Cumhuriyetin kuruluşundan 1954 yılına kadar eski idari yapısı korunarak Malatya'ya bağlı kaza konumunda olan Adıyaman 1 Aralık 1954 tarihinde 6418 sayılı Kanunla Malatya'dan ayrılarak müstakil il haline gelmiştir.
Cumhuriyetin kuruluşundan 1954 yılına kadar eski idari yapısı korunarak Malatya`ya bağlı kaza konumunda olan Adıyaman 1 Aralık 1954 tarihinde 6418 sayılı Kanunla Malatya`dan ayrılarak müstakil il haline gelmiştir.
1926 yılında yapılan bir değişiklikle Besni kazası Gaziantep'e bağlanmışsa da bu değişiklik 1933 yılında geri alınarak Besni tekrar Malatya'ya bağlanmıştır. Hısnımansur kazasının ismi 28 Aralık 1928 tarihinde resmî olarak "Adıyaman" olarak değiştirilmiştir.
Kurmançça veya Kuzey Kürtçesi (Kurmançça: Kurmancî / کورمانجی / Курманджи ), İran dillerinin Kürt dilleri alt kolunda yer alan bir dildir.
Mezopotamya'nın önemli kentlerinden Adıyaman, Antik Yunan'dan Bizans İmparatorluğu'na, Hristiyan medeniyetlerinden İslam toplumlarına birçok medeniyetin kesişim noktası olurken, bu medeniyetler kente Nemrut Dağı, Cendere Köprüsü, Gerger Kalesi, Kahta Kalesi, Perre Antik Kenti gibi birçok yapıt ve kalıntıyı miras ...
İlgili 41 soru bulundu
Bu aşiretlerin menşei Doğu Anadolu ve Güney Azerbaycan'a dayanmaktadır.
Adıyaman (Hısn-ı Mansur) yöresi Alevî ve Sünnîlerin birlik ve beraberlik içe- risinde yaşadığı önemli yerleşim merkezlerinden biridir. Yörede Alevîler ile Sünnîler arasında geçmişte olduğu gibi günümüzde de herhangi bir problem yaşanmaması dikkate değer sosyal bir olgudur.
Adıyaman, tarihin bilinen en eski yerleşim yerlerinden biridir. Adıyaman Palanlı Mağarasında yapılan incelemelerde kent tarihinin M.Ö. 40000 yıllarına kadar uzandığı anlaşılmıştır.
Adıyaman'a gelince mutlaka yenilmesi önerilen meşhur lezzetler arasında Tevenk sarması, Tırşik, Kavurmalı hıtap, Yarpuzlu köfte, Besni tavası, İçli köfte, Buhara pilavı, Parmak kebap ve Dövmeç yer alıyor. Bu yöresel yemekleri tatmak Adıyaman mutfağının özelliklerine vakıf olmak için olmazsa olmazlar arasında bulunuyor.
Adıyaman-Besni Bayatcık'a ve Şambayat (Bucak) yerleşen Türk Boyunun ( BAYAT) BOYU olduğu açıklandı.
Osmanlı hâkimiyetine ilk girişi I. Bayezid devrinde olmakla birlikte (bk. Âşıkpaşazâde, s. 67), Yavuz Sultan Selim tarafından 1515'te Diyarbekir'in fethi sırasında kesin olarak Osmanlı topraklarına katıldı.
Osmanlı Devleti'nin dönüşüm çağı sayılan Tanzimat döneminde yapılan idari taksimat düzenlenmeleri sırasında bölgenin Malatya'ya bağlanmasından hemen hemen bir asır sonra Adıyaman, Demokrat Parti tarafından il hâline getirilmiştir.
Malazgirt Zaferi ile Anadolu'ya giren Türkler Besni'ye üç koldan girerek burasını bir 'Türk Yurdu' haline getirmişlerdir. Bunlar Saka-İskit Türklerinin Varsak, Türkmenlerin Avşar ve Çerkez oymakları olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkarılmıştır.
ADIYAMAN - Depremde Adıyaman'ın merkezinin yanı sıra kırsalında bulunan çok sayıdaki belde ve köy de yerle bir oldu. Çoğunluğu Alevi vatandaşların yaşadığı 280 hanelik beldede ise sadece 10 ev ayakta kalırken, 32'si çocuk 107 kişi hayatını kaybetti.
Adıyaman'ın yeni adı, 2023 yılında bir yapay zeka tarafından oluşturulan yeni il isimleri arasında "Fırat Vadisi" olarak belirlendi. Bu isimlendirme, Adıyaman'ın Fırat Nehri'nin kıyısında yer almasına ve bu nehrin bölge için önemli bir ekonomik ve kültürel değere sahip olmasına dayanıyor.
Gölbaşı ilçemiz ürün çeşitliliği bakımından zengin ve hurma üretimi için her yönüyle elverişli bir iklime sahiptir. Gölbaşı ilçemiz Cennet Meyvesi olarak bilinen Hurma ile anılan bir ilçemiz. Hurma üretiminde Türkiye'de de iddialıyız.
Adıyaman, Güneydoğunun Meyve Deposu Olmaya Başladı: Trabzon Hurması
Adıyaman'ın en popüler tatlısı olarak bilinen burma tatlısı, Türkiye'nin önemli yöresel yemekleri arasında yer almaktadır. Özel günlerde sıklıkla tüketilen burma tatlısı, kadayıf ile hazırlanmaktadır.
Merkez ilçe dahil 9 ilçesi ile 406 köyü vardır. İlçeleri Merkez, Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kahta, Samsat, Sincik ve Tut ilçeleridir. Adıyaman ili 370 25' ile 380 11' kuzey enlemi, 370 ve 390 doğu boylamı arasında yer alır.
Adıyaman ilinin yüzölçümü 7 614 km2 , göller ile 7.871 km2 olup, rakımı 669 m dir. Adıyaman 'in Kuzey kesimi torosların uzantısı olan Malatya dağları ile çevrilidir. Çelikhan, Gerger ve Tut İlçelerinin arazilerinin çoğu dağlıktır. İlin belli başlı dağları; Akdağ, Dibek, Ulubaba, Gördük, Nemrut, Bozdağ ve Karadağdır.
Adıyaman, Güneydoğu Toroslar'ın Malatya dağları adı verilen kesiminin güney eteklerinde, deniz seviyesinden 725 m. yükseklikte kurulmuş ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan bir ildir. Adıyaman'ın eski adı Hısnımansûr'dur. “Hısn”, kale korunacak yer anlamına gelmektedir (Battuta, 2004:376).
7-F.R-Adıyaman Alevileri nereden Adıyaman'a gelmişlerdir? Dede: Adıyaman Alevileri, Tunceli'den, Sivas'tan Gaziantep'ten Malatya'dan ve diğer illerden Adıyaman'a gelmişlerdir.
Adıyaman bölgesindeki Alevi dedeleriyle yapılan söyleşilerde geçmişte Besni'ye bağlı olan Tut'a bağlı beş Alevi köyü olduğu ve Besni'de Bektaşi kollarının bulunduğu ifade edilmiştir.
Gölbaşı ilçesinde, Sünni ve Alevi nüfus bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri