Hikayeler genel olarak bir ya birinci kişi ağzıyla anlatılır ya da üçüncü kişi ağzı üzerinden anlatım yapılır. Bu durum hikaye anlatacak olan kişiye bağlı olarak değişir.
Roman ve hikâye incelemesi üzerine yazılmış Türkçe yayınlarda genellikle iki çeşit anlatıcıdan ve onlara bağlı bakış açılarından söz edilir. Bunlar birinci ve üçüncü tekil kişi ağzından anlatım ile kahramana ait bakış açısı ve hâkim (tanrısal) bakış açısıdır.
Anlatıcı, öykülemede olayları, durumları, olguları anlatan, sanatçı ile okur/izleyici arasındaki 'sanal bir ara-kişi' olarak tanımlanır. Kurgu dünyanın içinde yer alan bu 'ara-kişi', olay, oluşum ve figürleri aktarma işlevini yerine getirirken değişik formlarda karşımıza çıkabilmektedir.
Kişiler; Hikaye içerisinde olayı yaşayan ya da olayın gelişmesinde rol oynayan insanlardır. Yer; Hikayede olayın yaşandığı mekan veya veya çevreler.
Öyküde kişiler, olay örgüsü, mekân, zaman, anlatıcı ve bakış açısı olmak üzere beş temel yapı unsur vardır ve olay öyküsü ve durum öyküsü olarak ikiye ayrılır.
İlgili 15 soru bulundu
HİKAYE UNSURLARI (Olay, yer, zaman ve kahramanlar) - YouTube.
Hikayenin yapısını oluşturan belli başlı unsurlar vardır. Bu unsurlar, olay örgüsü, zaman, mekan ve kişilerdir.
d. Kişi: Hikâyede anlatılan olayları veya durumları yaşayan kahramanlardır.Hikâyede az kişi vardır. Bu kişiler "tip" olarak karşımıza çıkar ve ayrıntılı bir şekilde tanıtılmaz. Hikâyede kişiler sadece olayla ilgili "çalışkanlık, titizlik, korkaklık, tembellik" gibi tek yönleriyle anlatılır.
hikayeye ilk bakan en altta, son bakan da en üstte görülür.
Hikâye kısa ve orta uzunlukta bir yazı türüdür. Roman ise uzundur. Hikâyede kişi sayısı azdır. Romanda kişi sayısı fazladır.
Üçüncü kişili anlatım yöntemi oluşturulurken, yazarlar; daha çok duyduklarını ya da uydurduklarını yazarken üçüncü kişili anlatımı kullanırlar. Bu anlatım genellikle masallarda, fıkralarda, romanlarda, hikayelerde... vb. kullanılır.Üçüncü kişili anlatım, genellikle duyulan geçmiş zaman eki kullanılır.
Sınırlı üçüncü şahıs anlatıcı, bir öykünün bir üçüncü şahıs tarafından; fakat sadece bir karakterin bakış açısından anlatıldığını belirten bir edebiyat terimidir. Anlatıcı diğer karakterlerin duygu ve düşüncelerini de bir karakterin bakış açısından anlatır.
İkinci şahıs anlatıcı, bir edebi metinde ana kahramana anlatıcının ikinci şahısla hitap etmesini anlatmak için kullanılan bir edebiyat terimidir. Türkçede bu iş için "sen" veya "siz" zamirleri kullanılabilir. Örnek olarak: Sen bunun gibi bir yerde sabahın bu saatinde olacak biri değilsin.
Olayı anlatan kişi olayın içindeyse 1, değilse 3. kişi ağzından anlatımın olduğunu söyleriz. Başka bir ifadeyle olayın içinde “ben, sen, biz, siz” kişilerinden en az biri varsa 1. kişi ağzıyla anlatımdır. “O” ya da “onlar” kişilerinden biri varsa 3. kişi ağzından anlatım vardır.
Birinci kişi ağzıyla anlatım içerisinde yazar kendi başından geçen olayları anlatabilir ya da herhangi bir olayı kendi yaşamış bir dille anlatabilir. O yüzden bu tür anlatım içerisinde yazar tekil şahıs (ben) ya da çoğul şahıs (biz) bitiminde bir anlatım gösterir. ''Bugün hiç ses çıkarmadan evden yavaşça çıktım.
Birinci şahıs anlatıcı, bir öykünün bir kişi tarafından, kendi adına ve kendisi hakkında konuşarak anlatıldığı anlatım türüdür. Anlatıcı karakterlerden biridir. Birinci şahıs anlatıcı tekil veya çoğul olabilir, eserdeki belli bir bakış açısını temsil eder.
HİKAYELERİN NEYE GÖRE SIRALANDIĞI ORTAYA ÇIKTI
Benzer şekilde, Hikayeler de bir kişinin gönderilerini ne sıklıkta görüntülediğinize, direkt mesaj üzerinden mesajlaşıp mesajlaşmadığınıza veya bir hikayeyi beğenip etkileşim kurmanıza göre sıralanıyor.
Hikayenizi kimlerin gördüğüne göz atmak için hikayenizi açın ve ekranı yukarı kaydırın. Hikayenizdeki her bir fotoğrafınızı veya videonuzu görüntüleyen kişilerin sayısını ve Instagram kullanıcı adını görürsünüz. Hikayenizi Facebook'ta paylaştıysanız hikayenizi Facebook'ta kimlerin gördüğüne göz atmak için aşağı inin.
Hikayeler sandığınız gibi sizden gizli sık sık profilinize girip, sizi gözetleyenleri en üste çıkarmıyor. Hatta Haziran 2018'de şirketteki önemli isimlerden biri olan Julian Gutman'ın verdiği röportaja göre liste sizin Instagram içindeki hareketliliğiniz ve en yakın olduğunuz kişilere göre sıralanıyor.
Hikaye anlatıcılığı, özünde hikaye anlatıcısı ile izleyici arasında bir bağlantı oluşturmakla ilgilidir. Hikaye anlatıcısının bakış açısını, deneyimlerini ve fikirlerini paylaşmasına olanak tanırken aynı zamanda izleyiciye kendi gerçekliklerinden bir kaçış ve yeni bir şey deneyimleme fırsatı sunar.
Hikaye yazmaya başlamadan önce ana tema, konu ve karakterler belirlenmelidir. Yazılacak hikayenin temelini oluşturan konu, yazarın yaşadığı, gözlemlediği veya hayal gücünün eseri olan olaylardan seçilebilir. Gözlem ve anılar, konu seçimi açısından önemli bir kaynaktır.
Hikaye, tamamen sözlü kültürden ortaya çıkmış, yazarının anonim olduğu eserlerken öykü ise kurmaca metinler olup sahibinin belli olduğu bir yapıdaki edebi eserlerdir. Bu türdeki eserler, bir ya da en fazla iki karakterin yer aldığı, max. 7500 kelimeye kadar yazılan metinlerdir.
Öykü yapısı, bir öykü yazılırken bağlı kalınan edebi yapıya verilen isimdir. Genel olarak serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur.
Metinde karşımıza çıkan olay, öncesi ve sonrasıyla kendi içinde art arda gerçekleşen ve birbirine bağlanan bazı küçük olaylardan oluşur. Birbirine bağlanan ve bir süreklilik yaratan bu durum, genellikle “zincir” sözcüğüyle ifade edilir. Bundan hareketle olay örgüsüne “olay zinciri” de denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri