı yedi gün içinde karar verir ve bu karar kesindir. Süresinde karar verilmediği takdirde talep ret edilmiş sayılır.
Kendisinin ve ailesinin geçimi bakımından önemli bir zarurete düşmeksizin avukatlık ücretleri ile yargılama giderlerini karşılaması mümkün olmayan ve adli yardıma konu isteminde haklı olan başvuru sahipleri adli yardımdan yararlanabilmektedir.
Adli yardım talepli açılan bir davada adli yardım talebi hakim tarafından reddedilebilir. Adli yardım talebinin reddedilmesi durumunda kişinin bu karara itiraz etme hakkı mevcuttur. İtiraz yazılı bir dilekçeyle yapılır.
AYM : Davanın avukatla takibi adli yardım talebinin reddi gerekçesi olamaz. Av. 1. Başvuru, adli yardım talebi reddedilen başvurucuların yargılama giderlerini ödememesi üzerine davanın usulden reddedilmesi nedeniyle mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir.
Adli yardım talebi kabul edilmişse, tüm yargılama harç ve giderleri yargılama sonuna kadar devlet tarafından karşılanır. Bu masrafa, yerel mahkeme kararına karşı başvurulacak istinaf ve temyiz giderleri de dahildir.
Dava Açıldıktan Sonra Adli Yardım Başvurusu Yapılabilir mi? Dava açıldıktan sonra da baroya veya yargılamanın yapıldığı mahkemeye adli yardım başvurusu yapılabilir. Ancak dava açılmadan önce olduğu gibi, dava açıldıktan sonra da baroya yapılan başvuru yalnızca avukat ücretinden muafiyet sağlar.
ADLİ YARDIM TALEBİ NEDİR? Adli yardım, mali gücü yetersiz olanların dava açma hakkından yoksun kalmaması için getirilmiş bir ilkedir. Mali olanakları yetersiz kişilerin dava harç ve masraflarından muaf tutulması ve kendisi için baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilmesidir.
Adli yardımdan yararlanan kişi için mahkemenin talebi üzerine baro tarafından görevlendirilen avukatın ücreti, yargılama gideri olarak Hazineden ödenir.
, nüfus kaydının düzeltilmesi için açtığı bu davada da adli yardımdan faydalandırılmasını istedi. Ancak 6. Aile Mahkemesi, N.Ö.'nün asgari ücretle sigortalı çalıştığı gerekçesiyle adli yardımdan yararlanamayacağına karar verdi.
Adli yardımdan nasıl yararlanılır sorusuna cevap vermeden önce adli yardımın ne olduğunu ifade etmek gerekmektedir. Dava açmak istiyorsunuz, fakat davayı açmak yahut devamını getirmek için maddi imkanınız yok. Bu durumda sosyal devlet anlayışımızın bir sonucu olan “adli yardım” müessesesinden yararlanabilirsiniz…
Vatandaşlarımız kural olarak ceza mahkemesinde veya hukuk mahkemesinde avukat tutmak zorunda değildir. Bu yüzden ceza avukatı tutmak zorunda mıyım sorusunun cevabı kural olarak evettir. Ancak 5271 sayılı CMK 'nın 150. maddesine göre alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçlarda müdafi bulunması zorunludur.
Toparlamak gerekirse; adli yardımdan faydalanmak için icra takibinin yapılacağı veya davanın açılacağı baro başkanlığına ya da baro adli yardım bürolarına şahsen müracaat etmeniz gerekmektedir. Başvurunuz karşısında ilgili birim, ödeme gücünüzün bulunmadığını belgelemek durumundadır.
UYAP portalını kullanacak olan vatandaşlar çeşitli davaları bu sistemden online olarak açabilir. UYAP adli yardım talepli dava açma işlemleri için başvuru formuna ulaşılması gerekir. Bu işlemler gerçekleştirilirken https://vatandas.uyap.gov.tr adresinde yer alan UYAP vatandaş portalı sayfasına erişim sağlanmalıdır.
Sigortalı bir işte çalışan kişi fakirlik belgesi alamaz. Başvuru sahibinin mal varlığı bulunmamalıdır. Gayrimenkul veya araç sahibi olunmamalıdır. Başvuru sahibi doğru bilgi vermeli, verilen formu tam doldurmalıdır.
Özet: Avukat, alacaklı vekili olarak davayı kaybetse de takipte hiçbir ücret tahsil etmese de verilen hizmetin karşılığı olarak vekalet ücretine hak kazanır.
Görevlendirilen avukat, işin her aşamasında, adli yardım bürosunun kendisinden isteyeceği bilgi ve belgeleri vermekle yükümlüdür, sır saklama konusundaki meslek kuralları saklıdır. ADLİ YARDIMIN SONA ERMESİ: MADDE 14 : Adli Yardım talebi kapsamındaki işin sonuçlandırılması halinde adli yardım hizmeti sona erer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri