Aft, kanserleşmez ve kansere dönüşmez.
Dilin üzerinde yaralar, aftlar veya beyaz beneklerin oluşmasıyla kendini belli eden dil kanseri, daha çok sigara, alkol tüketimi ve siroz sebebiyle gelişiyor. Bu sebeple ağızda çıkan yaraları önemsemek, dil kanserini teşhis etmekte büyük bir rol üstleniyor.
Geçmeyen ağız yarası halk arasında aft veya stres sonrası çıkan yaralar olarak bilinir. 21 gün - 1 ayı geçen yaralar olursa durum farklı olabiliyor. 21 günü geçen ağız yaraları devam ediyorsa vücutta oluşan bir kanserin habercisi olabilir, hekime danışmak gerekmektedir.
Aft bu durumlar ile ilgili olabilir: Hastalıklar: Aft, kronik iltihaplı bağırsak hastalığı, çölyak hastalığı (ince bağırsak mukozasının kronik hastalığı), Behçet hastalığı (vasküler iltihap) HIV enfeksiyonu, Herpes enfeksiyonu, el, ayak ve ağız hastalığı gibi hastalıklar bağlamında ortaya çıkabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Miyelodisplastik sendromlar olarak bilinen kemik iliği hastalıklarında, malabsorbsiyon denen ince bağırsak hastalıklarında, nötropeni, çölyak hastalığı, lupus ve reiter hastalıklarında aftöz ülser görülebilir. Ayrıca bağışıklık sistemini çökerten HIV, behçet hastalığı ve bazı kanser türlerinin de bulgularından biridir.
Ağız Kanseri Belirtileri Nelerdir? Ağız içinde, dudakta beyaz, kırmızı beyaz leke ve yaralar olarak ortaya çıkar. Beyaz lekelenmeler 'lökoplaki' olarak adlandırılır ve habis dönüşüm gösterebilen lezyonlardır. Kırmızı lekelenmeler ise 'eritroplaki' olarak adlandırılır ve kanserleşme riski daha yüksektir.
Ağız kanseri oluşumunun sebebi henüz tam olarak bilinmese de sağlıklı hücrelerinde meydana gelen mutasyonların kanser riskini oluşturabileceği düşünülüyor. Bu noktada oluşan mutasyonlar, sağlıklı hücrelerin çoğalmasını engelleyebilir ve böylelikle kitleler oluşabilir.
Hastalık kimi zaman, boyun ve çene altı lenf bezelerine sıçrayıp (metastaz) şişlikler ile kendini belli edebilir. Dil ve ağız içi kanseri kimlerde daha sık görülür? Dil kanseri, çoğu kez 30 ve daha üzeri yaştaki kadınlarda görülmektedir. Ancak, erkeklerde, nadiren de gençlerde ve çocuklarda görülebilmektedir.
Aftların iyileşme süresi ortalama 5-10 gündür. Bazen bir aft iyileştikten sonra başka bir aft meydana gelebilir. Birden fazla aft aynı anda görülebilir. Aft 2 hafta içinde geçmezse muhakkak doktora başvurulmalıdır.
Çölyak, Behçet hastalığı, HIV ve Herpes enfeksiyonu, el, ayak ve ağız hastalığı gibi sorunlar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Ağız içindeki yaralanmalar sonucunda mukoza zarar görerek ağız yaraları ortaya çıkmaktadır. Uygunsuz bir şekilde yapılan protezler ve diş telleri nedeniyle ağız içinde yaralar oluşmaktadır.
Uzun süredir ağızda bulunan ve geçme belirtisi göstermeyen şişlik ve lekeler, ağız içi veya dudaktaki ağrı vermese de iyileşmeyen herhangi bir çatlak, şişlik veya ülser ağız kanseri için ilk belirti olabilir. Gelişen bir tümör ağrı vermeyebilir ancak yayılarak kanamaya sebep olabilecek ülserler oluşturabilir.
Ağız kanserleri yetişkin yaşlarda ve çoğunlukla 30 lu yaşlardan sonra görülür. Çocukluk çağında çok çok nadirdir, 30 yaş altında ise nadir ama mümkündür. Ülkemizde hem kadınlarda hem de erkeklerde görülür, kadınlarda oran biraz daha yüksektir.
Erkeklerde kadınlara nazaran daha sık görülür. Erken teşhis edilmezse, ağız kanseri ameliyat, radyasyon terapisi ve/ veya kemoterapiyi gerektirebilir. Toplam beş yıl boyunca hayatta kalma oranı yüzde 50 olmakla birlikte, ölümcül de olabilir.
Ağız kanseri riskinizi artırabilecek faktörler: Sigara, puro, nargile, çiğneme tütün dahil herhangi bir tütün kullanımı Yüksek alkol alımı Dudakların güneş ışığına aşırı maruziyeti.
Prostat kanseri, yumurtalık kanseri, tiroid kanseri, karaciğer ve testis kanserinde kan testleri tanı yöntemi olarak kullanılıyor. Ancak kan kanseri (lösemi) dışında hiçbir zaman kan testleri ile kanser tanısı konmuyor, hekim tarafından diğer tanı yöntemlerine başvuruluyor.
Tespit edilmesi zor bir hastalık değildir. Belirtileri arasında diş etinde kanama, diş eti şişmesi, diş etinde renk değişikliği, ağrı, diş eti çekilmesi, dişlerde sallanma ve ağızda yara veya ülser gibi lezyonlar yer alabilir.
“Ağız kanseri nedir?” sorusu ağızda bulunan bazı hücrelerin yapısının değişmesi ve hücrelerin kanserleşmesi olarak da cevaplanabilir. Ağız ve dudaklarda kolayca kanayabilen ve 2 hafta içinde iyileşmeyen yaraların gelişmesi, ağızda ve dilde beyaz lekelerin oluşması gibi yaygın belirtiler açığa çıkarabilir.
Halk arasında ağız yarası olarak da adlandırılan aftın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak, darbe, ağız içini ısırma, gıdalara karşı hassasiyet, vitamin eksikliği, stres, ağız ve diş sağlığına dikkat etmeme, bazı hastalıklar ve hormonal değişimlerin aft ile bağlantılı olduğu söylenebilir.
Erkeklerde görülme oranı kadınlara oranla 2 kat daha fazla olan bu kanser türü ortalama 50'li yaşlarda görülür. Genellikle de dil, diş eti ve ağız tabanında ortaya çıkar. Her kanser türünde olduğu gibi erken evrede teşhis edilmesi oldukça önemli. Böylelikle doğru bir tedavi ile yüksek başarı elde edilebilir.
Bağışıklık sisteminin etkilendiği durumlar (yüksek ateşli bir enfeksiyona eşlik eden aft, HIV enfeksiyonu), kansızlık ve vitamin (demir, B12, folik asit) eksiklikleri, çinko eksikliği, şeker hastalığı, tiroid hastalığı, hormonal değişimler (hamilelik, adet dönemleri) bu nedenler arasında yer alıyor.
Tekrarlayan ağız içi yaraları ya da tıptaki adıyla oral aft, dil, diş etleri, dudak içleri, yanak içleri, damak gibi ağzın içerisinde çeşitli bölgelerde ortaya çıkabilen beyaz ya da grimsi renkte, ağrılı ve sızılı yara oluşumlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri