Afaki, gözde lensin bulunmaması durumudur.
Afaki kelimesi önemsiz ya da gereksiz şekilde yorumlanmaktadır. Böylelikle afaki konuşma teriminin karşılığı da gereksiz ya da önemsiz konuşan kişi olarak ifade edilmektedir. Gereksiz ya da yersiz konuşmaların tamamı için afaki kelimesi kullanılmaktadır.
Afaki: Göz içinde lensin bulunmaması durumudur.
Arapça kökenli bir kelime olarak afaki kelimesi Türkçede 'gereksiz, önemsiz' anlamlar taşımaktadır. Özellikle eski kaynaklı edebi metinlerde sıkça karşılaşılan bir kelime olarak öne çıkıyor.
1 . Belli bir konu üzerine olmayan, dereden tepeden (konuşma): "Biraz afaki sohbetten sonra oradan kalktık."- A. Rasim.
İlgili 37 soru bulundu
FIKIH. Mîkāt sınırları dışında oturan kimseler için kullanılan terim.
İnsanın kâinat içindeki her bir varlıkta gördüğü delillere “afakî”, yani “harici/dışsal”; kendi şahsında aklen, vicdanen gördüğü ve hissettiği delillere ise, “enfüsî”, yani “dahili/içsel” delil denir.
Afak kelime anlamı 'ufuklar' olmakla beraber bu kelimenin istiklal marşında bir mısrada da yer aldığı bilinir. Afak cümle içinde kullanımı ise şu şekildedir; Garbın afakını çelik zırhlı duvarlar sarması, gemilerden haber verir. Senin de afakında hep o güzel ve ulaşılmaz olan kız var.
Kelime Anlamı: Âmiyâne, olağan, sıradan, basit veya yaygın bir şekilde kullanılan bir şeyi ifade eden bir sıfattır. Bir nesne, olay veya durum âmiyâne ise, bu, genellikle herkes tarafından bilinen veya karşılaşılan bir şeydir.
Mîkâtın dışında kalan belde ve ülkelerde oturanlara “âfâkî” denir. Âfâkîlerden, hac veya umre yapmak maksadıyla Hicaz'a gidenler için geldiği bölge veya ülkeye göre ihrama girme yerleri bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından belirlenmiştir.
Nefs şeklinde de yazılan nefis, kişinin öz benliği anlamına gelir. Enfüs ise benlikler ve nefsler manasında kullanılır. Bu kelime birçok tamlama ve kalıp ifadenin içinde de yer alır. Örneğin enfüs-i afak kişisel ve nesnel şeyler demektir.
1. (Söz ve konuşma için) Âfâkî olma durumu: “Konuşmasında sun'î bir âfâkîlik gayreti vardı.” 2. fels. Nesnelcilik, objektivizm.
Farazi kelimesi gerçeği yansıtmayan sadece bir fikirden öteye gitmeyen durumlar için kullanılmaktadır. Yani herhangi bir gerçek duruma dayanmayan ve kanıtı olmayan durumlar söz konusu olduğu zaman farazi kelimesi kullanılır.
Bağırıp çağırmak, gürültü patırdı çıkarmak, kıyâmeti koparmak: Bakın, ben size mülâyemetle muâmeleye hâhişger idim. Amma siz beni afatlamaya icbar edersiniz (Ahmed Vefik Paşa).
Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre "zımnî" kelimesinin anlamları şu şekildedir: Zımnen olan, dolaylı, üstü kapalı: "Zımnî bir suçlama." (Hukukta) Bir sözleşme veya hüküm altında açıkça yazılı olmayan, ancak bunun gereği sayılan, bunun içinde bulunan: "Zımnî teminat."
Arapçadan dilimize geçmiştir. Türk Dil Kurumuna göre bayağı, kibar olmayan anlamları vardır. İkinci bir anlamı ise sıradan şeklindedir.
Türk Dil kurumuna göre müstehzi kelimesinin birden fazla manası mevcuttur. Bu manalar şu şekildedir: Alaycı Alaycı bir şekilde.
Tahayyül etmek kelimesi, hayal etme ve zihinde canlandırma anlamlarına gelen bir kelime çeşididir. Arapçadan dilimize geçen bir kelimedir. Söz sanatları ve edebi metinlerde fazlaca kullanılan kelimeler arasında sayılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hilkat kelimesi halk sözcüğünden türetilmiştir. Halk etmek yoktan var etmek manasına gelirken hilkat ise yaradılış demektir. Doğuştan gelen fıtri özellikler için de aynı sözcük kullanılır.
afaki (āfāḳī / يِقاَفآ)
Türkçe Sözlük'te “gereksiz, önemsiz (söz) / bir kaynağa dayanmayan, hayalî” demektir.
Hem insanlar hem de belli başlı durumlar için kullanılan hayasız kelimesinin ilk anlamı utanmazdır. Genel ahlak kurallarına aykırı olan her türlü söz de davranış da hayasız olarak nitelendirilir.
İnsanın kâinat içindeki her bir varlıkta gördüğü delillere “afakî”, yani “haricî/dışsal”; kendi şahsında aklen, vicdanen gördüğü ve hissettiği delillere ise, “enfüsî”, yani “dahilî/içsel” deliller denir.
Kelime Anlamı: Müphem kelimesi, anlaşılması zor, belirsiz veya açık olmayan bir şeyi ifade eder. Genellikle net olmayan veya anlamı belirsiz olan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.
(Fr. hypotétique) Kabullere, varsayımlara dayanan, farazî: Galileo'nun bıraktığı yerden tartışmaya katılan Isaac Newton ise, konuyu bambaşka bir boyuta taşıdı ve ilk kez tümden gelimi hipotetik bir bağlamda anlamlandırma yoluna gitti (Bilim ve Teknik).
Spesifik sözcüğü; özellikli, sadece bir çeşide, bireye, olaya has olan ve o çeşidin kendine has yanlarını oluşturan veya özel, özgül, ayrıt edici manalarını taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri