Rişvan aşireti Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Urfa, Antep, Haymana, Konya, Cihanbeyli, Kulu, Antakya, Mersin, Adana ve Maraş, Elazığ, Kırşehir bölgelerine dağılmış bir aşirettir. Bu aşiretin bir sürü kolu vardır.
Stratejik bakımdan birçok devletin sınırlarının kesiştiği yerde bulunan Adıyaman yöresi son dönemlere kadar aşiretlerin en önemli güzergâhlarından biridir. Bundan dolayı yöre pek çok aşiret ve cemaate ev sahipliği yapmış ya da konargöçerler için geçici mekân olmuştur.
Türkiye'nin en büyük aşiretleri 2023 sıralaması belli oldu. Sıralamada yer alan aşiretlerin çoğu Şanlıurfa'dan.
En namlı aşiret reisi Hamık Ağa'dır.
Türkmen aşireti Rişvanlar beraberinde getirdikleri. kültürleriyle Anadolu'ya yeni renkler kazandırdılar.
İlgili 22 soru bulundu
En kalabalık boyları Karaçur ve Alikan aşiretidir. Rişvan aşireti Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Urfa, Antep, Haymana, Konya, Cihanbeyli, Kulu, Antakya, Mersin, Adana ve Maraş, Elazığ, Kırşehir bölgelerine dağılmış bir aşirettir. Bu aşiretin bir sürü kolu vardır.
Günümüz Türkiye'sinde aşiretler genellikle ülkenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde varlıklarını sürdürmektedir. Fakat göçler nedeniyle bu aşiret bireyleri başta büyük şehirler olmak üzere ülkenin genelinde ikamet etmektedirler.
Doğu ve Güneydoğunun en büyük aşireti olan İzol. Aşireti: Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin, Malatya, Tunceli ve Elazığ İllerinde yoğun olarak.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
İzol Aşireti'nin, diğer bilinen aşiretlerden önemli bir farkı var: Dağıldıkları coğrafyalar nedeniyle her etnik köken ve inançtan mensuplara sahipler. Kendisine Kürt diyen de var, Zaza diyen de, Türk diyen de. İnanç olarak Hanefi, Şafii ve Alevi inançlarına aşiret içinde rastlamak mümkün.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
Aşiretler, ortak köken inancıyla mitsel önemi olan ortak bir isim kullanır. Birkaç kabileden oluşan bir aşiret, kültürel olarak ortak bir tarihi ve coğrafyayı paylaşır. Özellikle göçebe-çobanlar, kışlak ve yaylak döngüsü içinde geniş bir coğrafyada hareket eder.
Diğerleri ise Kırşehir başta olmak üzere Nevşehir ile (1830'da Aksaray'a bağlı olan) Koçhisar Kazası taraflarında kalmaktaydı. Boynuinceli Aşireti adı altında kayda giren 18 cemaat, 1834'te toplam 10.131 erkek (toplam 20.262 kişilik) nüfusa sahipti.
Dersim aşiretlerinden oluşan Alevi Zazalar, Koçgiri (Zara, Kangal, Ulaş, Divriği)'den Varto-Hınıs, kısmen Bingöl yöresinde, ayrıca Kayseri'nin Sarız ilçesinde mesken iken, Sünni kesim içerisinde kalan Zazalar da Elazığ, Bingöl, Diyarbakır, Siverek, Adıyaman, Aksaray, Mutki, Sason bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Adıyaman denildiğinde akla gelen turistik bölgelerin başında Nemrut Dağı gelir. Nemrut Dağı, güneşin doğuşu üzerindeki kalıntılarla meşhur bir yerdir. Adıyaman gezinizde Nemrut Dağı'nın figürlerinin bulunduğu birçok ürün bulabilirsiniz.
Kışın daha sıcak olan Malatya'nın Hekimhan, Yazıhan, Arguvan ovalarına inerler. Genellikle 500 - 700'e varan koyun sürüleriyle bölgenin en cok koyun sürülerine sahip olan aşiretidir.
Kürtler tarafından o kadar sevildi ki, kendisine "Kürtlerin babası" anlamına gelen "Bavê Kurdan" lakabı takıldı. II. Abdülhamid, 1890'da Hamidiye Alayları birliğini kurdu.
Etimoloji. Kürt veya Kürd sözcüğünün etimolojisi oldukça tartışmalı bir konudur ve tam olarak nasıl türediği kesin olarak bilinmemektedir. Kürt sözcüğünün belgeli tarihi milattan sonra 6-7. yüzyıllardan başlar. Kürt sözcüğü en az 17. yüzyıla kadar bir kolektif kimlik terimi haline gelmedi.
İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Dersim aşiretleri, Doğu ve İç Anadolu Bölgesi'nde Tunceli, Sivas, Tokat, Erzincan, Bingöl, Muş, Kahramanmaraş, Kayseri, Amasya, Gümüşhane, Elazığ, Adana, Adıyaman, Malatya, Ardahan, Erzurum çevresine yayılmışlardır.
Jirki Aşiret Lideri Sn:Necmi Adıyamın'ın Oğlu Hazım Adıyaman'ın Görkemli Düğünü - 2023 - YouTube.
Amik Ovasında Aşiretler | Hatay'ın en büyük kabilesi ELBU ŞABAN KABİLESİ
Belgelere göre Gaziantepte bulunan aşiret ve cemaatler (oymaklar) şunlardır: Rişvan Aşireti, Reyhanlı Aşireti (Mandulli eşkiyaları), Karakoyunlu Aşireti, Bezan Aşireti (Sebişhane Cemaati), Ekrad-1 Keykan Aşireti, Mehmani Türkmen Aşireti, Cerid Aşireti, İluklu Aşireti (Tafli Cemaati), Dergezenli Cemaati, Killi Cemaati, ...
Aşiretlerin temel geçim kaynakları hayvancılık ve buna bağlı ticaretinden elde edilen iktisadi gelirlerdir. Göçebe yaşam formunda aşiret bölgesi açısından devasa bir insan topluluğunun ve hayvan popülasyonun dolaşımı söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri