Kimyasal Kullanarak Tıkanıklık Açma Su borularında kireç birikmesi gibi nedenlerle meydana gelen tıkanıklıkları kimyasal madde kullanarak açmak mümkündür. Yalnız bunun için kullanılan kimyasal madde kesinlikle lavabo açıcı gibi asidik bir madde değildir.
Plastik Borudaki Kireç Temizliğinde Kireç Sökücü Kullanımı
Kireç sökücü kimyasallar konsantre su bazlı ve asidik karakterli maddelerden üretilmiştir. Borulardaki kirecin çözülmesini sağlar. Boruda birkaç saat boyunca bırakılır. Sonra su ile durulanarak kirecin tamamen sökülmesi sağlanır.
Temiz su tesisatında tıkanıklık sadece demir tesisatta değil, aynı zamanda plastik tesisatlarda da bu tıkanma görülebilir. İlaçlı ve basınçlı pompa yöntemiyle tıkalı olan temiz su borularını açıyoruz.
Su tesisatı temizliği hizmeti su deposundan hidrofor vasıtasıyla uygulanmaktadır. Su deposu temizliği sonrası depoya Sağlık Bakanlığı onaylı dezenfektan ürünler ilave edilir. Dezenfektan haline getirilen su, hidroforlar vasıtasıyla tüm su tesisatına basılır ve çeşmelerden tahliye edilir.
Musluğun taşlaşmış kireçten arındırılması için kullanılabilecek çeşitli ürünler bulunuyor. Karbonat, limon, bulaşık makinesi parlatıcısı, un, beyaz sirke, diş macunu, balon ve sirke kullanılarak musluk yüzeyindeki kireç sökülebiliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Birkaç damla limon suyunu suyla karıştırarak da kireçler üzerine kullanabilirsiniz. Bu sayede musluklarınız kireçli görüntüden kurtulacaktır. Musluklarda oluşan kireç lekelerini cif yardımıyla da çözebilirsiniz. Tek yapmanız gereken bir beze az miktarda cif döküp musluğu ovalamak ve bol suyla yıkamak.
Bir kapta su ile beyaz sirkeyi eşit oranda karıştırın. Bu karışımı bir poşet yardımıyla musluğun üzerine sarın ve birkaç saat bekletin. Sonrasında poşeti çıkarın, musluğu durulayın ve yumuşamış kireçleri bir bez veya fırça yardımıyla nazikçe temizleyin. Limon tuzu da kireç çözme özelliği taşıyan doğal bir maddedir.
Evlerde karşılaşılan kireç sorunu ile başa çıkmak için ev hanımlarının sıklıkla uyguladığı yöntem, sirke uygulamasıdır. Sirkenin kireci çözücü etkisi vardır.
Sirke, karbonat, kabartma tozu ve tuz gibi her evde bulunan malzemeler ile kırmadan tıkalı boru açma işlemi uygulanabilir.
Bir kap içerisine bol tuz ve su dökerek karıştırılır, ardından borunun ağzına bir hortum bağlanır. Bu hortumun diğer ucuna huni bağlanır ve huni içerisine hazırlanan tuzlu su dökülür. Bu şekilde tuzlu suyun buzları eritmesi beklenir. Bu işlem duruma göre tekrarlanmalıdır.
En pratik yöntemlerden birisi olan yarım fincan karbonat, bir fiske kaya tuzu karışımı lavabo giderine dökünüz. Bunun üzerine 100 derecede ısıttığınız bir bardak sirkeyi üzerine dökerek bir süre bekleyin. Daha sonra kaynar su dökerek işlemi tamamlayın.
Gider açıcı asit uygulaması ile tıkanıklık sorunu kısa sürede ortadan kalkar. Fakat söz konusu uygulama, küçük tıkanıklık sorunlarında etkilidir. Küçük tıkanıklık sorunlarının giderilmesinde de gider hattındaki borulara zarar verdiği için tercih edilen bir uygulama değildir.
Gider Borusu Neden Tıkanır ? Gider boruları tıkanmalarına sebep, özellikle tıkanan boru mutfak gideri ise, atılan yemek kalıntıları ve yağ atıkları, tesisatın kurulumu sırasında usta hatasından kaynaklanan yanlış eğim gibi bazı hataları sıralayabiliriz.
Sirke, asidik etkisi sayesinde çaydanlığın dibinde oluşan kireçlerin kolayca çözülmesine destek olurken, ona yardıma gelen tuz ya da karbonat da sirke ile tepkimeye girerek çok daha etkili bir temizlik sağlıyor. Hal böyle olunca biz de onları sadece yemek tariflerinde değil temizlikte de sık sık kullanıyoruz.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
Kireçli suyun zararlı olduğunu bilen pek çok kişi suyu kaynatarak kireci önleme yolunu izler. Bu nedenle sürekli kaynamış su içer. Kaynayan suyun içindeki mineraller çöktüğü için su mineralli yapısını kaybeder. Ayrıca su kaynatıldığında içindeki magnezyum ve karbonat kireç halinde çöker.
Lavabo aç kimyasallar reaksiyona girdiği zaman ısınır ve borulara zarar verir, daha sonrasında boruları deler. Lavabo tıkanıklığı açma için önermiyoruz. 3. Sürekli kullanılan lavabo tıkanıklığı açıcı ürünler boruları delince kötü kokular gelir.
Pompa veya tel kullanılarak tıkalı boruların açılmaya çalışılması en sık başvurulan yöntemlerden biridir. Eğer büyük bir sorun yoksa pompa veya tel gibi aparatlarla tıkanıklık giderilebilir. Ayrıca sirke ve karbonat veya sirke ve tuz kullanımı da tavsiye edilen yöntemlerdendir.
Sirke Ve Karbonat İle Tıkalı Mutfak Gideri Açma
Önce yarın su bardağı karbonat tıkalı mutfak lavabo gideri içine dökülür. Sonra 1 su bardağı sirke dökülür. Birkaç dakika sonra 1 litre kadar kaynar su dökülür ve beklenir. En sonda soğuk su açılır ve gider borularının durulanması sağlanır.
Bu tür KİREÇ oluşumu su sıcaklığı yaklaşık 30C - 35C civarında başlar ve su ısındıkça hızlanır. Suyun faz değiştirerek buharlaşması sırasında yalnızca “saf H2O molekülleri” buharlaşır. Su içindeki “safsızlıklar”, yani sudaki çözünmüş olan mineraller buharlaşmaz ve bunların sudaki oranı artmış olur.
Vücut için gerekli olan fazla minerallerin dibe çöktüğü için sudan alınması gereken hiçbir mineral vücuda alınamaz. Bu da düzenli içilmesine rağmen suyun vücuda olan yararlarını azaltmış olur. Bu nedenle kireçli su ya da kaynatılmış kireçli suyun tüketilmesi aslında yararlı değildir.
Por-çöz kireç çözücü, extra güçlü yapısıyla, paslanmış ve kireçli yerleri %100 çözer ve temizler.
Sirke, karbonat ya da limon tuzu ile birlikte kaynattığınız suyu leğene ekleyin. Su soğuyuncaya kadar temizlemek istediğiniz ürünleri bekletin. Son olarak kireçten arındırdığınız bardakları, tabakları yıkayın. İşte hepsi bu kadar!
Eğer muslukların ağız kısımlarında ciddi boyutlarda kireçlenme sorunu yaşıyorsanız bir balonun içerisine sirke doldurup, balonu musluk ağzından geçirerek gece boyu bekletin. Bu sayede sirke içerisinde kalan kireçlerin yumuşaması ve çözünmesi mümkün olur.
Beyaz sirkenin kireç sökücü özelliği vardır. Kireçlenen cihazlara zarar vermeden ve kireçli yüzeyleri yıpratmadan temizler. Beyaz sirke ile temizlik, kimyasal madde içermeden hijyenik ortamlar yaratmanızı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri