Alfa fetoprotein (AFP), hamilelik sırasında gelişmekte olan bir bebeğin karaciğeri ve yolk kesesi tarafından üretilen bir proteindir. AFP seviyeleri doğumdan hemen sonra düşer.
AFP, karaciğer kanserinde çok iyi bir izlem kriteridir ve kan tahliliyle rahatlıkla izlenir. Karaciğer yağlanmasında AFP yüksekliği olabilmektedir. Bu da birçok hekimi ve hastayı karaciğer kanserinin başlangıcı olarak yanıltabilmektedir. Bir de mide kanserinin çok özel bir alt türü vardır.
AFP Yüksekliği Ne Anlama Gelir? Gebe olmayan kadınlarda AFP değerinin 0 ila 40 ng/mL değer aralığında olması beklenir. Gebelerde ise bu değer, 10 ila 150 ng/mL aralığındadır. Gebelik sırasında AFP yüksek çıktı ise bu durum anne karnındaki bebekte, sinirsel tüp kusuru olduğu anlamını taşır.
Hamilelik döneminde bulunan kadınlar tarafından AFP testi normal değerinin kaç olması gerektiği yoğun olarak merak ediliyor. Bu testte normal değer düzeyi gebelik sürecinde yer alan kadınlarda 10 ila 150 ng/ml, gebelik döneminde yer almayan kadınlarda ve erkeklerde ise, 0-40 ng/ml aralığında yer alması gerekiyor.
Agence France-Press (AFP, Fransız Basın Ajansı), dünyanın en eski, Associated Press ve Reuters'tan sonra üçüncü büyük haber ajansıdır. Fransa kökenlidir. Dünya'nın en eski haber ajansıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Alfa fetoprotein genel olarak bebeğin doğduğu aydan sonra ilk üç ay bebeğin kanında bulunan protein olarak da bilinir. Bu protein genel olarak AFP testi yardımı ile ölçülür. Bebeğin doğumundan sonra ilk üç ay içerisinde kanında bulunan temel protein olarak da karşımıza çıkar.
AFP Testi Neden Yapılır? Bazı karaciğer bozukluklarını teşhis etmek için. Karaciğer kanseri , erkeklerde testis , kadınlarda yumurtalık kanseri gibi bazı kanserlerin taranması ve tedavi sonrası izlenmesi sırasında, kanserlerin tedaviye yanıtının izlenmesinde kullanılır.
Primer kara- ciğer kanseri, serum AFP konsantrasyonunu en fazla yükselten klinik durumdur. Vakaların yaklaşık %50 kadarında serum AFP konsantrasyo- nunun 1000 ng/mL'nin üzerinde, %70 kadarında 400 ng/mL'nin üzerin- de, %90 kadarında ise 200 ng/mL'nin üzerinde bulunduğu bildirilmekte- dir.
Alfa-fetoprotein (AFP): Alfa-fetoprotein ya da kısa adıyla AFP, anne rahminde gelişmekte olan bir bebeğin, yani fetüsün karaciğerinde üretilen bir proteindir. Normal insanlarda da yer alan bu protein, gebelik döneminde genetik kusurların ve doğumsal bozuklukların tespit edilebilmesine olanak tanır.
Genellikle 16-18. gebelik haftalarında uygulanan bu test için öncelikle anneden kan örneği alınır ve kanda bulunan alfa-fetoprotein (AFP), total beta-human koryonik gonadotropin (hCG) ve unkonjuge estriol (uE3) değerleri ölçülür.
-Alfa-fetoprotein(AFP): Karaciger, yumurtalik ve testis kanserinde yükselebilir. -Prostat spesifik antijen(PSA): Prostat kanseri için spesifik bir testtir. -Amilaz: Pankreas kanseri için degerlendirilebilir.
Alfa Feto Protein (AFP)
Karaciğer, yolk kesesi ve fetusun gastrointestinal sisteminden sentezlenir. Bir yaşında AFP seviyesi erişkin seviyelerine düşer.
Üçlü Test E3 Değeri Kaç Olmalı? Hamile adaylarına yapılan üçlü testi ile normal değerlerin göz önünde bulundurulması ve değerlendirilmesi gerekir. Bu süreç içinde yapılan testin normal değeri 1/250 olarak kabul edilir.
AFP yani ALFA- FETOPROTEİN testi karaciğer kanseri, testis kanseri ya da yumurtalık kanseri tanısında yardımcı olan bir testtir. Genelde bu test karaciğer, testis, yumurtalık kanseri şüphesi olduğunda ya da bu kanserlerden biri geliştiğinde tedavi süreci ve sonrasında belirli aralıklarla yaptırılır.
Dörtlü (Quadruple) Test daha verimli olup, belirleme değeri % 79-80' dir. Üçlü (Triple) Test' in ise % 69' dur.
İkinci trimesterde ise " üçlü tarama testi" denilen bebeğin baş çapının (BPD) ölçümü ile birlikte hCG E3 ve AFP düzeyinin ölçümü, "dörtlü tarama testinde" ise üçlü tarama testine ek olarak inhibin-A düzeyinin ölçülmesi söz konusudur.
Anne adayından 16 ila 19. Haftalarda alınan kan ile yapılan üçlü tarama testi ile Down sendromu, zekâ geriliği, kromozom bozuklukları, beyin ve omuriliğe ait problemler tespit edilebilir. 3 ayrı hormon ölçümü ile yapılan üçlü tarama testi değerlendirmesi mutlaka bu alanda uzmanlar tarafından yapılmalıdır.
Fetoprotein (AFP): Primer karaciğer, testis ve over kanserlerinin araştırılması ve tedaviye yanıtın izlenmesi amacıyla kullanılır. Erişkinlerde yüksek AFP düzeylerinin kanser dışı başlıca kaynağı benign karaciğer hastalıklarıdır.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Kan tahlilleri karaciğer fonksiyon anormalliklerini gösterebilir. Görüntüleme Testleri. Doktorunuz, ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi görüntüleme testlerini önerebilir. İnceleme için bir karaciğer doku örneği alınması.
Anne adayından kan örneği alınarak yapılan üçlü tarama testi, 5 ile 10 dakika içinde tamamlanabilen bir uygulamadır. Sonrasında AFP, uE3' ve hCG değerlerinin ölçümünün yapılabilmesi için alınan kan örneği laboratuvara gönderilir ve yüksek ve düşük AFP seviyeleri ile anormal hCG ve estriol seviyeleri ölçülür.
Dörtlü tarama testi öncesi bebeğin gelişimi ultrason yardımı ile görüntülenir ardından dörtlü tarama testi için hastadan kan örneği alınmaktadır. Hastadan alınan kan örneğinde dört temel madde incelenir ve sonuçları birkaç günde çıkmaktadır.
Test sonuçları değerlendirilirken sınır değer 1/270'dir. Üstündeki değerler (1/200,1/100,1/50… şeklinde) yüksek riskli kabul edilir ve hasta eğer isterse Trizomi 21,18 açısından kesin tanı koymak için amniosentez yöntemi ile karnından su alma işlemi yapılarak genetik inceleme sonucunda tanı konulur.
Gebelikte Tarama Testleri
2'li test ilk trimester tarama testi olup 11-14. haftalar arasında, 3'lü test ise ikinci trimesterde 15-19. haftalar arasında yapılır. Diğer testler ise fetal DNA testi, CVS ve amniyosentez ise taramadan çok tanı testleri olup bize kromozom bozuklukları ile ilgili sonuç verir.
Bu test; anneden alınan kandan HCG, E3 ve AFP bakılması ve bu değerlerin anne yaşı ve bebeğin haftası ile birleştirilmesi ile bebeğinizin Down sendromu ve Trizomi 18 olabilme riski hakkında bilgi verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri