Ön dişlerin üzerinde yer alan bu dikey görünümlü çizgilere mine çatlağı adı verilir. Normalde gelişen bu çatlaklar ağrı hissettirmez; ancak leke oluşumu çok kolay bir hale gelir. Sonucunda ise ön dişlerde çizgi şeklinde renklenmeler gözlemlenir. Bu seviyede temizleme veya yoğun fırçalama ile geçmez duruma gelinir.
Tedaviler; Estetik diş dolgusu (kompozit) ya da yaprak porselen (porselen lamina) tedavisi. Dolgu işlemini yapmak için, dişinizdeki çatlak bölgedeki renklenme temizlendikten sonra diş minenizle aynı renk dolgu materyali uygulanır .
Bu çatlaklar, dişin içindeki daha yumuşak dokuların dış etkenlere maruz kalmasına sebep olabilir. Benim hastalarımda gördüğüm üzere, mine çatlamaları çoğunlukla travma, sert gıda tüketimi veya diş sıkma gibi faktörlere bağlı olarak meydana gelir.
Kırık diş tepesi
Şiddetli diş çürüğü veya diş gıcırdatmadan kaynaklanan aşırı kuvvet, diş tepesi kırığına yol açabilir. Bu, minenin zayıflaması nedeniyle diş yüzeyinden bir parçanın genellikle kendi kendine koptuğu zamandır. Üst ve alt arka azı dişleri en yaygın olarak kırılır.
Çatlak diş sendromu tedavisi için öncelikle çatlağın ilerlemesini engellemek gerekir. Hastanın ağrısı yüksekse bu ağrının kaldırılması amacıyla ortodontik bant ile geçici stabilizasyon yapılması gerekir. Sorunlu olan bölge için kök kanal tedavisi yapılır ve sinirleri tamamen ortadan kaldırılmış olur.
İlgili 35 soru bulundu
Amerikan Endodontistler Birliği'ne göre, diş çatlağı diş etinin altına ulaştığında tedavi edilemez hale gelmektedir. Bu da diş hekiminin dişi çekmesini gerektirebilir ama bu ağzınızda boşluk kalacağı anlamına gelmez. Diş hekiminiz çene kemiğinize diş implantı yerleştirerek çekilen dişin yerine yenisini koyabilir.
Diş minesinin kendini onaramıyor olmasının nedeni ise ameloblast hücrelerin dişin patlamasıyla birlikte ölmesidir. Yerine yeni hücreler oluşmadığından diş minesinin de kendini onarması mümkün olmaz. Bu tabakada aşınma meydana gelmesi halinde mutlaka diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekiyor.
Diş minesi aşınması ilerlediğinde kompozit dolgu tedavisi öne çıkar. Kompozit dolgu tedavisi etkili olduğu için aşınmanın ilerlemesi durumunda bu tedaviye başvurulur. Diş minesi aşınmasının derecesine bağlı olarak porselen lamina tedavisi de tercih edilir.
Mine Tabakası Kendini Yeniler mi? Diş minesi yaşayan bir organizma değildir, bu nedenle kendini yenilemez ve mine tekrar büyümez. Mine kaybının önüne geçebilmenin kolay yollarından biri ise iyi bir ağız bakımı rutinidir.
Görsel olarak teşhisin konulabilmesi için bazen ilgili dişteki restorasyonun uzaklaştırılması ya da şüpheli sahanın cerrahi olarak açılması gerekebilir. Sebep ortadan kaldırılmaz ve çatlak tedavi edilmezse diş kırıkları olasıdır. Çatlak dişin tedavi yöntemi çatlağın yeri derinliği ve yönüne bağlı olarak belirlenir.
Kırılan dişin kendini onarması mümkün değildir. Dişler ağız içine sürdüğü andan itibaren formlarında değişiklik olmaz, büyümezler. Bu nedenle kırık bir dişin kendini onarabilmesi mümkün değildir.
Bu işlem, "remineralizasyon" adı verilen bir yöntemle gerçekleştirilebilir.Mevcut diş minesi bütünüyle aşınmadan önce onu güçlendirmek amacıyla florür ve kalsiyum içeren ürünleri kullanarak bütün gayreti zayıf noktalara toplayabilirsiniz.
Dentin, diş minesi kadar sert veya koruyucu değildir, dolayısıyla açığa çıktığında ağız bakterileri ve plak, dişe zarar vermeye başlayabilir. Çürüme devam ederse dişin pulpası tehlikeye girebilir, bu da ciddi durumlarda dişin çekilmesiyle sonuçlanabilir.
👉🏻 Çatlak kemik, kendiliğinden iyileşebilen bir durum değildir. Bir uzman doktor tarafından tedavi yapılması gerekmektedir. Doktor tarafından uygulanan çatlak tedavisi kısa süre içerisinde etkisini gösterecektir. Hastanın durumuna, çatlağın yerine ve boyutuna göre tedavi süresinde değişkenlikler olabilmektedir.
Diş Minesi Ne Kadar Sürede Yenilenir? Diş minesi tabakası yenilenmez. Ancak aşınma sonrası gerekli tedavi ve ağız – diş sağlığı yönündeki bakımla güçlendirilir. Bunun için hekiminiz tarafından aşınmanın derecesine uygun olarak tedavi çeşidi belirlenir.
Vücutta diğer kemikler gibi diş minesinde hücreler bulunmadığından, tekrar diş minesinin oluşması mümkün değildir. Bu yüzden de diş minesindeki aşınmaya engel olmak gereklidir. Diş minesi aşınması genellikle, diş oyuklarında, dişin diş yüzeylerinde ve kesici diş kenarlarında meydana gelen bir aşınma durumudur.
Diş minesinin zayıflamasının nedenleri şunlar olabilir: Yetersiz ağız bakım alışkanlığı Özellikle aşırı şekerli veya asitli yiyecek ve içecekler tüketmek olmak üzere sağlıksız besin düzeni. Dişleri çok sert fırçalama veya sert kıllı bir diş fırçası kullanma.
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir. Bunlar metal braketler, porselen (şeffaf) braketler, lingual braketler, şeffaf plaklar veya telsiz tedavi yöntemi olabilir.
Erken aşamalarda, diş minesinde veya mine ve dişin ara tabakasında oluşan küçük çürükler genellikle dişin mine tabakasının sertleştirilmesi için florür uygulaması ile tedavi edilir. Florür, diş minesinin sertliğini artırarak çürüğe karşı koruyucu bir bariyer oluşturur.
Diş hekimlerinin diş taşı temizliği için kullandığı cihazlar diş minesine ve diş etine zarar verecek nitelikte değildir. Temizlik yapıldıktan sonra diş taşı bulunan yüzeyin boş kalmasından dolayı başlarda diş hassasiyeti hissedilebilir.
Çatlamış dişler, çok fazla ağrı çektirir ve dişin orjinal görünümünü kaybetmesine neden olabilir. Diş yapıştırma işlemi, dişin çatlak veya kırık yerine metal, plastik veya porselen malzemeler uygulayarak dişi tamir eder.
Tedavi edici yöntemler:
İncelmiş mine bölgelerine diş hekimi tarafından uygulanan hassasiyet giderici vernikler ve LASER uygulamaları, oldukça başarılı sonuçları olan tedavilerdir. Mine dokusunun tamamen ortadann kalktığı bölgelerde estetik dolgu uygulamaları hem hassasiyeti hem de kötü estetiği ortadan kaldırır.
Diş çizilmesi olarak bilinen durum aslında dişin dış tabakası olan minenin çatlaması durumudur. Mine çatlakları çok çeşitli sebeplerden olabilir. Fakat en sık karşılaştığımız sebeplerden biri dış sıkma ve diş gıcırdatma (Bruksizm) durumlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri