Giriş yapmak için T.C Kimlik numarası ile birlikte e-devlet şifresini kutulara girerek "Gönder" seçeneğine tıklamanız gerekiyor. ) - Arama bölümü üzerinden "AFAD Hak Sahipliği Başvuru Sonucu Sorgulama" bölümüne gidin. -İstenilen bilgileri doldurarak sorgulama yapın.
Hak sahipliği sonuçları, başvuru ekranı aracılığıyla öğrenilebilecek. AFAD hak sahipliği sonuçları, muhtarlıklara da gönderilecek. E-Devlet'ten sonuçları görüntüleyemeyen vatandaşlar, muhtarlıkların yayımlayacağı listeler üzerinden görüntüleme yapabilecek.
Hak Sahipliği Başvuru Sonuçlarını Sorgulama
e-Devlet sistemine giriş yapılır. "Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı" sekmesine tıklanır. "AFAD Hak Sahipliği Başvuru Sonucu Sorgulama" ekranı açılır. Sorgulama yapmak için gerekli bilgiler girilir.
06.02.2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında vatandaşlarımız tarafından yapılan hak sahipliği başvuruları sonuçlandırılmış olup, 23/10/2023-06/11/2023 tarihleri arasında 15 gün süre ile Mahalle Muhtarlıklarında ilan edilecektir.
Sorgulama sonucunda, hak sahipliği durumu görüntülenir. Hak sahipliği durumu "Hak Sahibi" olarak görüntüleniyorsa, kişi hak sahibi olarak kabul edilmiştir. Bu kişiler, yeniden yapılacak konut, iş yeri veya ahırlardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabileceklerdir.
İlgili 45 soru bulundu
60 günlük süre içerisinde başvuruda bulunmak kaydıyla herhangi bir sebeple hak sahibi olarak kabul edilmeyenler 15 gün içerisinde itiraz edebilirler. İtiraz süreci ise Hak Sahipliği kararlarının ilan edilmesinden sonra İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerince belirlenen zamanda başlamaktadır.
Afetzede Hak Sahipliği, afetzedelerin yıkılan veya ağır hasar gören binalarla olan mülkiyet ilişkilerini ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilme durumlarını bildirmektedir.
Hak Sahipliği Nedir? Hak sahipliği belgesi yıkılan, ciddi hasar gören veya afetlerden etkilenebilecek olan binaların mülkiyet durumunu ve ilişkilerini resmi olarak ispatlayan, güvence altına alan ve afetzedelere binaların yeniden inşasında destek sağlayan bir belgedir.
SGK hak sahipliği; toplum arasında genelde bakmakla sorumlu olunan kişi olarak bilinir. Aslında içeriği kapsamı çok farklıdır. Çünkü bakmakla sorumlu olunan kişi sadece sağlık güvencesinden yararlanmaktadır.
AFAD orta hasarlı işyerlerinin güçlendirilebilmesi için 120.000 TL kredi vermektedir. Bu kredi, son kredi diliminin hak sahibine ödendiği tarihten itibaren, ilk 2 yılı ödemesiz, sonraki 3 yılda, % 4 faizle yıllık eşit taksitlerle geri ödenmektedir.
Degerli Afetzede, Kozan ve Feke ilçeleri için 60 günlük hak sahipliği başvuru dönemi 2 Ekim 2023 tarihi itibariyle baslamış olup, 2 Aralık 2023 tarihi itibariyle son bulacaktır. Siz değerli afetzedelerimizin E-devlet üzerinden başvurularını yapmaları önem arz etmektedir.
Afad Hak Sahipliği için bu zamana kadar hiç başvuru yapamayan vatandaşlarımız için ek başvuru süresi verilecektir. Başvurular 27-28 Kasım 2023 tarihleri arasında 2 gün sürecektir.
Evleri yıkılan veya oturulmayacak durumda olan kişiler için hak sahipliği başvuru dönemi sürüyor. AFAD, hak sahipliği başvuru süreciyle ilgili duyuru paylaştı. Yapılan duyuruda; " 60 günlük hak sahipliği başvuru dönemi 30 Mayıs 2023 tarihi itibariyle baslamış olup, 30 temmuz 2023 tarihi itibariyle son bulacaktır.
Hak sahipliğine hiç başvuru yapamamış vatandaşların başvuru yapabilmesi için ek süre verilmesiyle hak sahipliği başvuru sürecinin tekrardan başlatılmasıdır. Başvurular, 16-17 Kasım 2023 tarihleri arasında 2 gün sürecek olup daha öncesinde AFAD Hak Sahipliği başvurusu yapamayan vatandaşlarımız yapabilecektir.
Bilindiği üzere başvurular yapıldığında zaten “Değerlendirme aşamasında” şeklinde bir ifade yer alıyor. Bu da henüz herhangi bir gelişme olmadığını ve sürecin takip edilmesi gerektiğini, değerlendirme aşamasının sürdüğünü ifade ediyor.
Kısaca oturduğu yapı orta hasarlı olan vatandaşların hak sahipliği kabul edilmişse bunların TOKİ hakkı bulunmuyor. Bu kişiler, güçlendirme kredisinden faydalanabiliyorlar. Bakanlık, orta hasarlı evin ağır hasarlı olduğunu ve yıkılması gerektiğini rapor etmişse, o zaman bu kişiler TOKİ hakkına sahip olabiliyor.
Hak sahiplerinin kredi geri ödemelerinin Bakanlıkça takip edileceği bilgisine yer verilen karara göre, hak sahiplerine konut için 750 bin, ahır bulunan konut için 1 milyon ve işyeri için de 400 bin lira olarak 2 yıl ödemesiz olmak üzere, toplam azami 10 yıl vadeli ve faizsiz olarak en fazla üç bağımsız bölüm için kredi ...
Sosyal Güvenlik Kurumu'nca kesilmesi suretiyle yapılır. Kredinin vadesi borcun tamamen ödendiği zamandır. Krediye faiz uygulanmaz. Ancak, kredinin açılışında bir defaya mahsus olmak üzere hak sahibinden kredinin %1'i oranında masraf alınır.
HAK SAHİPLİĞİ BAŞVURUSU NE KADAR SÜRECEK? 30 Mayıs tarihinde başlayan AFAD Afetzede Hak Sahipliği için son başvuru tarihi 30 Temmuz'da sona erecek. e-Devlet üzerinden başvuru yapabilen vatandaşların 60 günlük sürenin ardından başvurularının kabul edilmeyeceği duyuruldu.
Afetzede Hak Sahipliği başvuruları, e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Açılan ekran sizi AFAD'ın sayfasına yönlendirecektir. AFAD'a kayıt yaptırdıktan sonra afetzede hak sahipliğinden faydalanabilirsiniz. e-Devlet uygulaması, AFAD'ın bina/inşaat kredisi sağlama hizmetine vatandaşları yönlendirmektedir.
İkamet ettiği konutu babası ya da annesinin üzerine kayıtlı olan, ebeveynlerinden ayrı bir konutta resmi ikametgahlı olarak oturan evli afetzede, ebeveynlerine ait hasarsız başka bir konut dahi olsa AFAD'dan hak sahibi olabilmektedir.
Afetzedeler Hak Sahipliği ve Borçlandırma işlemlerini e-Devlet kapısı üzerinden veya başvuru noktalarından kendileri veya kanuni vekilleri vasıtasıyla yaptırabileceklerdir.
Yıkık olduğu veya ağır, orta ve az derecede hasar gördüğü belirlenen binalardan mülkiyeti tüzel kişilere ait olanlara yardım yapılmaz. O yerde kendisine veya eşine ait müstakil hasarsız başka bir işyeri bulunanlar, inşaat kredisi yardımından faydalanamazlar.
Afet Sebebi ile Hak Sahibi Olanların Tespiti Yönetmeliği'nin 9. maddesine göre aynı ilçede ikinci bir evi olan depremzedeler kalıcı konut hakkından ve konut kredisinden yararlanamıyor. Ancak farklı ilçelerde evi olanlar bu haklardan yararlanabiliyor.
Mevzuat uyarınca "hak sahibi” statüsüne sahip olanların yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilmesi için “hak sahipliği başvurusu” yapması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri