Ancak, AFAD tarafından yayımlanan 7269 sayılı Afet Kanunu çerçevesinde hak sahipliği süreci bilgilendirme duyurusunda deprem sürecinde Orta Hasarlı olarak belirlenen yapılar ile şok detaylar yer aldı. Orta Hasarlı yapılar bir yıl içerisinde güçlendirilmez ise yıkım yapılacak, hak sahipliği sona erecek...
AFAD'dan hak sahibi olsun ya da olmasın tüm orta hasarlı binalar ağır hasarlı gibi işlem görecek. Orta hasarlı binasını güçlendirmek isteyenler; 29.12.2023 tarihine kadar güçlendirme ruhsatı verme yetkisine sahip idarelere (Belediye ya da İl Özel İdaresi) yazılı başvuru yapacak.
Orta Hasarlı Binalarda Son Durum
Devamında proje hazırlanıp ilçe belediyelerine başvurulması gerekiyor. İlçe belediyelerimizin de projeyi onaylamasıyla güçlendirme süreçleri başlayabiliyor. Bu 3'ünden birinin tercih edilmemesi durumunda ise yasal süre sonunda binanın yıkımı kararlaştırılır.
Hasarsız, az hasarlı ya da orta hasarlı olarak tespit edilmiş bir bina Kentsel Dönüşüm alanı içerisinde kalmış ise Afet Kanunu kapsamında değil, Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında hak sahibi olunabilmektedir.
AFAD'ın yayınladığı genelgeye göre orta hasarlı binalar güçlendirilmezse ağır hasarlı binalar gibi yıkılacak. Güçlendirme çalışmasının yapıldığı orta hasarlı binalara sahip vatandaşlar, denetimden geçerse binalarını kullanmaya devam edebiliyorlar.
İlgili 35 soru bulundu
•Konutları deprem nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılacaktır. Hane başına taşınma yardımı olarak 15'er bin lira verilecek. Depremde yakınlarını kaybeden mağdurlara 100bin'er lira verilecek.
Buna göre: Güçlendirme için, yapı ruhsatı vermeye yetkili idareye 29.12.2023 tarihine kadar yazılı olarak başvurulması gerekmektedir. İlk etapta sadece yazılı başvuru yeterli olacak, başvuru yapanların yıkım işlemleri askıya alınacaktır. Bu tarihe kadar başvuruda bulunmayan orta hasarlı yapılar yıktırılacaktır.
Orta hasarlı bina ne demektir? Deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.
AFAD orta hasarlı olarak tespit edilmiş binadaki her bir konut için 180.000 TL, orta hasarlı ahır için 120.000TL kredi vermektedir. Bu kredi ile binanın güçlendirmesi yaptırılmaktadır. Kredi rakamları her yıl yeniden belirlenmekte olup, bu rakamlar 2023 yılı için belirlenen rakamlardır.
Bir bina orta hasarlı olarak tespit edilirse ne olmaktadır? Orta hasarlı tespit edilen binalar can ve mal güvenliği açısından hemen boşaltılmaktadır. Afetzedelerin binalarını 1 sene içerisinde güçlendirmeleri gerekmektedir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve ilçe belediyeleriyle yapılan toplantılarda alınan kararları basın mensupları aracılığıyla vatandaşlara duyuran Başkan Hayrettin Güngör, “Orta hasarlı binalar için 3 yöntem bulunuyor; güçlendirme, yıkım ve yerinde dönüşüm.
Orta Hasarlı Bina Satılabilir mi? Orta hasarlı binalar, hasar durumunun açıkça belirtildiği ve alıcının bilgilendirildiği durumlarda satılabilir.
Orta hasarlı binalar için verilecek güçlendirme kredisi süreci ise netlik kazanmamıştı. 29 Aralık 2023'e kadar ilgili Belediyelere başvuru yapan ve 5 Nisan 2024'e kadar Güçlendirme Ruhsatını alan binalara, ruhsata istinaden güçlendirme kredisi verileceği öğrenildi.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
Orta hasarlı binalara ilişkin sigorta işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi, binaların onarılması ve/veya güçlendirilmesine bağlıdır; bu işlemlerin yerine getirildiğinin belgelendirilip sunulması halinde sigorta yapılabilir. Hafif hasarlı veya hasarsız binalar ise sigortalının beyanına göre sigortalanabilmektedir.
Madde 3- Bu Yönetmelikte yer alan “Hak sahibi” deyimi, afetzedelerin, yıkılan veya ağır hasar gören binalarla olan mülkiyet ilişkilerini ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilme durumlarını ifade eder.
Orta hasarlı binalarla ilgili yayımlanan genelgede bina sakinlerine hak sahipliği ve güçlendirme hakkı verilirken güçlendirme kredisi miktarı belli oldu. Buna göre 2023 rakamlarına göre orta hasarlı bina sakinlerine binadaki konut başına 180 bin TL veriliyor.
Bu karar 2.02.2022 tarihinde resmî gazetede yayınlanmıştır. Ayrıca ilgili kararname kapsamında yapılan bir diğer değişiklik ile faiz destekli kredilerin kullandırılma süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarılmıştır. 13 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete kararına göre güçlendirme kredisi en fazla 320.000 TL olmuştur.
İnşaat halinde olup, orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen yapı maliklerine de hibe ve yapım kredisi verilecek. Hasar gören yapıda iştirak halinde veya müşterek mülkiyet söz konusu ise, yine aynı şekilde hisseli olmak üzere, sadece bir konut/işyeri için hibe ve en fazla üç bağımsız bölüm için kredi verilecek.
Riskli bir binanın yıkım tespiti için öncelikle tapu ve kimlik fotokopisi ile herhangi bir kat malikinin başvurusu gerekmektedir. Bu başvuru sonrası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisans almış bir kurum veya kuruluş belli bir ücret karşılığında bu raporu hazırlamaktadır.
"Yıkık, ağır hasarlı ve orta hasarlı binalar dışında deprem bölgesindeki binaların yüzde 96,7'sine doğal gaz arzı sağlanmıştır. Elektrik arzından farklı olarak, doğal gaz arzında ekiplerin binaları ve iç tesisatları tek tek kontrol etmesi gerekmektedir.
6 Şubat 2024'e kadar işlem başlatmaları gerekiyor. Bir yıllık süre içerisinde orta hasarlı binaların güçlendirilme işlemi başlatılmazsa ağır hasarlı kabul edilip yıkılacak' dedi.
Özellikle 1996 öncesi yapılan bütün binalar riskli. Bu risk 2001 sonrası yapılan binalarda yok.
Malatya'da orta hasarlı binaların kaderi belli oldu. Genelgede, “Hasar tespit süreçleri sonunda orta hasarlı olduğu kesinleşen binalar, yeni bir hasar tespit işlemi tespit edilmesine gerek kalmaksızın ağır hasarlı binalar gibi işlem görür” denildi.
Bu yardım programından faydalanmak için öncelikle Yardım başvurusu yapmak için öncelikle, hasarın meydana geldiği il/ilçe belediyesi, AFAD veya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü gibi kurumlara başvurmak gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri