MERSİS'e kayıtlı olup Sisteme giriş yapan her kullanıcı, açılan ekranda yer alan “Sorgular” bölümündeki “Firma Sorgu” kısmını kullanarak şirketlerin temel bilgilerine ulaşabilmektedir.
Adınıza şirket olup olmadığını öğrenmek için e-Devlet sistemine giriş yaparak arama kısmına “Sahibi / Ortağı / Yetkilisi Olduğum Ticari İşletme veya Şirketler” yazmanız yeterlidir. Karşınıza gelen ekranda herhangi bir şirketin ortağı, yetkilisi ya da sahibi olup olmadığınızı görebilirsiniz.
Seçmeyi düşündüğünüz ticaret ünvanının başka bir işletme tarafından kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek için Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğümüzün internet sayfasında bulunan “Sorgulama” bölümüne giriş yaparak, Birliğimiz ile Ticaret Bakanlığı'nın ticaret ünvanı veritabanları üzerinden sorgulama ...
MERSİS numarası almak için https://mersis.ticaret.gov.tr/ adresine giriniz. Mersis menüsünden Şirket Sorgulama'ya giriniz. Firma Arama'yı tıklayınız.
İlgili 39 soru bulundu
Şahıs şirketi, ortaklık unsurunun ön planda olduğu ve her bir ortağın sınırsız sorumlu olduğu şirket türüdür. Türk Ticaret Kanunu'na göre Kollektif Şirket ve Adi Komandit Şirket olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunmaktadır. Kollektif şirket en az 2 gerçek kişi ile kurulabilen şirket türüdür.
Evet, şirketler de tüzel kişiliği olsun olmasın, MERSİS kaydının bulunması şartıyla e devlet şifresi edinebilecektir. Yurt içinde kendinize en yakın PTT şubesinden, yurtdışında ise Dış İşleri Bakanlığı'na bağlı Konsolosluklar aracılığıyla, şirketiniz için e devlet şifresi başvurusunda bulunabilirsiniz.
MERSİS'e kayıtlı olup Sisteme giriş yapan her kullanıcı, açılan ekranda yer alan “Sorgular” bölümündeki “Firma Sorgu” kısmını kullanarak şirketlerin temel bilgilerine ulaşabilmektedir.
şirketleri, vergi kimlik numarası üzerinden işlem yaparlar. Gerçek kişi olduğu durumlarda, T.C. kimlik numaraları üzerinden firma açılışı yapılır. Adi ortaklıklarda ise vergi kimlik numarası üzerinden işlem yapılabilir.
Kimlik bilgileri çalınan bir kişi zaman kaybetmeden Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuru yapması gerekir. Başvuru yaparken suçlu biliniyorsa belirtilmeli ve ceza alması için ayrıca şikayet dilekçesi verilir. IP numaralarından tespit edilerek ise suçlular yakalanabilir.
Artık kişiler e-devlet üzerinden SGK hizmetlerine girerek hangi unvan ve sicil numaralı iş yerinde, hangi pozisyonda çalıştığını ve işten çıkış kodlarının neye göre yapıldığını görebilecek.
e-Devlet sitesinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına gidin. e-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numaranızı girerek kimlik bilgilerinizi doğrulayın. Sitede “4A Hizmet Dökümü” alanına tıklayın.
Vatandaşların UYAP SMS bilgi sistemine abone olması için TC kimlik numarasını yazdıktan sonra “abone” yazarak 4060 göndermesi yeterlidir.
Tüm operatörler üzerindeki hatlarınızı sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/mobil-hat-sorgulama adresini kullanarak e-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Dijital Operatör Uygulaması içerisindeki ayarlar menüsü altında bulunan hesap ekleme işlemini kullanarak da adınıza kayıtlı tüm hatlarınızı görebilirsiniz.
Başvuru formunu doldurduktan sonra şahsen PTT şubesine başvuru yapmanız gerekecektir. Başvuru işlemleri genellikle şirket yetkilisinin şahsen yapması gereken bir işlemdir. E-Devlet şifresi almak için başvuru sırasında bir ücret ödemeniz gerekecektir. Bu ücret, başvuru türüne göre değişiklik gösterebilir.
E-devlet üzerinden şahıs şirketi kurabilmek için ise, İnteraktif Vergi Dairesi'ne www.ivd.gib.gov.tr üzerinden e-devlet şifresi ile giriş yapılarak başvuru adımları tamamlanır. Sonraki birkaç gün içinde faaliyet adresinde vergi memurları tarafından yapılacak kontrol sonrası vergi levhası edinilebilir.
2024 yılında şahıs şirketi kurmak belli bir sermaye sınırı yoktur. Limited sermaye şirketleri için ortalama olarak, 50.000 TL (güncel fiyatlar hakkında lütfen resmi kurumlardan bilgi alınız) bütçenizin olması gerekir. Anonim şirketlerde ise 250.000 sermayeye sahip olmak gerekmektedir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Sigortalı çalışanların şirket kurmalarının önünde spesifik olarak belirlenmiş yasal bir engel yoktur. Ancak bu durum, söz konusu kişilerin kendi işletmelerini açmalarının her koşulda mümkün olabildiğini göstermez.
Şahıs şirketi kurmak e-devlet üzerinden gerçekleştiğinde vergi dairesine gitmenize gerek kalmaz. E-devlet şahıs şirketi kurma işlemleri için internet üzerinden yapılması gerekenler bulunmaktadır. E-devlet şifreniz ile interaktif vergi dairesine giriş yapmanız gerekmektedir.
Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS)
Bilhassa yapacağınız işi güvence altına almak için bu sorguyu mutlaka gerçekleştirmelisiniz. Sorgusunu yapacağınız firmanın kayıtlı olduğu şehrin ticaret odasının web sitesine girerek o firmanın sicil numarasını, unvanını, semtini ve adresini kolayca görüntüleyebilirsiniz.
Son zamanlarda, şirket kurma işlemleri internet üzerinden yapılmaktadır. Vergi dairesine gidip vakit kaybetmeden, e-devlet üzerinden kolay bir şekilde şirket kurmak mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken nokta gerekli belgelerin temin edilmesinin ardından bir mali müşavirle anlaşma yapılmasıdır.
Daha önce cep telefonu numaranızı www.turkiye.gov.tr'ye kaydedip, doğruladıysanız, PTT'ye gitmeden yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. Mobil imza veya elektronik imza kullanıcısı iseniz bunlardan biri ile de sisteme giriş yapabilir, dilerseniz şifre oluşturabilirsiniz.
e-Devlet Kapısı Devletin Kısayolu. www.türkiye.gov.tr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri