Ağzında sık sık aft oluşan kişiler doktor tavsiyesiyle takviye folik asit ve B12 vitamini almalıdır. Sigara içilmemeli, aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
Genel olarak kızarmış ekmek, fındık gibi sert gıdaların ve asitli içeceklerin yanı sıra tuzlu ve acı besinlerden uzak durmak, gazlı içecek ve alkol tüketimini azaltmak önerilir. Topikal tedavi, yani yüzeye uygulanarak yapılan tedavi seçenekleri ucuz ve etkili olduğu için tercih edilir.
Aloe Vera ve Aft
Aloe vera, aftların neden olduğu ağrıyı azaltabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Bitkiden gelen jeli doğrudan aftın üzerine uygulayın ya da aloe vera suyu için. Aloe vera çatlamış dudaklar ve uçuk gibi diğer oral rahatsızlıkları da tedavi edebilir.
Ağız içerisinde ya da yakın bölgelerde çıkan aft, bulaşıcı değildir. Belirtilerin görülmeye başlamasından itibaren durum genellikle 1 ila 3 hafta arasında kendiliğinden iyileşir. Bu nedenle tedavi pek gereken bir durum değildir. Eğer belirtiler arasında ağrı görülüyorsa, bu durum da ortalama 7-10 gün içerisinde geçer.
İlgili 22 soru bulundu
-Kesinlikle aftın yüzeyine dokunulmamalı ve tahriş edici işlemlerden kaçınmalıdır. -Halk arasında yaygın olan ve ağrıyı hafifletebileceği düşünülen aftın üzerine tuz basmak, asitli ürün sürmek veya rakı basmak gibi yanlış ve sorunu daha da kötüleştirecek işlemlerden kaçınmak gerekmektedir.
Aft, asitli, sert ya da tahriş edici yiyeceklerin tüketilmesinden, vitamin ve mineral eksikliklerinden, yorgunluktan, bulaşıcı veya viral hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. Düzgün ve zamanında tedavi edilmezse aftlar tekrarlama eğilimindedir. Ayrıca aftlar Behçet gibi bazı sistemik hastalıklara da eşlik edebilir.
Aft bulaşıcı değildir, uçuk bulaşıcıdır.
Doğal balı aftın üzerine uygulayın. İyileşmenin hızlanması ve şikayetlerin hafiflemesi için bunu günde 2-3 kez uygulayın. Bal hem anti bakteriyel özelliği hem de anti inflamatuar özelliği ile afların iyileşmesinde ve şikayetlerinin hafiflemesinde yardımcıdır.
"2% hydrogen peroxide" solusyonuna batırılan pamuk ya da gazlı bez ile aft bölgesi temizlenebilir. Antiviral kremler de uçuğa iyi gelebilir. Aftın başlangıç safhasında bölgeye bir topikal steroid uygulanması ya da steroidli bir gargara ile gargara yapmak aftın fazla büyümesini engeller ve ağrıyı azaltır.
Sirke: Elma sirkesi ya da sirke ile seyreltilmiş suyu, ağızda aft olan bölgelere uygulayabilirsiniz. Sirkenin antimikrobiyal özellikleri enfeksiyon riskini azaltabilir ve iyileşmeyi hızlandırabilir. Bal: Doğal antibakteriyel özelliklere sahip olan balı aft üzerine doğrudan uygulayabilirsiniz.
Aft acısını azaltmak için neler yapılabilir? - YouTube. Karbonatlı veya tuzlu suyla gargara yapmak aftın iyileşme sürecini hızlandırıp ağrıyı azaltabilir.
Yarayı temizlemek için kullanılan alkol ve tentürdiyot gibi maddeler sadece mikroplara değil, yaranın iyileşmesi için gerekli hücrelere de zarar vermektedir. Ayrıca sürülen alkol içerikli maddeler, yara bölgesini tahriş ederek alerjik rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Hormonal Değişiklikler: Hormonal değişiklikler, özellikle adet döngüsü sırasında veya hamilelikte, aft oluşumunu etkileyebilir. Sigara ve Alkol Kullanımı: Sigara ve alkol kullanımı, ağız içi dokulara zarar verebilir ve yara oluşumunu tetikleyebilir.
Bazı yiyecekler ağız içi yaralarına neden olabilir ve onları azdırabilir, bu nedenle iyileşmeye çalışırken bunlardan uzak durmak en iyisidir. Aşırı sıcak, baharatlı, narenciye ya da asitli yiyecekler hem ağız içi yarasını azdırabilir hem de iltihaplanmaya neden olabilir.
Genellikle ağrılıdır ve ağrı uçuk oluşumundan birkaç gün önce başlar. Bu kabarcıklar zaman içinde patlayarak kabuklanır. Ortalama 7-10 gün içerisinde iyileşir. Uçuğun oluşum nedeni herpes simpleks olarak adlandırılan bir virüstür.
Kızarık bir kabarıklık şeklinde başlar. Daha sonra krater şeklinde derin bir yara oluşur. Yaranın rengi gri ya da beyazdır. Ağrılı olan bu ülserler iyileştiklerinde yerinde iz bırakır.
Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzu eritilir ve bu suyla günde birkaç kere hatta birkaç saatte bir bu suyla, yutmadan 15-30 saniye gargara yapılabilir. Karanfil yağının ağrı dindirici özelliği bulunmaktadır. Çok ağrılı olabilen ağız içi aft benzeri lezyonlarda ağrıyı hafifletmekte kullanılabilir.
Ayva: Ayva ağız içi yaralarında doğal ve bitkisel bir ilaç olarak karşınıza çıkıyor. Yaralardan dolayı ayvayı çiğnemek zor olacağından, ayva dilimini yaranın üzerinde tutmak daha etkili olmaktadır. Karanfil: Karanfili gün içinde çiğnediğiniz takdirde ağız içinde oluşan bakterileri yok edebilirsiniz.
Oluşan aftlar veya ağız yaraları 1 veya 2 hafta içerisinde kendi kendilerine geçebilme özelliğini sahiptir. Fakat doktora görünmekte fayda olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Doktorunuz size iyileşme sürecine iyi gelecek antibiyotik veya gargara önerecektir.
PFAPA, (İngilizce) Aft, Farenjit, Adenit ile birlikte olan Periyodik Ateşe karşılık gelmektedir. Tekrarlayan ateş atakları, boğazdaki lenf düğümlerinin şişmesi, boğaz ağrısı ve ağızda ülserler için kullanılan tıbbi terimdir. PFAPA çocukları erken çocukluk döneminde etkiler; başlangıcı beş yaş altındadır.
Stresin ağız hijyeni ve diş sağlığını doğrudan etkileyen önemli bir faktör olduğunu belirten uzmanlar stresin, ağızda aft oluşumu, bruksizm (diş sıkma), ağız kuruluğu, diş eti hastalığı, ağız kokusu, prekanseröz lezyonlar gibi birçok ağız ve diş hastalığına sebebiyet verdiğini belirtiyorlar.
Vücuttaki B12 vitamini ile demir ve folik asit eksikliği de ağız yaralarının önemli bir sebebidir. Genetik nedenler ağız yaralarının nedeni arasındadır. Vücuttaki hormonal değişiklikler ağız yaralarına neden olabilmektedir.
Diş macunlarının daha fazla köpük oluşturması için bazı diş macunu üreticileri, temelde bir çeşit sabun olan SLS ( Sodyum Laurly Sülfat) maddesini kullanmaktadırlar. Bu tarz macunların kullanımı ağız içindeki duvarı zedeleyeceği için aft oluşumlarına da sebebiyet verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri