VDSL teknolojisinin bant genişliği çok daha yüksektir. Ancak bir dezavantaj olarak VDSL teknolojisi ADSL teknolojisine göre daha maliyetlidir. ADSL ve VDSL desteği sunan modemler farklılık gösterebiliyor. Bazı modemler sadece ADSL modem olurken bazılar her iki bağlantı türünü destekler.
ADSL modem, VDSL'e kıyasla daha eski bir teknolojidir ve genellikle telefon hatları üzerinden internet erişimi sağlar. Veri aktarımı asimetrik olan bu teknolojinin indirme hızı yüklemeden daha yavaştır. Bu da ADSL'i ev kullanıcıları için ideal teknoloji haline getirir.
VDSL modem ADSL hatta çalışır ancak internet hızında düşme yaşanır.
İlk olarak, modem kutusu üzerinde VDSL etiketi veya logosu olup olmadığına bakabilirsiniz. Eğer VDSL uyumlu bir modem satın alıyorsanız, genellikle bu modemlerin kutusunda bu bilgi yer alacaktır. Ayrıca, modem marka ve model numarasını araştırarak, ürünün VDSL uyumlu olup olmadığını doğrulayabilirsiniz.
Hayır VDSL hatta ADSL modem çalışmaz.
İlgili 39 soru bulundu
VDSL hizmeti alabilmeniz için oturduğunuz sokakta VDSL altyapısının olması gerekir. Eğer ADSL altyapısı varsa ancak ADSL modem ile internet hizmeti alabilirsiniz. Bu hatta VDSL modem takarsanız VDSL internet hizmeti almanız mümkün değildir.
Fiber internet kullanımı ile VDSL internet ile ulaşılan hızdan 10 kat daha fazla hıza ulaşılabilir. VDSL internet kullanırken, santrale yakınlık da oldukça önemli faktör. VDSL interneti kullandığını alan santrale ne kadar yakınsa, verim de o kadar artar.
Modemin konumu da önemlidir. Telefonunuzla modemin çekmediği bir alana giderseniz internet daha yavaş olur. Kısacası modemden ne kadar uzaklaşırsanız hızınız o kadar düşer. Kablolu ve kablosuz internet de internet hızını etkiler.
İnternet servis sağlayıcıları ADSL, VDSL ve fiber internet gibi farklı altyapı donanımlarını kullandıkları için her modem, her altyapıda aynı verimlilikle çalışmaz. Modeminizin hangi altyapı hizmetini desteklediğini modem üreticinizin resmi web sitesinden öğrenebilirsiniz.
VDSL internet ve fiber internet hizmeti arasında temel olarak altyapı farkı vardır. Bu nedenle de VDSL bir modem fiber internet bağlantısı için kullanılamaz. Optik kablolardan neredeyse ışık hızında gelen sinyaller, VDSL modemlerde veri kaybı yaşanmadan elektronik sinyallere dönüştürülemez.
VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line), ADSL'den çok daha yüksek hızlara (5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload) olanak verir. Sinyalin güçlü olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps'e kadar hıza ulaşılabilir.
Hayır, VDSL internet bağlantısı için telefon hattı şart değildir. Ev veya iş yerinizde sabit telefon hattı bulunmasa bile bölgeye gelen bir bağlantı altyapısı mevcuttur.
Fiberde ücretsiz modem sağlıyor. ADSL ve VDSL altyapıda böyle bir durum söz konusu değil. Modemi kendiniz alabileceğiniz gibi TurkNet'ten de ücreti karşılığında alabilirsiniz.
VDSL bağlantı kullanıyorsanız ADSL modemi kullanamazsınız. İnternet hızınızı ölçmek için hız testi (speed test) sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Altyapınızın alabileceği maksimum hız için de internet altyapı sorgulama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
ADSL'den VDSL'e geçmek istiyorsanız öncelikle bulunduğunuz bölgeye VDSL hizmetinin gelip gelmediğini kontrol etmelisiniz. Bunu internet altyapı sorgulama sayfamızdan yapabilirsiniz. Eğer sorgulamanız sonucunda adresinizde 35 Mbps ve üzeri hızlarda hizmet çıktıysa bulunduğunuz bölgede VDSL hizmeti var demektir.
DSL modemler maksimum 24 Mbps, VDSL modemler ise 150 Mbps bağlantı hızlarına ulaşabilirken, fiber uyumlu modemler bunların oldukça üstünde, 1000 Mbps gibi etkileyici hızlara çıkabilir. Fiber uyumlu modemlerle telefon hattına ihtiyaç duymadan internet bağlantısı kurulumu sağlanabilir.
Birçok nedenden dolayı internet bağlantınızın ve modeminizin VDSL olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Bunu anlamanın en kolay yolu ise internet hız testi uygulamak. İnternet hız testi yaptığınızda toplam hızınız 20 Mbps seviyesinin üzerinde çıkıyorsa, evinizde bir VDSL bağlantısı olduğunu söyleyebiliyoruz.
ADSL VDSL kablo farkı bulunmuyor. İkisi de kullanıcılara bakır kablolar ile ulaştırılıyor. VDSL ADSL farkı, VDSL teknolojisinde fiber kabloların da yer almasından kaynaklanıyor. Fiber kablolar ile kişilere sağlanan internet hızında bir kayıp yaşanması engelleniyor.
Modem ile router arasındaki fark ilk olarak budur. Bir diğer fark ise, modem tek bir IP alırken router farklı cihazlara farklı IP adresleri atar. Bu iki kavram arasındaki en önemli fark ise şudur; router olmadan internete bağlanmak mümkündür ama modem olmadan sadece router ile internete bağlanmak mümkün değildir.
Modem, internet bağlantınızın hızını etkileyen bir cihazdır. Eski bir modem, yeni teknolojileri desteklemediğinden, internet hızınızı düşürebilir. Modeminizi güncelleyerek, internet hızınızı artırabilirsiniz.
Modem değişimi genellikle modemin yeterli gelmediği durumlarda yapılır. Örneği fiber internet bağlantısına sahip kullanıcıların ADSL modeme sahip olduğu durumlar olabilir. Bu gibi durumlarda internet hızı yeterince verimli olmaz. Böyle bir durumda ADSL modemi uygun hızdaki bir modem ile değiştirmek sorunu çözecektir.
VDSL2 kullanılarak 250 Mbps hıza ulaşılabiliyor. VDSL kullanılarak ise 100 Mbps hızla aktarım yapılabiliyor. İnternet kullanımı sırasında hız testi yaparak, VDSL veya VDSL2 standardı ile maksimum hangi hız seviyesine çıktığınızı ölçebilirsiniz.
En yeni VDSL standardı olan VDSL2 desteği olan ürün, VDSL/ADSL ya da Ethernet WAN (EWAN) bağlantıları sayesinde kullanıcılara farklı internet bağlantılarında esneklik sağlıyor. Değiştirilebilir LAN/WAN özelliği ile fiber ya da kablo servislerine bağlanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri