Kısırlığın özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilir.
Erkeklerde bekarken kısırlık için sperm kalitesini ölçecek testler ve hormon testleri yapılabilir. Kadınlarda ise bekarken hormon testleri ve vücut dışı ultrasonografi çekimi yapılabilir.
Korunmasız düzenli cinsel ilişkiye rağmen hamilelik olmaması durumunda kısırlık tanısını koyabilmek ve kısırlığa neden olan etkeni saptamak için kısırlık testi adı verilen bir dizi tetkik ile detaylı muayene işlemi yapılır.
Kadın veya erkek bekarken kısır olup olmadığını merak ederlerse doktora başvurabilir. Görüşme ve değerlendirme sonrasında ultrason ve bazı testler yapılarak kısırlık anlaşılabilir.
Kısır olan bir erkeğin normal şartlarda baba olması mümkün değildir. Ancak günümüzde yardımcı üreme teknikleri sayesinde menisinde sperm bulunmayan, sperm sayısı az olan, spermleri hareket edemeyen erkekler de baba olabilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir. Semenin rengi değişiklik gösterebilir.
Erkeğe bağlı infertilite varlığında sorulan “Erkeklerde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu bu şekilde yanıtlanırken “Evde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu ise “sperm kalitesi ancak laboratuvar ortamında ölçülebilir olduğundan ev ortamında anlaşılamaz” şeklinde cevaplanabilir.
Doğurganlığı engelleyen farklı sağlık sorunlarının genel ismi olan kısırlık, ağırlıklı olarak ilerleyen yaşlarda karşılaşılsa da gençlerde de gözlemlenebilir. Genç yaşta kısırlığa sebep olan sağlık sorunları, erken teşhis edilmeleri durumunda büyük oranda tedavi edilebilir.
Erkek kısırlığını belirleyen en önemli faktör olan sperm hücrelerinin sayı ve kalitesini belirleyen teste Spermogram denir. 3-5 günlük bir cinsel perhizden sonra alınan numunede spermlerin sayısı,hacmi,hareketlilik oranları ve şekilleri değerlendirilir.Bir enfeksiyon durumu varsa tespit edilebilir.
SPERM TESTİ FİYATI
Sperm testi fiyatı 2022 yılı itibari ile özel laboratuvarlarda 250 TL - 500 TL arasında değişmektedir.
Evde Sperm Testi Yapılır mı? Evde sperm testi tercih edilmeyen bir yöntemdir. Sperm örneği hastane ortamında alınır ve hızlı bir şekilde laboratuvara ulaştırılmalıdır.
Kalıcı sulu veya renksiz meniye sahip olan erkekler mutlaka bir üroloji uzmanına başvurmalıdır. Eğer idrar akımında zorluk, idrar yağarken yanma, testislerde ağrı veya rahatsızlık gibi belirtilerden herhangi biriyle ortaya çıkan sulu veya renksiz meni mevcutsa acilen tıbbi yardım almalıdır.
Düşük sperm sayısı, aynı zamanda oligospermia olarak da adlandırılabilir. Hiç sperm hücresi olmamasına ise azoospermia adı verilir. Eğer, meniniz içerisinde mililitre başına 15 milyondan daha az sperm hücresi bulunuyorsa, düşük sperm sayısı problemine sahip olabilirsiniz.
Varikosel dışında çeşitli enfeksiyonlar, erken boşalma, sık sık boşalma ya da uzun süre boşalamama gibi boşalma sorunları oligospermiye yol açabilmektedir. İnmemiş testis sorunu olan bebekler eğer ameliyatı 2 yaşından sonra olurlarsa, bu çocuklarda oligospermi sorunu genellikle görülebilmektedir.
Erkeklerde kısırlık problemi, her yaşta görülebilen bir durumdur. Doğuştan sebeplerle olabileceği gibi kişinin yaşamı esnasında kullandığı ilaçlar, radyoterapiler ve sigara kullanımı gibi nedenler; bu durumun daha ileri yaşlarda görülmesine de neden olabilir.
Kısır Erkekten Sperm Gelir Mi? Kısırlığın tek sebebi sperm sayısı değildir. Ancak kısır erkeklerde hareketlilik problemleri ve spermin yapısal kusurları (morfoloji/şekil bozukluğu) sıklıkla izlenmektedir.
Kadınlarda var olan kısırlığın en net belirtisi ise düzensiz olan regl kanamaları olarak bilinmektedir.
Testise gelen darbe ile ödem, şiddetli ağrı, yırtılma, damar yırtılmasına bağlı gelişen kan toplanması, testis dokusunun dışarı çıkması gibi sorunlara neden olduğu gibi kısırlığa da yol açabilir.
Kısırlık Nasıl Tedavi Edilir? Tespit edilecek soruna göre tedavi seçenekleri değişmektedir. Bazen kadın ve erkeğe hormon tedavisi verilerek, bazı durumlarda ise yumurtlamanın sağlanması ile veya bir cerrahi işlem ile sorun çözülebilirken, bazı hallerde aşılama veya tüp bebek gerekebilmektedir.
Uzmanlar, genetik faktörlerin dışında, kısırlığa yol açan etkenleri; obezite, hormonlu gıdalar, çevre kirliliği, stres, sigara ve kariyer planlaması olarak özetliyor. Kadın Doğum Uzmanı Dr. Funda Yazıcı Erol, “Hem dünyada hem de Türkiye'de kısırlık oranları yüzde 2'lerden yüzde 15'lere çıktı.
En verimli sperm ne zaman olur? Spermin en verimli zamanı, sağlıklı yaşayan genç yaşlardır. 50 yaşından sonra spermlerde yapısal anomaliler ve buna bağlı düşükler daha sık görülür.
Erkekler boşaldıktan sonra vücudun sperm seviyesinitamamlaması 24 ila 36 saat sürer. Bu süre içinde kalan spermleri tekrar üretimesokar ve bu sayede bir daha ilişkiye girdiğinizde daha fazla sperme sahipolmanızı sağlar.
Sağlıklı her erkekte sperm üretimi yaklaşık 45 ila 60 gün sürer. Ejakülasyon sırasında spermler sperm kanallarına itilir. Prostat ve seminal veziküllere taşınır. Burada seminal veziküller ve prostat bezi tarafından salgılanan sıvı ile karışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri