Tül perde yıkarken kırışmaması için, her yıkamada mutlaka yumuşatıcı kullanmayı ihmal etmeyin.
Perdelerinizi yıkarken çok az bir deterjanın yanı sıra perdelerinizin arasında 2-3 adet küp şeker ya da yıkama gözüne 1 kaşık toz şeker ve az miktarda karbonat ekleyerek perdelerinizde bulunan leke ve gri renkten kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
Beyaz sirkeyi kullanarak tül perdeleri beyazlatmak için yapacağınız işlem çok basit. Deterjan bölmesine eklediğiniz toz deterjan üzerine beyaz sirke dökün ve 30 derece yıkama moduna alarak tüllerin temizlenmesine şahit olun. Beyaz sirke sayesinde yıpranmış ve kirlenmiş tülleriniz eskisine göre daha beyaz görünecek.
Tül veya perde yıkamak için öncelikle tüller ayrı perdeler ayrı şekilde makineye yerleştirilmelidir. Tül daha hassas bir kumaş türü olduğu için perdelerle karışık yıkamak doğru olmamaktadır. Tüller makinede en düşük 30 derecede yıkanmalıdır. Makinede yıkama da sıkma ve kurulama programları tüller için önerilmemektedir.
Tül perdelerin yıkanması sırasında istenilen sonucu ulaşılmak için bazı durumlardan kaçınmak gerekmektedir. Öncelikle tül perde yıkamasında kesinlikle çamaşır suyu ve benzeri gibi ağartıcılar kullanılmamalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Her şeyden önce çamaşır makinesinde tül perde yıkanırken, sıcaklığa dikkat edilmesi gerekir. Çok yüksek sıcaklıklarda yıkama yapılması, perdenin kırışmasına ya da parçalanmasına yol açabilir. 30 derece sıcaklık ve narin yıkama ayarına alarak yıkama yapılması uygundur.
1 adet bulaşık yıkama kapsülünü perdenin üzerine bırakın. Ardından deterjan bölmesine kullanmaya devam ettiğiniz deterjanları dökün ve kapatın. Perdeleri hassas yıkama yapmanız önerilir bu nedenle programı hassas yıkama olarak seçin. Uygun modda perdeleri yıkayarak bittiğinde kuruması için düz bir şekilde havalandırın.
Perdelerinizi yıkarken dört yüz devirde sıktırmanız gerekir. Bu sayede perdelerin sıkma işlemi sırasında hem hasar görmez hem de fazladan buruşma durumuyla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Perdelerin yüksek derece yıkanması, doğal formunun bozulmasına yol açabilmektedir. Perdeniz ilk günkü halini kaybedebilir.
İnce tül perdeleri yıkarken sıkma işleminin uygulanması tavsiye edilmez. Çamaşır makinesinde yapılan sıkma, tülün yapısının bozulmasına neden olur.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Çamaşır makinesine koyduğunuz perdenizin üzerine 2 tatlı kaşığı kadar toz şeker ekleyin ve makinenizi çalıştırın. Yıkanan perdelerinizi makineden çıkardığınızda bembeyaz olduklarını göreceksiniz.
2 saat çok uzun bence gerek yok. 30-40 dakika yeter perdeye.
Vanish Tül Temizleyici Toz, yepyeni 2 kat beyazlatıcı formülü ile tüllerinizi ve dantel örtülerinizi bembeyaz yapar. İs, kurum, sigara ve tüm zor lekeleri kolayca çıkarır. Çamaşır suyu içermediği için tüllerinizi kesinlikle yıpratmaz.
Tül perdelerin senede ortalama 4 kere yıkanması önerilir. Ancak sigara içilen ya da kaloriferli, sobalı evlerde bu sayı artar. Çamaşır makinesinin yıkama programı muhakkak narin yıkama fonksiyonuna ayarlanmalıdır. Çamaşır makinesinin devir sayısı azaltılmalı ve sıktırma işlemi kısa bir süre yaptırılmalıdır.
Peki, bu kirliliği nasıl temizleriz? Genellikle krem ve beyaz tonlarda tercih edilen tül perdelerinizi temizlerken kullandığınız deterjanın içerisine ayriyeten bir adet kabartma tozu eklerseniz harika bir sonuç elde edeceğinizi siz de gözlerinizle göreceksiniz.
Yüksek sıcaklıklarla çamaşır makinesinde yıkanan perdeler kırışabilir ve ayrıca parçalanabilir. Doğru bir yıkama yönteminin kullanıldığından emin olmak için perdenin otuz derecede yıkanması gerekmektedir. Ayrıca sıcaklık ayarının yanında perdenin narin yıkama ayarı kullanılarak temizlenmesi daha doğru olacaktır.
Ütüye Gerek Olmayan Perde Temizliği; Çamaşır makinesinde ütüleme sorunu doğurmadan yıkama işleminin gerçekleşmesi sağlanabilir. Bunun için direkt olarak perde temizliğinin yapılmasında, durulama ve sıkma konusunda özel seçenekleri işaretleyin.
Deterjan seçimi: Tül perde hangi deterjanla yıkanır? Sert deterjanlar perdenin hassas kumaşına zarar verebilir. Bu nedenle yumuşak bir deterjan tercih edin ve mümkünse çamaşır sodası kullanın.
Devir Sayısı ve Su Tüketimi
Makinenin enerji sarfiyatı dışındaki farklı değerleri de tercihlerde belirleyici oluyor. Buna göre bir çamaşır makinesi kaç devir olmalı, diyorsan en az 1000 devir modeller öne çıkıyor. Sıkma performansı çok çok önemliyse 1400 devir çamaşır makineleri de ideal olabilir.
Tül kumaşlar naylon, polyester ve sentetik içerdiği için çok sıcak tutar.
Perdeler makineye, çok sıkı olmayacak şekilde katlanıp o şekilde koyulmamalıdır. Çamaşır makinesinde varsa tül perde programı, yoksa hassas ya da narin programları seçilmelidir. Su ısısı 40 derecenin üstünde olmamalıdır. Çamaşır makinesinde ilave su alternatifi varsa, tül perde yıkanırken seçilmelidir.
Perdenizi astıktan sonra buhar vererek kırışıklığı önlemeniz mümkündür. Kaynar suyun etkisiyle kırışıklık önleme: Küçük olan perdeleri kornişe taktıktan sonra altına leğen içinde kaynar su koyabilirsiniz. Böylelikle buharı alan perdenizdeki kırışıklıklar azalacaktır.
Bunun yanında makinelerdeki hassas programlar da hafif bir sıkma gerçekleştirdiği için tül perdelerin kırışma oranını düşürür. Yine perdelerin kırışmasını önlemek istiyorsanız ön yıkamadan uzak durmalısınız.
Perdelerin elde yıkama suyuna, deterjan yerine saf sabun ilave edilmesi, olası yıpranmalarla karşılaşma riskini en aza indirir. Perde yıkama işlemi sırasında stor katlarının bozulmaması için perdeyi aşırı ıslatmaktan kaçınmak gerekir. Perde mekanizmalarının asla çamaşır suyu gibi ağartıcılar ile temizlenmemesi gerekir.
Tülünüzü çıkarıp makineye atın, deterjan gözüne deterjanınızla birlikte 60 gram Vanish Tül ekleyin. Tüllerinizin kolalı gibi çıkması içinse yumuşatıcı gözünüze ise Vanish Parlatıcı ekleyin. Vanish'in oksijen gücü sayesinde en dipteki kirlerden bile kurtulun!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri