Aft tedavisinde amaç, aftın sebep olduğu şikayetleri azaltmak, iyileşmeyi hızlandırmak ve hastalığın tekrarlanmasını önlemektir. Tedavi için; ağız gargaraları, steroid içeren kremler, pomatlar, sistemik immünsüpresif ilaçlar ya da antibiyotikler reçete edilebilmektedir.
Oluşan aftlar veya ağız yaraları 1 veya 2 hafta içerisinde kendi kendilerine geçebilme özelliğini sahiptir. Fakat doktora görünmekte fayda olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Doktorunuz size iyileşme sürecine iyi gelecek antibiyotik veya gargara önerecektir. Bununla birlikte miskav da iyi gelecektir.
Klorheksidin glukonatlı gargaralar yapılabilir. Reçetesiz satılan bazı ilaçlar da dudağın içindeki ve diş etindeki yaraya iyi gelir. "2% hydrogen peroxide" solusyonuna batırılan pamuk ya da gazlı bez ile aft bölgesi temizlenebilir. Antiviral kremler de uçuğa iyi gelebilir.
Gerekli görüldüğü durumlarda çinko sülfat, siyanokobalamin, B12 vitamini desteği sağlanabilir. Sık ve şiddetli seyreden aftlarda sistemik immünsüpresif ilaçlar da uygulanabilir.
Aloe Vera ve Aft
Aloe vera, aftların neden olduğu ağrıyı azaltabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Bitkiden gelen jeli doğrudan aftın üzerine uygulayın ya da aloe vera suyu için. Aloe vera çatlamış dudaklar ve uçuk gibi diğer oral rahatsızlıkları da tedavi edebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Tuzlu su ile gargara ağız yaralarının tedavisinde fayda sağlayabilir. Tuz aynı zamanda aft ağrısını da hafifletir.
Aft, asitli, sert ya da tahriş edici yiyeceklerin tüketilmesinden, vitamin ve mineral eksikliklerinden, yorgunluktan, bulaşıcı veya viral hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. Düzgün ve zamanında tedavi edilmezse aftlar tekrarlama eğilimindedir. Ayrıca aftlar Behçet gibi bazı sistemik hastalıklara da eşlik edebilir.
Demir ve vitamin eksikliği ve özellikle de B3, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki yaraları tetikliyor olabilir. Bu vitaminler, cilt sağlığını ve sinir sistemini desteklemek, hormon ve kan hücresi üretmek gibi, eksikliğinde ağız yaralarının görülebileceği konularda yardımcı olurlar.
Genellikle uzun sürede iyileşmektedir. Bununla birlikte iz bıraktığı da görülmektedir. Çok sayıda oluştuğu durum ise herpetiform aft olarak adlandırılmaktadır. İyileşme süresi 7 gün ile 30 gün arasında değişebilmektedir.
Sıcak, asidik, tahriş edici gıdalardan bir süre uzak kalmak. Su ve karbonat karışımından hazırlanan bir krem aft üzerine sürülebilir. Yarım bardak suya yarım çay kaşığı tuz ilaveli karışımla günde 3 kez gargara yapılabilir.
Oralmedic® Aft Tedavisi. Ağız Yaralarının Ağrısını Anında Gideren Dünyanın İlk ve Tek Ürünü 📍Tüm Eczanelerde.
Ağız İçi Yaralardan Kurtulmanın Etkili Yolu
Oralmedic Aft Kremi ile bu sorunla başa çıkmak mümkündür. Yaraya temas yüzünden tekrar nükseden acıları dindirir. Solüsyon, kolay uygulama imkanı sağlayan formda sunulur.
Pek çok yara, özellikle penetre olmayan yaralar antibiyotik tedavisine gereksinim duymadan sorunsuz bir şekilde iyileşir (9). Bazı yazarlar bu tip yaralanmalarda yara yeri enfeksiyonlarından korunmak için sistemik antibiyotiklerin rutin kullanımını önermektedir.
Bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından büyük öneme sahip antibiyotik ilaçlar bakterilerin çoğalmasını önlemekte ve/veya bakterileri öldürerek sağlığımızı geri kazanmamızı sağlamaktadır.
Antibiyotikler bu bakterilerin büyümesini durdurarak veya bakterileri öldürerek enfeksiyonu kontrol altına almaya yardımcı olur. Bunun sonucunda vücudun bağışıklık sistemi, enfeksiyonla daha etkili bir şekilde başa çıkabilir.
Ağız içi yaraların (Oral Aft) olması Behçet Hastalığı tanısı konması için ilk koşuldur.
Ayva: Ayva ağız içi yaralarında doğal ve bitkisel bir ilaç olarak karşınıza çıkıyor. Yaralardan dolayı ayvayı çiğnemek zor olacağından, ayva dilimini yaranın üzerinde tutmak daha etkili olmaktadır. Karanfil: Karanfili gün içinde çiğnediğiniz takdirde ağız içinde oluşan bakterileri yok edebilirsiniz.
– Yemeklerden önce aft bölgesine “xylocaine” solusyonu ya da ağız için hazırlanmış anestezik kremler uygulanabilir. – Aft üzerine uygulanacak “orabase”, “Gly-oxide”, “Cankaid”,”Ambesol” gibi ağız içi kremler uygulanabilir.
Ağız mukozasında daha çok oral pamukçuk olarak adlandırılan, Candida albicans adlı mantarın birikmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Bu rahatsızlık genellikle dil üzerinde veya yanakların iç yüzeylerinde beyaz renkli lezyonlara neden olur.
Aft lezyonları genel olarak küçük ve ağrılı açık yaralar olarak ifade edilir.
kesici kremler de kullanılabilir. Ancak bu kremlerin tedavi edici bir özelliği yoktur. Aspirinden uzak durun! olur.Aftın tek tedavisi kortikosteroid içeren kremlerle mümkündür.
Aft sadece ağız içinde meydana gelir. Uçuk nadiren ağız içerisinde, genellikle ağız dışında meydana gelir. Aft bulaşıcı değildir, uçuk bulaşıcıdır. Aftın oluşumu henüz tam olarak açıklanamamıştır, uçuk bir virüs enfeksiyonudur.
Ağzın dış bölümüne yayılan yaralar aft belirtileri arasındadır. Eğer aftlar erken teşhis ve tedavi edilmezse ilerle ve ilerleyen aft durumlarında lenf bezleri şişer, ateş ve yorgunluk meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri