Pirinci pişirmeden önce yıkanması yeterlidir. Basmati pirinç yıkanır mı sorusunun cevabı evettir ama çok yıkama bile yeterlidir. Çünkü diğer pirinçler nişastalardan arındırmak için yıkanırken nişasta içermeyen basmati pirinci suda uzun uzadığa yıkamaya gerek yoktur.
Basmati pirinç, diğer pirinç çeşitlerine göre suyu fazla çeker. Basmati pirinçle pilav yaparken; 1 ölçü basmati pirinç için, 2 ölçü su kullanılır. Pilavının yapılması diğer pirinçlerden farkı değildir, su ölçüsüne dikkat etmeniz yeterlidir.
Basmati Pirinç Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır? Pirinci ayıklayın sıcak ve tuzlu suda 15 dakika bekletin, 2 – 3 su yıkayın ve süzün. Tencereye tereyağını ve zeytinyağı karıştırıp eritin, sıcak suyu ve tuzu da ekleyin. Pirinçleri ilave ederek karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın.
Tenceremizin içinde tereyağını eritip yıkadığımız ve süzdüğümüz pirinçleri ekleyip 10 dakika kavuruyoruz. Kavurma işlemi bittikten sonra tuz, bulyon ve suyu ekleyip karıştırıyoruz, tencerenin kapağını kapatıp pirinçler suyunu çekene kadar pişiriyoruz. 15 dakika dinlendirip sunuma hazırlıyoruz.
İlgili 29 soru bulundu
Pirinci pişirmeden önce yıkanması yeterlidir. Basmati pirinç yıkanır mı sorusunun cevabı evettir ama çok yıkama bile yeterlidir. Çünkü diğer pirinçler nişastalardan arındırmak için yıkanırken nişasta içermeyen basmati pirinci suda uzun uzadığa yıkamaya gerek yoktur.
Basit karbonhidratlar yerine daha sağlıklı olan kompleks karbonhidratlardan oluştuğu için vücuda daha hızlı ve uzun süreli enerji sağlar. Bu yüzden sporcu beslenmesinde tercih edilir.
- Basmati pirinci gluten içermez. Bu yüzden diğer pirinç türlerine göre hem daha sağlıklıdır hem de alerjen etkisi bulunmaz. Çölyak hastaları ve gluten intoleransı bulunanlar tüketebilir. - Basmati pirinç, düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinin dengede tutulmasını sağlar.
Hindistan, Pakistan ve Nepal'de yaygın olarak tüketilen basmati pirinci, Himalayalar'ın mineralli sularıyla beslenen topraklarında yetişiyor. Diğer pirinç türleri ile karşılaştırıldığında daha ince ve uzun bir görünüme sahip. Baldo pirincin aksine basmati pirincinin kendine has bir aroması var.
Basmati pirincinin en önemli farkı ise pişerken kendi boyutunun iki katına çıkabilen bir tür olmasıdır. Bu iki pirinç de ülkemizde en çok tüketilen pirinç türü olan baldoya kıyasla daha sağlıklıdır. Bunun sebebi ise glisemik indekslerinin daha düşük olmasıdır.
Ayrıca yıkanmayan pirincin nişastası üzerinde kalır, bu da pilavın kıvamını bozacaktır. Tane tane bir pilav için soğuk su ile yıkamanızı öneriyoruz.
Pirincinizin içerisinde taş, toz, yabancı maddeler varsa pirinci mutlaka yıkamak veya suda bekletmek gerekiyor.Pirinciniz temiz değilse bu aşamayı mutlaka uygulayın.
Aroma varlığına bağlı olarak pirinç, aromatik ve aromatik olmayan pirinç olarak sınıflandırılır. Türk Gıda Kodeksi, “aromalı pirinci” şu şekilde tanımlamaktadır: “Genetik olarak kendine has aroması ve kokusu olan pirinç”.
Pirinç suyun yüzeyine çıkarsa, dikkatli olun bu pirinç büyük ihtimalle sahte. Ateş testi: Biraz pirinci çakmak ya da kibritle yakmayı deneyin. Eğer birden alev alırsa, bilin ki sahtedir. Havan testi: Havan ya da tokmak yardımıyla ezdiğiniz pirinç taneleri beyaz bir toz haline gelirse ortada bir sorun yok.
Basmati pirinci kilo aldırır mı? Şeker oranı en düşük seviyede olan pirinç türüdür. Besin değerleri dikkate alındığında sağlıklı kilo alıp vermek isteyenlerin tüketmesi gereken bir pirinçtir.
Ana vatanı Hindistan'ın Punjab eyaleti olan basmati pirinç, Himalaya Dağları'nın eteklerinde yetişiyor. Himalaya Dağları'nın karlı sularından besleniyor. Pakistan ve Kuzey Hindistan gibi ılıman ve sulak ülkelerde yetişen basmati ithal ediliyor.
Himalaya Dağları'nın karlı sularından beslenen basmati pirincinin besin değeri ise oldukça yüksek. Şeker oranı hiç olmadığı için de şeker hastalarının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.
Uzun ince yapıdaki bu pirinçlerden basmati pirincin taneleri daha uzun ve incedir. Bu iki tür dünyanın farklı bölgelerinde yetişirler. Yasmin pirinç basmatiye kıyasla daha kolay sindirilebilir yapıdadır. Ayrıca pişirme sonrası yasmin pirincin daha yapışkan bir yapıda olduğu bilinir.
Pirinçte kuvvetli kas ve kemik yapısını güçlendiren protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, E, B1 ve B2 vitaminleri bolca bulunur.
Antioksidan düzeylerinizin artırılması müthiş bir fikirdir ve daha fazla pirinç yemek bunu yapmak için harika bir yoldur. Enerji kaynağı Pirinçte karbonhidrat miktarı bol olduğu için, vücuda yakıt sağlar ve beynin normal işleyişine yardımcı olur.
Pişirildiğinde yumuşacık dokusu, lezzetli tadı, üstün aroması ve belirgin tadıyla Basmati pirinci, diğer aromatik uzun taneli pirinç çeşitleri arasında benzersizdir. Kendine has aroması ile sevilen yemeklerinize ekleyerek özellikli ve lezzetli yemekler yapabilirsiniz.
Basmati Pirinç Pilavı Tarifi - Yapılışı
Biz bu pilavda Basmati cinsi pirinç kullandık. Basmati pirinci fazla nişasta içermediği için suda bekletmeye gerek kalmadan tane tane bir pilav yapabilirsiniz.
Pirinç pilavı yaparken ilk aşama çok önemlidir. Öncelikle, pirinci ayıklayın süzgece koyun, nişastası akana kadar 2 -3 kere suyla yıkayın. Sonra Ilık suda ıslatıp 10 dakika bekletin,tekrar bol suyla yıkayıp iyice süzün.
Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler. Bu yüzden pilav yapmadan evvel yarım saat kadar pirincinizi sıcak suda bekletmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri