Kuzey Lefkoşa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hakimiyeti altında olup uluslararası toplum tarafından Türk işgali altında olarak değerlendirilir. İki kesim Birleşmiş Milletler Barış Gücü idaresindeki bir Ara Bölge ile ayrılır. 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası ile Lefkoşa Türk Belediyesi'ne yasal statü tanınmıştır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti olan Lefkoşa, adanın en büyük şehirlerinden biridir. Lefkoşa, kuzeyde KKTC güneyde Kıbrıs Rum Kesimi ortada da Birleşmiş Milletler barış gücünün bulunduğu toplam 3 bölgeye ayrılmıştır.
Adanın kuzeyi Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'ne göre Türkiye'nin işgali altındadır. Bağımsızlığını tek taraflı ilan eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin sadece Türkiye ile diplomatik ilişkisi bulunmaktadır.
Avrupa Birliği Eurostat araştırmasına göre Kıbrıs adasının toplam nüfusunun %67'si Rum, %33'ü Türk'tür. Adada çok az nüfusla İngiliz, Ermeni ve Maruni toplulukları da bulunmaktadır. En büyük şehri Lefkoşa'dır.
Kıbrıs Cumhuriyeti'nin resmî dilleri Türkçe ve Yunanca. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası doğrultusunda ise Kuzey Kıbrıs'ın tek resmî dili Türkçe olarak belirlenmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Kuzey Kıbrıs veya resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, de facto devlet. Varlığı Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmamaktadır.
Kuzey Kıbrıs'ta Hangi Para Birimi Kullanılıyor? Kuzey Kıbrıs Türk Lirası'nı (TL) kullanmaktadır ancak her yerde Dolar, Euro, Pound vb para birimleri de kullanılmaktadır. Kuzey Kıbrıs'ta fiyatlar Avrupa ülkelerinden ve Güney Kıbrıs'tan yaklaşık %30 daha ucuzdur.
Kıbrıs Türkçesi, Kıbrıs Türkleri tarafından konuşulan Türkçe ağzıdır. Güney Anadolu ve İç Anadolu ağızlarının bir uzantısı olarak vurgulanır; ancak bununla birlikte Anadolu'nun farklı bölgelerindeki ağızlara özgü benzerlikler de taşıması nedeniyle bu iki bölgeyle birebir ilgi kurmak mümkün değildir.
Jeolojik devirlerde bir çöküntü neticesinde Hatay bölgesinden ayrılıp bir ada haline gelen Kıbrıs'ın ilk sakinleri Anadolu'dan gelmişlerdir. 1571 yılına kadar olan dönemde Kıbrıs bölgedeki başat güçler arasında defalarca el değiştirmiştir.
Kültür. Kıbrıs Rumlarının Yunanistan'la yakın kültürel bağları olsa da, toplumun sadece bir bölümü ayrı bir "Kıbrıslı" kimliğini tamamen reddedip kendisini "Kıbrıs adasında yaşayan Yunan" olarak tanımlar. Tam tersi yönde, Yunanlığı reddedip kendini sadece "Kıbrıslı" olarak tanımlayan bir kesim de vardır.
Kıbrıs Cumhuriyeti'nde din, iki ana dini inanç ve pratikleri ile karakterizedir. Hristiyanlık ada nüfusunun %73'ünü oluşturmaktadır. Kıbrıslı Rumların çoğu ve dolayısıyla Kıbrıs nüfusunun çoğunluğu otosefal Kıbrıs Kilisesi üyeleridir, oysa Kıbrıslı Türklerin çoğu resmi olarak Sünni Müslümanlardır.
Buna karşın, GKRY AB üyesi ülkeler ve diğer bazı ülke vatandaşlarının KKTC'den güneye geçmelerine izin verdiği halde Türk vatandaşlarına bu imkanı tanımamaktadır. Bu nedenle, GKRY'ye gidecek vatandaşlarımızın başka bir ülke üzerinden seyahat etmeleri ve vizelerini GKRY temsilciliklerinden almaları gerekmektedir.
Kıbrıs'ta yaşamak bazı kişiler için çok keyifli olabilir, sebebi ise her tarafı denizlerle çevrili olan bir ada ülkesi olması sebebiyle, yılın 8-9 ayı güneşlidir. Kıbrıs hava durumu devamlı sıcak olan bir iklime sahiptir. Yaşam şartları Türkiye'ye göre bazı konularda daha sakindir.
Bu açıdan bakıldığında Kıbrıs'ın en güzel şehri, masmavi denizi, ve kumsallarıyla Girne, Mağusa ve İskele olabilir. Bunun yanı sıra dış mimarisi oldukça özgündür, bu yönüyle mimari açıdan da rakipsizdir. Lefkoşa ve Girne Kıbrıs'ın en güzel şehri olma yolunda mimari açıdan fark yaratır.
Kıbrıs Adası 1963 ve 1974 yılları arasında, Türk ve Rum toplumlarının kültürel farklılıklarından dolayı, aralarında oluşan sürtüşme bir savaş haline dönüşmüştür. Türkiye'nin askeri müdahalesi ile 1974'de Kıbrıs Adası birbirinden ayrı iki bağımsız devlete bölünmüştür.
Milletler Topluluğu Vatandaşlığı
Kıbrıs vatandaşları da İngiliz Milletler Topluluğu vatandaşıdır .
Nüfusun tamamına yakını Türklerden oluşmaktadır. Ilıman Akdeniz iklimi hakim olup, yazlar sıcak ve kurak, kışlar serin geçmektedir. KKTC, Akdeniz'de Türkiye'nin güneyinde yer alan Kıbrıs adasının kuzey kesimindedir.
Kolakas (Kıbrıs Patatesi)
gezdirin gendini? Kıbrıslıların konuşmasından, en çok bilinen kelimelerin içinde “Napan be Gardaş” sözüdür. Kısacası Nasılsın Kardeşim demektir. Diğer en çok kullanılan ve bilinen kelimelerden biri de “Gezdirin Gendini” yani Geziyormusun?
KKTC Anayasasında yasal olarak vatandaşlık konususnda bu husus mevcut olmakla birlikte 67'nci maddede belirtilmiş olan duruma göre 15 Kasım 1983 yılından itibaren Kıbrıs'ta yerleşik olarak yaşayanlar doğrudan KKTC vatandaşı Kabul edilmektedir. Bu kişilerin ek olarak başka bir şart sağlaması gerekmemektedir.
Eğer elinizde 1000 TL para varsa bu iki para biriminde bu miktar size 63,15 Euro / 35,39 Kıbrıs lirasıdır. Bu tarz işlemlerde günlük kura göre dönüştürücü araçlarından faydalanarak hesaplama yapabilirsiniz.
Kıbrıs Cumhuriyeti 1 Ocak 2008'den itibaren ise üye olduğu Avrupa Birliği'nin para birimi Euro (€)'ya geçmiştir. Banknotların ön yüzü her iki resmi dilde (Türkçe-Yunanca), arka yüzü ise İngilizce yazımlandırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri