Karbonatlı veya tuzlu suyla gargara yapmak aftın iyileşme sürecini hızlandırıp ağrıyı azaltabilir. Eczanelerde satılan antiseptik içerikli gargaralar veya spreyler de kullanılabilir.
Aloe Vera ve Aft
Aloe vera, aftların neden olduğu ağrıyı azaltabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Bitkiden gelen jeli doğrudan aftın üzerine uygulayın ya da aloe vera suyu için. Aloe vera çatlamış dudaklar ve uçuk gibi diğer oral rahatsızlıkları da tedavi edebilir.
-Kesinlikle aftın yüzeyine dokunulmamalı ve tahriş edici işlemlerden kaçınmalıdır. -Halk arasında yaygın olan ve ağrıyı hafifletebileceği düşünülen aftın üzerine tuz basmak, asitli ürün sürmek veya rakı basmak gibi yanlış ve sorunu daha da kötüleştirecek işlemlerden kaçınmak gerekmektedir.
Sıcak içecek ve yiyeceklerden, baharatlı, tuzlu yiyeceklerden ve turunçgillerden kaçınılmalıdır. Tuzlu su ve soğuk su ile gargara yapılmalıdır. Meyve aromalı buzlu çubuklar ağızda yanık varsa faydalıdır. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yapılması pamukçuk yaralarına iyi gelir.
Şiddetli kanama varsa hemen diş hekiminize ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Sızıntı şeklinde kanama varsa çekim yeri üzerine konulan gazlı bez basınç uygulayarak yarım saat tutulursa kanama duracaktır. Eğer kanama hala devam ederse en uygun olanı diş hekiminize başvurmanızdır.
İlgili 20 soru bulundu
Çapının minikliğine inat, acısı bir o kadar büyük! Yarım santimden küçük olanlara minör aft, yarım santimden büyük olanlara majör aft deniyor. Çoğunlukla minör aftlar kendiliğinden 10 gün içinde geçiyor. Majör aftlar veya çok sayıda ağrılı aftlar hastaların yaşam kalitesini son derece bozuyor.
Sirke: Elma sirkesi ya da sirke ile seyreltilmiş suyu, ağızda aft olan bölgelere uygulayabilirsiniz. Sirkenin antimikrobiyal özellikleri enfeksiyon riskini azaltabilir ve iyileşmeyi hızlandırabilir. Bal: Doğal antibakteriyel özelliklere sahip olan balı aft üzerine doğrudan uygulayabilirsiniz.
Ağız içerisinde ya da yakın bölgelerde çıkan aft, bulaşıcı değildir. Belirtilerin görülmeye başlamasından itibaren durum genellikle 1 ila 3 hafta arasında kendiliğinden iyileşir. Bu nedenle tedavi pek gereken bir durum değildir. Eğer belirtiler arasında ağrı görülüyorsa, bu durum da ortalama 7-10 gün içerisinde geçer.
Uygunsuz bir şekilde yapılan protezler ve diş telleri nedeniyle ağız içinde yaralar oluşmaktadır. Vücuttaki B12 vitamini ile demir ve folik asit eksikliği de ağız yaralarının önemli bir sebebidir.
Aft bu durumlar ile ilgili olabilir: Hastalıklar: Aft, kronik iltihaplı bağırsak hastalığı, çölyak hastalığı (ince bağırsak mukozasının kronik hastalığı), Behçet hastalığı (vasküler iltihap) HIV enfeksiyonu, Herpes enfeksiyonu, el, ayak ve ağız hastalığı gibi hastalıklar bağlamında ortaya çıkabilir.
Aft bulaşıcı değildir, uçuk bulaşıcıdır.
Gerekli görüldüğü durumlarda çinko sülfat, siyanokobalamin, B12 vitamini desteği sağlanabilir. Sık ve şiddetli seyreden aftlarda sistemik immünsüpresif ilaçlar da uygulanabilir.
Limon: Limon asitli bir yapıya sahiptir. Bu yapısından dolayı da ağız içinde oluşan yaraları iyileştirmektedir. Limonlu su içmek veya limonlu su ile gargara yapmak etkili sonuçlar verecektir.
Tuzlu su ile gargara ağız yaralarının tedavisinde fayda sağlayabilir. Tuz aynı zamanda aft ağrısını da hafifletir. Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzu eritilir ve bu suyla günde birkaç kere hatta birkaç saatte bir bu suyla, yutmadan 15-30 saniye gargara yapılabilir.
Başlangıçta sirke daha çok ağrı yaratabilir ama aftların ağrısının giderilmesinde etkinliğini göreceksiniz. Kabartma tozu da doğal aft tedavilerinden birisidir. Direkt aftın üzerine kabartma tozu (karbonat) uygulayabileceğiniz gibi, su ve kabartma tozu ile bir hamurda oluşturup uygulama yapabilirsiniz.
– Yemeklerden önce aft bölgesine “xylocaine” solusyonu ya da ağız için hazırlanmış anestezik kremler uygulanabilir. – Aft üzerine uygulanacak “orabase”, “Gly-oxide”, “Cankaid”,”Ambesol” gibi ağız içi kremler uygulanabilir.
Zayıf bağışıklık sistemi, vitamin ve mineral yetersizliği, ergenlikte hormonal faktörler ve çölyak hastalığı aftöz ülsere neden olabilmektedir. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Kadınlarda daha yaygın olarak görülür. İltihaplı bir doku ile çevrili olan aft yaraları kısa zamanda kendiliğinden geçer.
İbrahim Saraçoğlu Afta iyi Gelen Kür Tarifi: Saraçoğlu aft kürü olan yoğurt otu ve kantaron yağı karışımının yapılışı şu şekilde;. 1 tatlı kaşığı yoğurt otu 1 bardak suda 3 dakika kaynatılır. Sabah aç karnına ve akşam yatmadan önce gargara yapılır.
Stresin ağız hijyeni ve diş sağlığını doğrudan etkileyen önemli bir faktör olduğunu belirten uzmanlar stresin, ağızda aft oluşumu, bruksizm (diş sıkma), ağız kuruluğu, diş eti hastalığı, ağız kokusu, prekanseröz lezyonlar gibi birçok ağız ve diş hastalığına sebebiyet verdiğini belirtiyorlar.
Özellikle aft yaralarında en sık kullanılan doğal ürünlerden biri de sumak. Sumak ve sirkenin bir araya geldiği bu tarif hem doğal olması hem de kolay hazırlanabilmesi yönünden avantajlı. Sen de yalnızca iki malzemeli bu tarifi hazırladıktan sonra düzenli gargara yaparak ağız yaralarının geçmesini sağlayabilirsin.
Meşhur deyim "yaraya tuz basmak" aslında kötü bir durumu daha da kötü hale getirmek anlamına gelebilir. Bir yaraya tuz koymak ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Tuz kristallerinin keskin ve pürüzlü yapısı, zaten hassas olan yaralı bölgeyi daha da fazla tahriş edebilir.
Aft neden çıkar? Aft çıkması için, ağız içini örten mukozada mikroorganizmaların yerleşmesine olanak sağlayan defekt olması gerekir. Bu defekt dudak, yanak ısırma, sert gıdalar, diş fırçası baskısı gibi bir çok faktörden oluşabilir.
Maden suyunu dilin yara olan bölgesinde belli bir süre bekleterek yaranın iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Maden suyu ile gargara yapılması da dil yaralarının iyileşmesini sağlayan bir diğer seçenektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri