Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında afaki kelimesi 'önemsiz ve gereksiz' şeklinde yer almaktadır. Aynı zamanda bir kaynağa dayanmayan ve hayali olarak da dile getirebiliyor. Buna bir örnek vermek gerekirse; ''Biraz afaki sohbetten sonra oradan kalktık'' A. Rasim.
Afaki kelimesi önemsiz ya da fazla anlamlarına gelmektedir. Türk Dil Kurumu içerisinde de aynı şekilde yorumlanmaktadır. Afaki sözcüğü bir şeyin haddinden fazla olması durumlarında kullanılmaktadır. Çok fazla ya da aşırı şeklinde de anlatımı bulunmaktadır.
Afaki, gözde lensin bulunmaması durumudur. Ameliyatla alınmış olabileceği gibi delici bir yara veya ülser, veya konjenital bir anomali (kalıtsal bir bozukluk) nedeniyle de olabilir. Akomodasyon kaybı ve hiperopiye neden olur. Vitre veya retinanın çıkması ve glokom bilinen komplikasyonlarındandır.
Âfâkî Türkçe'de mecaz olarak, "gelişigüzel söylenmiş (boş sözler), gayri ilmî (ifadeler); belli bir düşünce ve hayat düzeni olmayan (adam)" gibi mânalara da gelmektedir.
İSLÂM DÜŞÜNCESİ. Türk-İslâm düşünce tarihinde objektif (nesnel) karşılığında kullanılan kelâm, felsefe ve psikoloji terimi.
İlgili 26 soru bulundu
burdaki afak, ufuk kelimesinin çoğuludur. ufukları andıran, çok yüksek manasında kullanılan kelimedir. yerine astronomik, abartılı veya mübalağalı gibi kelimeler kullanılabilir.
İnsanın kâinat içindeki her bir varlıkta gördüğü delillere “afakî”, yani “haricî/dışsal”; kendi şahsında aklen, vicdanen gördüğü ve hissettiği delillere ise, “enfüsî”, yani “dahilî/içsel” deliller denir.
1 . Belli bir konu üzerine olmayan, dereden tepeden (konuşma): "Biraz afaki sohbetten sonra oradan kalktık."- A. Rasim.
Afakî tefekkürde ise bedenimizi kuşatan hava tabakasından yıldızlara ve ötelerine kadar bütün kâinatın düşünülmesi, tefekkür edilmesi söz konusudur. İnsanın, önce evinden çıkıp sonra çarşıları, pazarları dolaşması gibi, tefekküre de nefsinden başlaması, sonra dış âlemi dolaşması en doğrusudur.
ÂFÂKÎ Mekke'nin etrafındaki "mîkat" denilen noktaların sınırladığı bölgenin dışında ikâmet eden kimselerdir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Mücerret yalan dolandırıcılığın karakteristik unsuru olan hileyi meydana getirmez. Hilenin kandıracak nitelikte olup olamadığı olaysal değerlendirilmelidir. Olayın özelliği mağdurun durumu fiille olan ilişkisi kullanılan hilenin şekli yalanın denetim olanağının bulunup bulunmadığına da bakılarak belirlenmelidir.
Vecd, vecit ya da ekstaz, kimi sözlüklerde «ruhun dünyevi gerçeklikten kurtulduğu kendinden geçme ve coşkunluk hali» olarak tanımlanmakta olup, kişinin bilinci ve hafızası yerinde olmakla birlikte kendisine (dünyevi-fiziksel varlığına, duyumlara) ilişkin hiçbir algılamasının olmadığı ve kişinin tümüyle kendisi ...
Şifahen söylemek herhangi yazılı bir ifade olmayıp, sadece sözle ifade edilen anlamına gelmektedir. Bu kapsamda sözle söylenen ve sözlü olarak ifade edilen söylemler, şifahen anlamına gelmektedir.
Arapça kökenli bir sözcük olan enfüs kelimesinin ilk anlamı nefisler ve bedenlerdir. Gözleme ve çıkarıma dayalı tüm öznel fikirler, enfüsi olarak nitelendirilir.
1. İnsanlık, beşeriyet: Fevkimde likā-yı sermediyyet / Zîrimde fenâ-yı âdemiyyet (Abdülhak Hâmit). 2. İnsana yakışır şekilde davranma, insanlık3: Âdemiyyet dâd-ı Hak'tır her kula nasîb (…).
Tefekkür, İslam dininde günahlarını, evreni, varlıkları, doğayı, yaratıkları, kendini ve Allah'ı düşünmek; Allah'ın yarattığı varlıklardan, evrendeki düzenden ders çıkarmak demektir.
Ölümü tefekkür, kurtuluşa temennidir. Dünya hapishanesinden berat etme ve Allah'ın rahmetine kavuşmadır. Müslüman için ölüm tefekkürü, Allah'ın rahmetini ve kendi özgürlüğünü düşünmedir.
Bir şey hakkında iyice düşünmek, bir işin sonucunu hesaplamak anlamında terim.
"afaki" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 7 sonuç small s. rambling s. wandering s.
Afak, insanın dışındaki âlemi, enfüs ise insanın kendisini ifade eder. Bu ayette, Allah'ın varlığını ve birliğini gösteren ve tefekkür edilmesi tavsiye edilen varlıklar külli manada ikiye ayrılmıştır. Biri afaki/harici âlem, biri de enfüsi/insanın kendi alemi...
Arapça kökenine dayanan izafi kelimesi farklı ve derin anlamlar içermektedir. Bağıl, bağıntılı, göreceli gibi anlamlar içermektedir. Kelime anlamı göreceli ve bağıntılı olmakla birlikte fizik ve matematik gibi bilim dallarında terim olarak kullanılmaktadır.
Bu anlamda mücerred, “dünya ve âhiret kaygısını bir yana bırakıp Allah'a gönül veren ve sadece O'na bağlanan derviş” demektir.
Ceriham eki ile birlikte yaram anlamına gelir. Kısaca Ceriha Kelimesinin Anlamı Nedir? Yara anlamındaki Arapça sözcüktür. Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı dizelerinde geçmektedir.
Vecd ifadesi ile kişinin kapıldığı büyük ve tutkulu duygular kastedilmektedir. Bu duygular aşk, aşkla gelen bütünleşme, kendinden geçme hallerine işaret etmektedir. Vecd, kişinin iradesinin yok olduğu bir cezbe halidir. Yüzyıllardır dilimizde kullanılan vecd sözcüğü TDK tarafından da açıklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri