Maddeler kendi içerisinde iletken ve yalıtkan olarak ikiye ayrılır. Altın, bakır ve gümüş gibi elektriği ilettiği - aktardığı için iletken maddeler grubunda yer alır. Tahta, kağıt ve kauçuk ise yalıtkan maddelere örnek olarak gösterilebilir.
Yalıtkanların Temel Özelikleri
Elektrik akımını iletmeyen maddelerdir. Bunlara örnek olarak cam, mika, kâğıt, kauçuk, lastik ve plastik maddeler gösterilebilir.
İletken maddeler elektrik akımını iyi bir biçimde iletirler. Özellikle altın, bakır ve gümüş oldukça iyi bir iletkenlik düzeyine sahip olan maddelerdir.
Atomları 1 valans elektronlu olan metaller iyi iletkendir. Buna örnek olarak altın, gümüş ve bakır gösterilebilir. Gümüş en iyi iletkendir, ikinci en iyi iletken bakır, sonraki altındır.
Yalıtkan maddelerin örnekleri arasındaysa plastik, cam, tahta, teflon, porselen, kâğıt, seramik, mika, kauçuk, bakalit, saf su, şekerli su ve gazlar vardır. Maddelerin iletkenlik ve yalıtkanlık özelliklerinden günlük hayatta çeşitli amaçlarla yararlanılır.
İlgili 28 soru bulundu
Cam, karton, şekerli su, ebonit çubuk ve kağıt da yalıtkan maddeler grubunda yer alır.
İletken olarak Alüminyum
Bakır, yüksek elektrik geçirgenliği, işlenebilme ve mekaniksel özellikleri iyi olan bir metaldir.
Enerji tasarrufu ve CO2 emisyonu yönünden ele aldığımızda, elektrik ve ısıyı en iyi ileten metaller arasında, bakır öne çıkmaktadır.
Isı bakımından her ne kadar iletken olsa da, elektrik ileten taşlar arasında bulunmuyor.
Ayrıca tahta yalıtkan bir maddedir. Tahtanın biraz ıslatılmış hâli ise iletken olur. Böylelikle elektrik çarpmaları gibi durumlarda kuru tahtadan yararlanılabilir.
Pirinçler iyi bir ısı ve elektrik iletkenliğine sahiptir. Yüksek ısı ve elektrik iletkenliği, yine çok iyi olan korozyon dayanımı ile birleşince ev ve endüstride kullanılan elektrik gereçlerinin yapımında pirinçleri seçilebilecek ideal bir malzeme yapar.
Grafit sahip olduğu özellikler nedeniyle sıra dışı bir malzemedir. Son derece yumuşaktır, kolayca parçalanabilir ve özgül ağırlığı çok düşüktür. Buna rağmen ısıya karşı son derece dirençlidir ve erime noktası yüksektir. Metaller gibi elektriği iyi iletir yani iyi bir iletkendir.
Yapılan deney sonucunda en iyi ısı iketkeninin metal kaşık olduğu, en az iletkenin ise tahta kaşık olduğu görülmüştür.
Sonra SU konusunda bilgimiz arttıkça öğrendik ki SU yani H2O molekülü elektriği hiç iletmez, su içindeki safsızlıklar, mineral iyonları elektriği iletir. Dolayısı ile suyun iletkenliği ne kadar yüksekse bu su o kadar çok su olmayan madde içeriyor demektir.
Kurşun kalemin yazı yazmak için kullanılan kısmı da genellikle grafitten üretilir. Grafit ısıyı ve elektriği iyi iletir. Bu yüzden elektrot olarak da kullanılır.
Elektrolit olarak isimlendirilen bu sıvıların elektriksel iletkenliği yüksektir. Bu nedenle elektrolit miktarının yüksek olduğu dokularda örneğin kanda elektriksel iletkenlik yüksekken, kas ve kemikte orta düzeydedir. Yağ dokuları ise elektrik akımının iletilmesine yüksek direnç gösterir.
Elmasın yapısındaki karbon atomlarının her biri, çevresindeki diğer dört karbon atomu ile düzgün dörtyüzlü geometrik şekle sahip kristal yapılar oluşturur. Elmasın bu kadar sert olmasının sebebi, kristal yapıdaki bağların sağlamlığıdır. Bu sayede elmas ısıyı iletirken elektriği iletmez.
Bilinen ısıyı ileten en iyi malzemedir ve elektrik yalıtkanıdır.
Metalik katılar pozitif yüklü metal iyonlarıyla elektron denizi arasındaki elektrostatik çekimle ayakta durur. Metaller yumuşak veya sert, erime noktaları ç y y ş y genellikle yüksek, yüksek yoğunluklu katılardır. Elektriği ve ısıyı iyi iletirler.
e) (..........) Mürekkepli su, karton, sirke, çay gibi maddeler elektrik akımını iletmeyen yalıtkanlardır.
Elektrik İletkenliği ve Manyetizma
Paslanmaz çelik, tüm metaller gibi elektriği iletir.
Bakır en iyi iletken madde olarak elektrik alt yapısında kullanılır.
Cam ya da cam çubuk elektriği iletmez çünkü maddede bulunan elektronların hareket etmesi mümkün olmamaktadır. İletken maddelerde ise elektronların hareket etmesi gerekmektedir. Cam ya da cam çubukların ise yalıtkan olduğu, elektriği iletmediği ifade edilebilir.
Bakır, altın, gümüş gibi metallerde serbest elektron yoğunluğu yüksek olduğu için bu maddeler elektriği iyi iletir. Plastik, porselen, tahta, kâğıt gibi yalıtkan olarak sınıflandırılan malzemelerde ise serbest elektronların yoğunluğu düşüktür. Dolaysıyla bildiğimiz anlamda elektriği iletmezler.
En çok kullanılan malzemelerden bazıları Mu-bakır folyo, güçlendirilmiş Amucor folyo ve yüksek iletkenliğe sahip tekstillerdir. Bu malzemelerin tümü kendiliğinden yapışan veya iletken olmayan ve isteğe bağlı bir yalıtım tabakası ile üretilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri